Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveća gospodarska kriza

Kaos u Šri Lanki: U sukobima provladinih pristaša i prosvjednika ima i mrtvih

Nationwide Anti-Government Protests Continue
Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS
1/3
09.05.2022.
u 20:30

Rajapaksa je poslao pismo o ostavci svom mlađem bratu, predsjedniku Gotabayi Rajapaksi, rekavši da se nada da će to pomoći u rješavanju krize, ali je malo vjerojatno da će taj potez zadovoljiti protivnike vlade dok potonji ostaje na vlasti

Premijer Šri Lanke Mahinda Rajapaksa podnio je ostavku usred masovnih prosvjeda zbog sve veće ekonomske krize. Taj potez uslijedio je nakon što je na otoku uveden policijski sat nakon nasilnih sukoba između pristaša vladajuće obiteljske dinastije Rajapakse i protuvladinih prosvjednika u Colombu, piše BBC.

Pet osoba je poginulo, uključujući zastupnika vladajuće stranke, a više od 190 je ozlijeđeno u nasilju u glavnom gradu. Od prošlog mjeseca traju prosvjedi zbog skokovitih cijena i isključenja struje. Otočna država suočava se s najgorom gospodarskom krizom od stjecanja neovisnosti 1948. godine.

Rajapaksa je poslao pismo o ostavci svom mlađem bratu, predsjedniku Gotabayi Rajapaksi, rekavši da se nada da će to pomoći u rješavanju krize, ali je malo vjerojatno da će taj potez zadovoljiti protivnike vlade dok potonji ostaje na vlasti. India Times javlja da su prosvjednici zapalili kuću u vlasništvu obitelji Rajapaksa te kuće nekoliko parlamentarnih zastupnika. Prema agenciji AFP iz kuće Mahinda Rajapakse čuli su se pucnji.

Nakon vijesti o premijerovoj ostavci, demonstranti su veselo plesali. Oni, naime, već tjednima traže da obitelj Rajapaksa, koja desetljećima vlada, podnese ostavku. Ipak, ovo se doživljava samo kao djelomična pobjeda - njihova prava meta je predsjednik, što znači da će se prosvjedi nastaviti.

Kršenje ljudskih prava, mito, korupcija...

Ranije u ponedjeljak, policijski i vojni odredi za nerede bili su raspoređeni nakon nasilja ispred ureda premijera i predsjednika u Colombu. Policija je koristila suzavac i vodene topove da bi se izborila sa stotinama pristaša vladajuće stranke nakon što su probili policijske linije i napali protuvladine prosvjednike koristeći palice i motke.

Ostavka Mahinde Rajapakse označava veliku promjenu za čovjeka koji je godinama bio najmoćniji čovjek Šri Lanke. Njegovo desetljeće na poziciji predsjednika obilježilo je slamanje pobunjenika Tamilskog tigra 2009., ali su ga pratile optužbe o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava, kao i tvrdnje - koje on odlučno poriče - da je bio korumpiran dok je bio na vlasti. Uskraćen mu je treći mandat na mjestu predsjednika 2015., ali manje od pet godina kasnije vratio se - iako ovaj put kao premijer, služeći kao desna ruka mlađeg brata Gotabaye.

Optužbe o korupciji dolile su ulje na trenutne prosvjede - mnogi ljudi vjeruju da je Mahinda Rajapaksa utro put svojoj obitelji da opljačka bogatstvo zemlje radi vlastite financijske dobiti. Na prosvjedima diljem Šri Lanke uobičajeni su prizori reklamnih ploča i skandiranja kojima se traži da obitelj vrati "ukradeni novac" iz zemlje.

Ostali članovi obitelji Rajapaksa, koji su prethodno imali funkcije u vladi, također su odstupili, a predsjednik je jedini preostali član obitelji koji je još uvijek na vlasti. Gotabaya Rajapaksa više puta je rekao da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, unatoč glasnom zahtjevu prosvjednika da odstupi s vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije