Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAŽAVAJUĆE

Srednja je Bosna od 1991. izgubila petinu ili 65.920 stanovnika

popis stanovništva
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
18.02.2014.
u 10:24

Posljedice rata i ratnih razaranja, sporu obnovu i loše uvjete života najviše je osjetilo Jajce, gdje je 14.249 stanovnika manje

O stradavanjima ljudi u Bosni i Hercegovini u ratnom i poratnom razdoblju najbolje svjedoči podatak o broju stanovnika u Središnoj Bosni koji je objavila Agencija za statistiku Federacije BiH. Srednja Bosna u posljednje 22 godine doslovno je opustošena. Ponajprije zbog posljedica rata i ratnih razaranja, spore obnove i loših uvjeta života, ovo područje Bosne i Hercegovine, koje se nekad predstavljalo kohezijskim dijelom zemlje, pretrpjelo je velike žrtve.

Općine na području koje danas obuhvaća županija Središnja Bosna doživjele su isključivo pad broja stanovnika. Jedino se ne mogu napraviti usporedni pokazatelji s područjem današnje općine Dobretići koja je 1991. godine pripadala Skender Vakufu. Po dostupnim podacima s područja ovih općina prognano je, ubijeno ili iseljeno 65.920 ljudi.

Od toga broja najviše je Hrvata, što svjedoče pokazatelji po pojedinim općinama. Najveće gubitke doživjele su općine Jajce gdje je čak 14.249 stanovnika manje, slijedi Travnik u kojem su nakon 22 godine 13.204 žitelja manje ili pak Bugojno gdje nedostaje 12.330 stanovnika. Ovi podaci bit će potpuniji kada Agencija za statistiku BiH potkraj ove ili pak sljedeće godine objavi i nacionalni sastav općina na području ove županije i drugih sredina u Federaciji i državi BiH.

U Srednjobosanskom kantonu po preliminarnim rezultatima posljednjeg popisa živi 273.149 stanovnika. Kako je njihov broj smanjen za 65.920 u posljednje 22 godine, razvidno je da se broj stanovnika strmoglavio gotovo 20 posto. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine na tom je području Bosne i Hercegovine živjelo 339.069 stanovnika.

BiH danas ima 3,791.662 stanovnika, što je 585 tisuća manje nego prije rata, pokazali su preliminarni podaci. 

>> Popis šokirao: Nestala jedna trećina Hrvata u BiH. Etničko čišćenje!?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije