Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdan sv. barbare

Središćanci se u subotu prisjećaju svoje rudarske tradicije

fasdf
Izak Vrtarić / VLM
02.12.2010.
u 11:14

Živući rudari položit će vijence ispred spomenika rudarima u centru Murskog Središća, a potom će razgledati Spomen-dom rudarstva u turističkom kompleksu Cimper

Subotnji blagdan sv. Barbare, zaštitnice rudara, poseban je dan za Mursko Središće, zbog njegove rudarske tradicije. Obilježit će ga svi živući rudari. U 9.30 sati u crkvi svetog Ladislava i Marije Kraljice služit će se misa i održati prigodan program. U 10.50 sati najsvečaniji je dio obilježavanja rudarstva - položit će se vijenci kod spomenika rudarima u središtu Murskog Središća. Uzvanici će se potom preseliti u pivnicu Cimper, gdje će se družiti uz zvuke KUD-a Mura, a pri tome i razgledati Spomen-dom rudarstva, što ga je u sklopu svoga turističkog kompleksa Cimper uredila tvrtka TEAM, koja je i inicijator očuvanja rudarske baštine. Već šestu godinu zaredom dan rudara obilježava se kod njih, a posljednje dvije godine to je i gradski blagdan.

U Murskom Središću postoji dugogodišnja tradicija rudarenja, još od početka prošlog stoljeća. 1925. godine otvorena je prva jama u Međimurju, zvana Hrastinka 1, a bavljenje rudarstvom traje sve do 1972. godine, kad je zatvorena posljednja rudarska jama "S4", a time i sami Međimurski ugljenokopi.

Rudarstvo je bilo iznimno važno za taj kraj jer je bilo zaposleno više od 1500 rudara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije