Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADI SEZONU

Srpkinja o poslu na Aljasci: 'Plaće su do 7.500 dolara. Možda zvuči puno, ali...'

Commercial fishing of Alaska pollock in Peter the Great Bay
Foto: YURI SMITYUK/NEWSCOM
1/3
16.08.2022.
u 18:18

- Doslovno svaki dan da se radi 16 i po sati, bez dana odmora. Znači nemate niti jedan slobodan dan - rekla je

Žena iz Srbije, koja se predstavila kao Iva, radi sezonu na Aljasci, a na platformi TikTok podijelila je detalje kako to točno izgleda. Otkrila je kolike su plaće, koliko traju smjene, kakav je smještaj te brojne druge informacije. 

- Na početku ću reći da se zarada kreće od 2.000 dolara mjesečno, ako radite za najslabiju kompaniju ili upadnete negdje gdje je loša sezona, do nekih 7.500 ako upadnete u dobru kompaniju i ako sezona bude jaka. To kada sam rekla 7.500 možda zvuči sada puno, ali doslovno svaki dan da se radi 16 i po sati, bez dana odmora. Znači nemate niti jedan slobodan dan - rekla je uvodno te ispričala više o radnim uvjetima. 

@iva_pink_ Ukoliko volite prirodu i možete fizički da izdržite onda je Aljaska prava destinacija za vas#viral #foryoupage ♬ Aesthetic - Tollan Kim

- Pauze su na četiri sata po 15 minuta. Prva pauza nakon četiri sata je 15 minuta, nakon sljedeća četiri sata je pauza za obrok od pola sata, nakon četiri sata je još jedna pauza od 15 minuta, i onda se radi do kraja smjene. To je baš naporno i tako maksimalno dva mjeseca možete raditi. To su kompanije koje rade s lososom, i to se radi u lipnju i srpnju. Ima više kompanija, neke su podijeljene po smjenama od 12 sati, negdje 16 i po sati, a postoje i one gdje nema smjene, svi rade jednu smjenu - ako ima ribe radite, ako nema ne radite, imate slobodan dan. Pa onda narednog dana radite šest, osam, 10 sati, zavisi koliko brodova stiže - istaknula je. 

Kako je istaknula, kao i plaća, smještaj i hrana variraju ovisno o kompaniji. 

- Jedne godine su muškarci spavali u šatoru, a jedne godine sam bila u prikolici, kao kontejnerska prikolica. Samo je jedan krevet na kat bio tu i ništa drugo, stvari su mi bile tri mjeseca spakirane u koferu. Hrana ovisi od kuhara, imaju dobru ponudu, ali je pitanje kakav je kuhar. Je li Filipinac ili Meksikanac. Hrana je raznovrsna, uvijek imate juhu, dvije-tri vrste jela, možete birati, ima voća, slatkiša, nećete ostati gladni - rekla je. 

Na svojoj TikTok stranici često objavljuje razne snimke o životu i poslu pa je tako, primjerice, pokazala i svoj ovogodišnji smještaj.

@iva_pink_ Za sve one koje je zanimalo kako izgleda normalan smeštaj kada radite na Aljasci mali obilazak 🤗#viral #foryoupage #fy ♬ Aesthetic - Tollan Kim

VIDEO Koji stranci najviše žele doći u EU: Zbog posla, najviše stranaca primila Poljska

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Cohen
Cohen
22:23 16.08.2022.

Na 24sata duži tekst. Na slikama je ulov aljaške kolje (pollock), a ona priča o radu s lososima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije