Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srpanj jednak kao lani, u kolovozu napokon plusevi

Od početka mjeseca do 25. kolovoza Hrvatsku je posjetilo četiri milijuna gostiju, odnsono oko 200.000 više nego lani.
04. rujna 2018. u 06:30 4 komentara 518 prikaza
Ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon srpnja s navlas isto gostiju koliko i lani, kolovoz je protekao s novim plusevima. Od početka mjeseca do 25. kolovoza Hrvatsku je posjetilo četiri milijuna gostiju, oko 200.000 više nego lani. Turisti su bili brojniji 4,5 posto, ali mnogi su, kako se čini, ostajali kraće nego lani pa je noćenja u tih 25 kolovoških dana bilo samo jedan posto više.

Ilustracija Ljetna sezona Hrvatski turisti na hranu i piće dnevno potroše 45 kuna, strani 96

Kako god, turizmu kumulativno, od početka godine do spomenutog 25. kolovoza, ne ide tako loše kako su zaključili oni kojima se činilo da na obali nema gužvi kao lani ili kako su se žalili pojedini jadranski domaćini. Praznih je soba, istina, bilo i u samoj špici, no mora se reći da njihov broj iz sezone u sezonu raste brže nego broj gostiju. Neki se tako suočavaju s minusima, a neki ruše sve rekorde. Recimo, Dubrovnik je za osam mjeseci ugostio šest posto više turista i dosegnuo tri milijuna noćenja pet dana ranije nego lani.

Broj dolazaka - broj noćenja | Autor : VL Foto: VL

Kako bilo, podaci Hrvatske turističke zajednice od početka godine do 25. kolovoza pokazuju, inače, da je naša zemlja ugostila 15,1 milijun turista, koji su ostvarili 83,6 milijuna noćenja, a ti kumulativni plusevi iznose u dolascima 6,6, a u noćenjima 4,3 posto. Pojedinačno, najviše noćenja ostvarili su Rovinj (3,2 milijuna), Dubrovnik (2,9 milijuna) i Poreč (2,6 milijuna), a njemački su gosti zadržali svoju poziciju broj jedan. Tijekom osmomjesečnog razdoblja našu je zemlju posjetilo nešto više od 2,1 milijun Nijemaca, a na visokom drugom mjestu naši su građani kojih je u tom razdoblju turistički unutar zemlje putovalo gotovo 1,6 milijuna.

trajekt Deutsche Welle Gužve su na cestama? Jeste li pokušali ići brodom?

Pritom su Nijemci ostvarili 15,7 milijuna noćenja, domaći gosti 9,8 milijuna, a treći Slovenci, kojih je od početka godine bilo oko 1,2 milijuna, svojim su domaćinima priskrbili više od 8,6 milijuna noćenja. Više od milijun gostiju dosad je, inače, bilo još jedino iz Austrije. Turistički čelnici nisu nezadovoljni iako je bilo dosta kritika na dosadašnji tijek sezone. I dalje računaju da će turistički promet u 2018. u konačnici nadmašiti 2017. za pet 
posto.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar babas
  babas:

  Super,iz godine u godinu rušimo sve rekorde u turizmu. Jedino mi nije jasno zašto svi mali iznajmljivači kukaju da ne mogu popuniti ni srpanj,ni kolovoz?

 • zg_dubrava:

  koga vi lazete?? Nikada manje ljudi nego ove godine..

 • verica2:

  Po ulicama mnogih gradova na obali se zbog gužve jedva hoda, plaže su krcate... Valjda bi još i na plaže trebali uvesti krevete na kat. Koga uopće privlači odmor u takvoj gužvi? I do kada bi broj gostiju trebao rasti?