Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka Bruxellesu

Srednja Europa traži konfederaciju EU

Slovakia's Prime Minister Robert Fico (L to R), German Chancellor Angela Merkel, Poland's Prime Minister Beata Szydlo, Hungary's Prime Minister Viktor Orban and Czech Republic's Prime Minister Bohuslav Sobotka leave the news conference in Warsaw, Poland,
Foto: Reuters
1/2
08.09.2016.
u 12:50

Imamo recept za jačanje i reformu Europske unije, području s istoka, kako bi bila bolja i bliža građanima

Zajednička europska vojska, uvođenje nove funkcije predsjednika EU, koji bi vojskom zapovijedao, ekonomske reforme i pomoć zemljama iz kojih dolaze izbjeglice prijedlozi su s kojima će četiri zemlje Višegradske skupine doći na summit EU koji će se održati 16. rujna u Bratislavi.

Konfederacija ili federacija

Cilj tog summita jest konsolidacija Unije nakon odluke Britanaca na referendumu, a četiri zemlje Višegradske skupine – Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska – sastale su se uoči tog summita s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Četiri zemlje Višegradske skupine žele europsku vojsku i ekonomske reforme

Prijedlozi tih zemalja nisu formalni, neki ni novi, ali bit će kao zajednički prijedlog izneseni u Bratislavi i mogli bi donijeti zanimljive reakcije zapadnih članica. Europska ideja i okupljanje je u krizi, još od krize eura i pada Grčke pod teretom dugova, preko milijunskog priljeva izbjeglica do aktualnog preslaganja nužnog nakon Brexita.

Sve to dovelo je do širenja otpora EU, nakon izbjegličkog vala došlo je do jačanja radikalne antiimigrantske desnice u većini zemalja, kriza eura lansirala je nove lijeve stranke, sve zajedno oslabilo je etablirane stranke koje su desetljećima vladale europskim zemljama.

Njemački filozof Jürgen Habermas ljetos je govorio o tome, predlažući jače povezivanje Unije jer, kaže, državu blagostanja i demokraciju u Uniji ne može se više osigurati unutar individualne nacionalne države.

– Unija je tako organizirana da se bazične ekonomske odluku koje utječu na cijelo društvo donose daleko od demokratskog utjecaja – kaže Habermas. I lideri Višegradske skupine govore o reformi Unije.

– Imamo recept za jačanje Unije. EU ima golem potencijal, znamo kako da bude bolja i bliža građanima i koje su reforme za to nužne – rekla je poljska premijerka Beata Szydlo iz stranke Pravo i pravda. Lider te radikalno desne i nacionalističke stranke Jaroslaw Kaczynski predložio je tako nakon britanskog referenduma da Unija krene prema stvaranju konfederacije (dok u Njemačkoj imaju viziju federacije) koja bi imala predsjednika koji bi zapovijedao zajedničkom europskom vojskom.

Utjecati na uzroke

Mađarski premijer Viktor Orban te češki Bohuslav Sobotka zauzeli su se na sastanku s Merkel za osnivanje vojske, poljska premijerka Szydlo složila se s tim prijedlogom. No, dok traže jače povezivanje i zajedničku obranu, zemlje nekadašnjeg istočnog bloka nikako ne pristaju primati izbjeglice po kvotama.

Cilj cijele priče očito je osigurati vlastitom zajedničkom vojskom europske granice i zatvoriti ih za izbjeglice. Kako bi lideri četiriju zemalja riješili onda pitanje izbjeglica? Tako što bi se rješavali uzroci emigracije, pomaganjem zemljama iz kojih dolaze, na Bliskom istoku i u Africi. Zasad taj pristup s Turskom uspijeva, no pitanje je koliko dugo. 

>> Orban Vučiću: Mađarska ne prihvaća da bilo tko blokira put Srbije EU

Komentara 9

DA
Darko22
13:39 08.09.2016.

Da, hajmo dati jednu veliku vojsku europskim birokratima koji su se pokazali poptuno nesposobnima u rješavanju migrantske krize. EU svaki dan sve više podsjeća na Jugoslaviju, a svi znamo kako je to prošlo.

DU
Deleted user
14:32 08.09.2016.

Jesenti milu bigulicu, sve mi nešto govori da je Europska unija o'šla na kvasinu, kako bi to slikovito rekli Dalmatinci. A kad se dobro vino pretvori u ocat, njime se može kiseliti hrana, ali ništa više od toga - nema načina da se od vinskog octa opet napravi dobro vino. Drugim riječima, EU će, takav "octen" kakav je sad, po inerciji trajati još neko vrijeme, a onda će u Europi zavladati kaos i nevolja kakve svijet još nije vidio. Raspad bivše Jugoslavije bio je dječja igra u usporedbi s onim što će se događati pri EU-ovu raspadu.

GO
gooniegoogoo
17:15 09.09.2016.

dok u Njemačkoj imaju viziju federacije koja bi imala predsjednika koji bi zapovijedao zajedničkom europskom vojskom." nešto kao Staljin iil Hitler

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije