Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.06.2020. u 10:18

Ne čudi što je aktualna izborna kampanja, u nedostatku suvislog političkog sadržaja, sve više u znaku ispraznih parola samozvanih stručnjaka za etička i moralna pitanja.

Eto, dogodilo se i to da jedan običan prst – i to srednji – postane neizostavni dio hrvatske političke svakodnevice. Damski odgovor dogradonačelnice Osijeka Žane Gamoš, koji je pokrenuo svojevrsni građanski otpor prema Škorinu petljanju s abortusom, nije bio toliko neočekivan kao srednji prst donedavne predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Na vulgarnost se vulgarnošću odgovara. Kada se već manji dio ženske šake kao simbol otpora mačističkim idejama ušuljao u izbornu kampanju, valjalo bi ga i sačuvati kao svojevrsnu tekovinu. Ispruženi srednjak u gotovo svim kulturama ima specifično značenje, ali i ostali prsti zgodan su komunikacijski alat tamo gdje riječi nisu dovoljne. Može Škoro sad odgovoriti njima da ne vide prst pred nosom ili da ne vide dalje od prsta, ali ne može im spočitnuti da nisu ni prstom maknule. Novinarka Danka Derifaj bila je izravnija od osječke dogradonačelnice i bivše predsjednice pa je Škori poručila bez imalo simbolike – prste k sebi!

A Škoro je mnogima stao na prste jer ima dva prsta debelog obraza kada se drznuo izjaviti da silovane žene ne bi trebale abortirati prije nego se posavjetuju s obitelji. Dobio je, sasvim očekivano, srednji prst u sridu. Kolindinim uplitanjem, koliko god to bilo teško shvatiti, građanski otpor nije nužno dobio političku konotaciju. Nju žele upravo oni na koje se prst odnosi. Kako će se to odraziti na Škorin izborni rezultat, tek će se vidjeti jer već se poteže teza kako Kolinda, pokazavši mu srednji prst, zapravo nije Škori dala po prstima, već je nehotice pobila HDZ-ovu tezu da je Milanovića na Pantovčak doveo Škoro.

Kako je to bila jedna od udarnih izbornih parola u funkciji pridobivanja povjerenja na desnici, moglo bi na kraju ispasti tako da, tko se prsta laća, od prsta i pogiba. Kako bilo, nije Škoro svojom zamisli o savjetodavnom pobačaju samo pokazao da je u stanju u eter izgovoriti opasne besmislice u koje vjerojatno ni sam ne vjeruje. Nažalost, u tome nije usamljen. Problematično je da se pretendent na visoki državni položaj upušta u raspravu na temu o kojoj pojma nema.

Niti je pravnik niti etičar i filozof, a još manje liječnik. J avni diskurs u Hrvatskoj odavno je zatrovan “sveznalicama” koji su spremni voditi žestoke rasprave o stručnim temama, u pravilu decibelima nadomještajući nedostatak argumenata. Činjenica je da je procvat društvenih mreža posljednjih godina tome samo pridonio. Tako imamo parlamentarce koji najbolje znaju kako liječiti bolesti, umjetnike koji žučno na nacionalnoj televiziji raspravljaju o istraživanju ugljikovodika u jadranskom podmorju, estradnjake oboružane enciklopedijskim znanjem o epidemijama i cijepljenju, narodne tribune na braniku prirodnih dobara od energetskih lobija…

Stoga ne čudi da je i aktualna izborna kampanja, u nedostatku suvislog političkog sadržaja, sve više u znaku ispraznih parola samozvanih stručnjaka za etička i moralna pitanja. Olakim lupetanjem o tome što bi silovana žena trebala napraviti u slučaju da zatrudni Škoro se samovoljno svrstao u tu skupinu, čime je do kraja razgolio činjenicu da njegova politika nema bitan sadržaj.

Komentara 69

AR
ares2020
13:56 20.06.2020.

Dali je sad legalno pokazivanje srednjeg prsta svima koji voze iz suprotnog smjera, policajcu, pripadniku druge nacije, navijačkog kluba ili vjere !?? Što ako netko iz Domovinskog pokreta izvrši veliku nuždu pred vratima HNS-ove ili Kolinde ??? Čini mi se da se ovako pokreće spirala primitivizma za koju nitko ne zna gdje će završiti !!!

ZE
Zambija export-import
12:38 20.06.2020.

"SIlovana žena bi trebala razgovarati s obitelji"...u tome je glavni problem, u obitelji. Obitelj i obiteljske vrijednosti su glavni neprijatelj ovim nekulturnim bezobraznim neodgojenim primitivnim vulgarnim prstuljama. Što neka silovana žena ima razgovarati s bliskim osobama i tamo potražiti utjehu i savjet, kad postoje babe, žabe, Grevio, Are You Syrious i oni koji su plaćeni za to?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:53 20.06.2020.

Zene koje nisu dame ne treba ni tretirati kao dame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije