Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srezane cijene i broj pretraga kod privatnika

Ugovori HZZO-a: Privatnicima samo pretrage za koje je gužva, i to za 30 posto nižu cijenu
23. travnja 2013. u 11:13 0 komentara 4318 prikaza
'11.09.2012., Zagreb - U KBC-u Rebro Ministar zdravlja Rajko Ostojic pustio je u rad novi PET/CT uredjaj.   Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'

Nakon što su 31. ožujka privatnicima istekli ugovori s HZZO-om, doznajemo, prije sklapanja novih ugovora Zavod će u srijedu sve cijene pretraga spustiti 30 posto.

Privatnici gube

Tako će, primjerice, snimanje magnetskom rezonancijom koje je dosad Zavod privatniku plaćao 995 kuna, odsad plaćati oko 690, a CT umjesto 477 - 334 kune. Iako će sklapanjem okvirnih ugovora i smanjenjem cijena svi privatnici izgubiti na iznosima ugovora, jedan od najvećih gubitnika bit će poliklinika Medikol. Naime, HZZO planira cijenu skupe PET/CT pretrage sa 6358 kuna spustiti na 5100. Uza sniženje cijena MR i CT pretraga te ugovaranjem isključivo onog broja pretraga koji na nekom području, prema zdravstvenoj mreži, nedostaje u sustavu, neslužbeno doznajemo iz Ministarstva zdravlja, ova će privatna poliklinika umjesto 119 milijuna kuna, koliko je iznosio ugovor za 2012., ove godine dobiti 60 posto tog iznosa.

U ugovoru koji je Medikolu ponudio HZZO, broj PET/CT snimanja je umjesto paušalnog, po kojem je poliklinika 2012. mogla odraditi 11.400 snimanja, snižen na oko 4000. Riječ je o tome da je Medikolu ponuđen broj snimanja koje je obavio prošle godine (6780), ali umanjen za 2000, koliko će ih se sada godišnje raditi novim PET/CT aparatom u KBC-u Zagreb. Ministar Ostojić ne bježi od ugovora s privatnicima, ali tek kad se, kaže, popune kapaciteti javnog zdravstva

Medikol odbio ponudu

Medikol je ponudu odbio, a u tijeku su pregovori o cijeni snimanja. Vlasnik Medikola Ivan Rajković razmišlja da potpuno raskine suradnju s HZZO-om. Time bi, jer jedan uređaj na Rebru nije dovoljan, oko 4000 pacijenata bilo prisiljeno snimanje platiti privatno, a cijena mu je tada oko 1000 eura.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.