Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srednja je Bosna od 1991. izgubila petinu ili 65.920 stanovnika

Posljedice rata i ratnih razaranja, sporu obnovu i loše uvjete života najviše je osjetilo Jajce, gdje je 14.249 stanovnika manje
18. veljače 2014. u 10:24 0 komentara 1570 prikaza
popis stanovništva
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

O stradavanjima ljudi u Bosni i Hercegovini u ratnom i poratnom razdoblju najbolje svjedoči podatak o broju stanovnika u Središnoj Bosni koji je objavila Agencija za statistiku Federacije BiH. Srednja Bosna u posljednje 22 godine doslovno je opustošena. Ponajprije zbog posljedica rata i ratnih razaranja, spore obnove i loših uvjeta života, ovo područje Bosne i Hercegovine, koje se nekad predstavljalo kohezijskim dijelom zemlje, pretrpjelo je velike žrtve.

Općine na području koje danas obuhvaća županija Središnja Bosna doživjele su isključivo pad broja stanovnika. Jedino se ne mogu napraviti usporedni pokazatelji s područjem današnje općine Dobretići koja je 1991. godine pripadala Skender Vakufu. Po dostupnim podacima s područja ovih općina prognano je, ubijeno ili iseljeno 65.920 ljudi.

Od toga broja najviše je Hrvata, što svjedoče pokazatelji po pojedinim općinama. Najveće gubitke doživjele su općine Jajce gdje je čak 14.249 stanovnika manje, slijedi Travnik u kojem su nakon 22 godine 13.204 žitelja manje ili pak Bugojno gdje nedostaje 12.330 stanovnika. Ovi podaci bit će potpuniji kada Agencija za statistiku BiH potkraj ove ili pak sljedeće godine objavi i nacionalni sastav općina na području ove županije i drugih sredina u Federaciji i državi BiH.

prosvjedi BiH U bruxelleskom bunkeru Države nisu računala, ali u BiH hitno treba provesti naredbu ctrl+alt+del

U Srednjobosanskom kantonu po preliminarnim rezultatima posljednjeg popisa živi 273.149 stanovnika. Kako je njihov broj smanjen za 65.920 u posljednje 22 godine, razvidno je da se broj stanovnika strmoglavio gotovo 20 posto. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine na tom je području Bosne i Hercegovine živjelo 339.069 stanovnika.

BiH danas ima 3,791.662 stanovnika, što je 585 tisuća manje nego prije rata, pokazali su preliminarni podaci. 

>> Popis šokirao: Nestala jedna trećina Hrvata u BiH. Etničko čišćenje!?

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.