Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ČAST POGINULOM VOJNIKU

Središte za međunarodne vojne operacije preimenovano u čast Josipu Briškom

Središte za međunarodne vojne operacije preimenovano u čast Josipu Briškom
Foto: MORH/M. Čobanović
1/12
01.10.2019.
u 14:51

- Josip Briški dao je svoj život za mir i nema snažnije poruke nego da središte, u kojemu se vojnici pripremaju za operacije čuvanja svjetskog mira, nosi njegovo ime!, poručio je ministar Krstičević

U vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju održana je svečanost preimenovanja Središta za međunarodne vojne operacije u Središte za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“. Od danas će Središte nositi ime u čast Josipu Briškom, pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je smrtno stradao u misiji Odlučna potpora (Resolute support) u Afganistanu, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. 

Svečanosti preimenovanja su, uz obitelj Briški, nazočili izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika  Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“ brigadir Ivan Miloš, predstavnici Vojno-diplomatskog zbora u RH te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Amblem otkrili Josipova supruga i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga

Amblem s imenom "Središta za međunarodne vojne operacije Josip Briški“ svečano su otkrili supruga pokojnog skupnika Josipa Briškog, Stella Briški te zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija. 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u prigodnom obraćanju rekao je da “na ovaj način, odajući počast, kako poginulim hrvatskim braniteljima tako i poginulim hrvatskim vojnicima u miru, čuvamo istinske vrijednosti i ideale". 

Ministar Krstičević je istaknuo kako je Josip Briški živio i radio prema tim idealima i vrijednostima za koje je u konačnici dao najviše što je mogao - svoj život.

- Josip je dao svoj život za mir i nema snažnije poruke nego da ovo središte, u kojemu se vojnici pripremaju za sudjelovanje u operacijama čuvanja svjetskog mira, nosi njegovo ime! -  poručio je ministar Krstičević, dodavši kako se novim nazivom Središta želi dodatno potaknuti pripadnike Hrvatske vojske da teže izvrsnosti prilikom provedbe obuke i izvršenja zadaća te da kao što je Josip, tijekom svoje službe kao profesionalan i uzoran vojnik, pokažu beskompromisnu vjernost domovini Hrvatskoj i odanost Hrvatskoj vojsci.

Istaknuo je da su pred pripadnicima Hrvatske vojske sve složenije i zahtjevnije zadaće, posebice prilikom sudjelovanja u međunarodnim vojnim  operacijama gdje su svakodnevno izloženi raznim izazovima.

Ministar je naglasio: - Iako se u takvom okruženju sigurnosne ugroze nikada ne mogu u potpunosti eliminirati, kvalitetnom obukom potrebno je u što većoj mjeri smanjiti vjerojatnost nastanka bilo kakvih neželjenih događaja. Stoga je velika odgovornost na svim obučnim središtima Hrvatske vojske, a među njima i Središta za međunarodne vojne operacije.

Središte za međunarodne vojne operacije preimenovano u čast Josipu Briškom
1/12

- Isto tako, novi naziv Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“ dokaz je poštovanja za zasluge i žrtvu svih hrvatskih vojnika, kako u Domovinskom ratu tako i danas, koji su za stvaranje Republike Hrvatske, izgradnju i promicanje vrijednosti pobjedničke Hrvatske vojske položili svoje živote na oltar domovine, rekao je ministar Krstičević, navodi se u priopćenju. 

General Matanović: Središte Josip Briški bit će simbol svih stradalih hrvatskih vojnika

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović u govoru je polaznicima i djelatnicima Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ poručio da ponosno služe domovini kao što je to činio Josip.

- Nositi ime slavnih pripadnika Hrvatske vojske je velika čast, ali i velika odgovornost. Ovo središte će od danas nositi ime Josipa Briškog, ali bit će to i simbol svih stradalih hrvatskih vojnika - rekao je general Matanović.

Brigadir Ivan Miloš zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“, rekao je kako jamči da će svaki djelatnik Središta časno i dostojanstveno pronositi ime Josipa Briškog gdje god se nalazio.

- Kao što njegujemo sjećanje na poginule žrtve Domovinskog rata, cijenimo i poštujemo žrtvu pripadnika Hrvatske vojske u novom vremenu, naglasio je brigadir Miloš.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u spomen i sjećanje na tragično preminulog pripadnika OSRH-a donio je odluku o promjeni imena Središta u Središte za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“.

Središte za međunarodne vojne operacije osnovano je 1. ožujka 2001., a u njemu je do danas razvijeno 13 tečajeva prema standardima UN-a, NATO-a i EU-a. Misija središta je osposobljavanje pripadnika OSRH-a, državnih institucija i stranih oružanih snaga za stožerne i druge dužnosti u NATO/EU/UN vođenim operacijama te nadziranje procesa obuke postrojbi i namjenski organiziranih snaga za sudjelovanje u NATO/EU/UN operacijama u tijeku. U Središtu je dosad više od 5000 polaznika osposobljeno za djelovanje u međunarodnom okruženju, od kojih je preko 450 stranih državljana iz više od 50 zemalja svijeta, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. 

Komentara 2

ZI
zip123
19:31 01.10.2019.

Hoce li to djeci vratiti oca,ovaj predizborni trik?

GO
goran256
00:22 02.10.2019.

svaka cast krsticevicu. obrisali ste ime damira martica koji je poginuo u domovinskom ratu u obrani hrvatske. nemam nista protiv poginuloga briškoga ali sam se je javio da ide u afganistan zbog para i 100 eura dnevnice i tamo je poginuo. predlazem krsticevicu da kad iduci pogine obriše obrise gavranovo ime u vojarni croatia i postavi od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije