Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
panika u susjedstvu

Srpska djeca odrastaju uz crtiće sinkronizirane na hrvatski!

crtic
Arhiva VL
06.09.2010.
u 14:50

Gotovo 90 posto crtanih filmova koji se mogu naći u Beogradu sinkronizirano je na hrvatski jezik, tvrdi ogorčeni Đorđe Popović.

BEOGRAD - Gotovo 90 posto crtanih filmova koji se mogu naći u Beogradu sinkronizirano je na hrvatski jezik! Mališani iz Srbije tako gledajući te filmove usvajaju riječi "tijekom", "nazočno", "odjenuti", "vjetrovito"... - zgraža se Press objašnjavajući kako im se javio Đorđe Popović, otac četverogodišnjeg dječaka, koji kaže da mu je sin zbog ovakvih propusta počeo govoriti "tjedan" umjesto "sedmica", a njega zove "tatek"!

– Proveo sam svoje istraživanje i utvrdio da je 90 posto filmova po videoklubovima, kao i onih koji se prodaju na ulici, sinkronizirano na hrvatski jezik. Većina je titlova  također na hrvatskom. Naša država očigledno nema sustavan pristup ovom problemu pa je lakše uzeti tuđe. Zamalo sam pao u nesvijest kada mi je sin prije nekoliko dana rekao da kralj i kraljica žive u "velebnim palačama" - kaže Popović.

Ogorčeni Beograđanin kaže da sebe ne smatra nacionalistom, ali ističe kako "djeca trebaju odrastati uz sadržaje na materinjem jeziku".

Novinari Pressa obišli su nekoliko mjesta u središtu Beograda i uvjerili se da je većina crtića na hrvatskom, a pronašli su i slikovnicu na hrvatskom pa, kažu, djeca su prisiljena čitati kako će "baka uzeti škare i rasporiti trbuh vuku" u Crvenkapici.

– Sve crtane filmove koje distribuiramo sinkroniziramo isključivo na srpski jezik. Nažalost, ovdje imamo dvije ili tri kuće koje su predstavništva hrvatskih tvrtki u Srbiji i koje rade sinkronizaciju filmova na nekakvoj "mekšoj" verziji hrvatskog jezika i potom ih distribuiraju na našem tržištu - objašnjava Aleksandar Popović iz jedne beogradske distributerske kuće.

Komentara 37

OB
-obrisani-
11:46 07.09.2010.

Deca shvatila da je Hrvatski onaj pra-iskonski jezik njhovih đedova...

Avatar morski covik 1
morski covik 1
06:14 10.09.2010.

Hi-hi-hi... Sve dok moja dica ne odrastaju na crtićima sinkroniziranim na Slovenščinu... Moja mala je neki dan rekrla Marteri da joj obisi jaketu na ofinger... Umra sam od smija.... Sve je to OK... dok se ljudi razumiju....

OB
-obrisani-
18:05 07.09.2010.

To je samo dokaz da je hrvatski jezik originalniji i znatno ljepsi. Djeca znaju sto je dobro i lako preuzimaju dobr stvari. To ti je isto ko i sa zenama! Svaka Srpkinja gleda da nace dobrog lipog Hrvata da produzi vrstu i zivi lip i ugodan zivot!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije