Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produljen pritvor
Povratak na članak

Srbinu Nedeljku Jankoviću šest godina zatvora za ratni zločin

Jankovićev odvjetnik Luka Šušak najavio je žalbu na nepravomoćnu presudu. Nije ju želio ni komentirati, a naveo je i najnoviju presudu Mirku Norcu.

Komentari 19

OB
-obrisani-
18:44 15.03.2010.

Kurcula samo da ti kazem kratko i jasno.Mi smo branili nasu zemlju a vi ste je napadali .Sa nase strane nema zlocina .Ono sta ste vi radili to je strava i uzas . A naucili ste ta klanja u onih 500g dok ste bili pod turcima .Ionako vas DNA 75 % Turski .Nema Srba vise .To je nekoc bio Slavenski narod . Cjeli rat ste bili krvnici nad civilima imali ste oruzja i vojske pa vam nista nije pomoglo. 7 dana nam je bilo dosta da bjezite i iz Banja Luke . Budite zahvalni amerikancima sta su upalili Crveno Svjetlo da neidemo dalje .Jer su vec kolone bile iz Banja Luke Gazili ste svoje cvivile tenkovima dok ste bjezali ,jer ste jadni nikad niste bili disciplinirana vojska nego smasa divljaka nomada I NA KRAJU IZGUBITE KOSOVO KOJE JE SRBIJA SLAZEM SE SA TIME ALI VISE NIJE. SLJEDECA VAM JE VOJVODINA .MOZDA SE PRIPOJI HRVATSKOJ.TAKO DA NA MIRAN NACIN VRATIMO GRANICU DO ZEMUNA Sada nam mozete popusit onu stvar jer granicite sa NATO clanicom

VL
OB
-obrisani-
12:44 16.03.2010.

Ukurcu-la To što ti pišeš su takve budalaštine da jednostavno više neću s tobom imati posla(bar na ovoj temi). Pisati takvo što može samo ili \"slijepac\" ili potpuno kvarna osoba. Biti toliko zadojen krivim razmišljanjima i misliti da si upravu.....to može samo lažljivi serv.

VL
BS
bstrabi2
17:03 15.03.2010.

Sramota za Hrvatsko pravosuđe .Ratni zloćinac koji je palio i pljaćkao hrvatsko stanovništvo.Možda i klao.Dobi šet godina zatvora,A Hrvatski branitelj i to General Mirko Norac dobi dvanajst godina.Ćinimi se da nama zloćinci sude,a ne Hrvatski sud.Užas koja smo mi država....

VL
OB
-obrisani-
17:19 15.03.2010.

prvo da poydravim sve prisutne. Nisam vise kursula nego kurcula, jer me je urednik ove stranice k..ur..inski banovao (pretpostavljam zbog toga sto mi niko vise nista smisleno nije znao odgovoriti). Dakle, slazem se sa svojim prethodnikom da je ovo sramotaa za hrvatsko prasvosudje. Ja ne znam ko je taj Jankovic ali mogu da poverujem, i to vrlo lako, da nije neko koga biste rado videli kao zeta. Medjutim, radi se o odnosnim vrednostima. Ako Norac, kojemu stoji u optuznici tesko krsenje obicaja ratovanja, drugim recima teski ratni zlocin, i sud kaze da je dokazano da ga je pocinio, pa ga osudi na 6 godina, a Jankovicu stavlojaju na teret da se nije lepo ponasao prema zarobljenim hrvatskim gradjanima, to jest da ih plasio (optuzba kaze brutalno, ja pretpostavljam da je napuvavao najlonske kese pa kad se maltretirani najmanje nadaju, udario po njima sto je rezultirano neocekivanom praskom koji je jako plasio zrtve). Bez sale, mozda joj nije ni mesto u ovoj vesti: kako ova dva navedena krivicna dela mogu imati istu tezinu? Ne mogu, naravno, i zato je to velika sramota za hrvatsko pravosudje. Ali ono je, posle sudjenja u Splitu, za Loru, na sramotu naviklo. Udarilo djon na obraz, i teraj. To sto Hrvatsku zbog tog pravosudja stalno prozivaju iz Brukselesa, nikom nista.

VL
OB
-obrisani-
17:46 15.03.2010.

Kad je ovdje već spomenut general Norac United Nations - Security Council S/1994/674/Add.2 (Vol. I) 28 December 1994 Final report of the United Nations Commission of Experts established pursuant to security council resolution 780 (1992) Medak investigation V. Recommendations: \"Isto"Isto se tako preporučuje da nitko ne bude optužen zbog bilo kakvog ubojstva (ubojstvo, ubijanje, nezakonito gađanje civila ili smrti povezane s genocidom), mučenja ili sakaćenja tijekom operacije. Nitko nije bio identificiran kao izravno odgovoran za takve zločine. Ima nekih sumnjivih okolnosti i čak nekih vjerojatnih ubojstava. No, ne može se dokazati nikakav uvjerljiv uzorak da se zapovjednik može neizravno držati odgovornim prema doktrini zapovjedne odgovornosti.\" Taj su FINAL REPORT pisali Hrvatima izrazito neskloni Kanađani koji su bili involvirani u cijelu priču na terenu preko svog CANBAT1. Ekspertni tim vodio je William J. Fenrick, pravnik u Kanadskoj vojsci od 1974. do 1994., a onda je dan dva po završetku istrage u Medačkom džepu postao viši pravni savjetnik u Uredu tužitelja u Haagu, zanimljivo, zar ne? pozdrav vaš zmijicamala

VL
OB
-obrisani-
19:01 15.03.2010.

EXPLOITED, samo da ti kažem kratko i jasno. Mi smo branili i naše kuće i našu zemlju, Jugoslaviju, i zato mi nismo mogli počiniti zločin. Ono što ste vi radili, i u ovom ratu, a i u celom 20. veku, je stava i užas. A to ste naučili od vaših sponzora, Austrijanaca, koji su vas, zajedno sa Vatikanom, i stvorili kao naciju, pohrvativši sve katoličke Srbe. Oni su, ti vaši sponzori, kad su 1915. zazeli Valjevo, povešali građane ove varoši po drveću u glavnoj ulici. Srbi, navikli na 500 godina turskog terora, nisu verovali sopstvenim očima šta vide. Mislili su da su već sve videli od Turaka ali su brzo shvatili da su Turci još i humano s njima postupali ako se porede sa Austrijancima, jer Turci civile, građane, nisu nikad bez razloga dirali, samo zato što su Srbi.

VL
Avatar sin
sin
19:15 15.03.2010.

Pozdrav svima koji vole hrvatsku,a vezano uz presudu od šest godina ovome srbinu.Njegov odvjetnik će se žaliti dobiti će tri godine pa je poslije godine dana na slobodi i još će tražiti odštetu od hrvatske države za vrijeme provedeno u zatvoru i to je \"PRAVDA\" da je hrvat dobio bi od deset godina nadalje samo zato što je hrvat i što je ugrozio jadnog srbina koji je ubijao i pljačkao po hrvatskoj.Dragi moji kad tad stići ih pravda ,čak ih je dijelom i stigla država im je sve manja tj. svela se na beogradski pašaluk.Bog i Hrvati!

VL
OB
-obrisani-
19:26 15.03.2010.

Alo, siniša! Čitaš li šta piše ili boluješ od autizma. 1.Ovaj Srbin nije palio i ubijao. Optužen je što je \"naročito brutalno\" plašio građane hrvatske nacionalnosti (čuj, brutalno plašio!) 2. Ovaj tvoj Hrvat neće dobiti 10 godina jer je ugrozio jednog Srbina nego će dobiti 6 godina, i to pod pritiskom stranog faktora (inače ne bi bio ni suđen) za teške ratne zločine (Norac, za teške ratne zločine je suđen i sud ga je našao krivim, pa je dobio 6 godina). Ja ne znam šta je pravedno da dobije ovaj Janković. Ali ako jeste pravedno da dobije 6 godina onda Norac, da bi sve ostalo bar malo u proporciji, mora biti obešen (iako je ukinuta smrtna kazna).

VL
OB
-obrisani-
20:03 15.03.2010.

Ja uopšte ne ulazim u to da li je Norac kriv ili nevin. To je za ovu temu irelevantno jer se time sud bavio i našao da je kriv. O tome se radi. I, dakle, našavši da je kriv za teški ratni zločin, osudili ga na 6 godina, a ovog Jankovića našli da je kriv za \"naorčito brutalno plašenje\" i isto dobio 6 godina.

VL
OB
-obrisani-
23:49 15.03.2010.

Ako sam ja dobro izračunao, a jesam, ovaj dečko sad ima 37 godina a inkriminisani teški ratni zločin \"naročito brutalnog plašenja\" izvršio je 1991. godine, što znači da je bio tek punoljetan, 18 godina. Svejedno je dobio celih 6 godina robije. A Norac isto 6 a ima na duši tolike živote. Znate, ima neko ko sve to prati i beleži. Niko ne treba da misli da će sve to prekriti snegovi, ruzmarin i šaš.

VL
OB
-obrisani-
09:19 16.03.2010.

Ukurcula Piše tamo da je bi redovni vojnik, znači 18-19g. Krasan odgoj je povuka od doma u bajinoj bašti, došo u Hrvatsku malo se igrat rata i mučiti babe, pa ga sada treba opravdavat. Malo je 6g za četnika al nebi mu bio u koži kad dođe u Lepoglavu, krasno će mu bit tamo.

VL
OB
-obrisani-
09:47 16.03.2010.

Ko je rekao opravdati? Ja nisam. Šta više, rekao sam nemam pojma ko je taj Janković ali da po svemu sudeći nije neko koga biste poželeli za zeta. Ali to nije relevantno za ovu temu. Relevantno je da je optužen za \"naročito brutalno plašenje\" (verovatno se skrivao u mraku i vikao \"buuuu\") i da je u to vreme imao 18 godina, pa da je svejedno dobio 6 godina robije. Isto toliko dobio je visoki oficir hrvatske vojske za kojeg je sud našao da je kriv za tešku ratni zločin (što znači da je sud našao da na njegovu savest idu ljudski životi). Znači, ukazujem na neproporcijalnost ove presude ne ulazeći u to ko je kakva ličnost (jer to niti znamo niti je relevantno za ovu temu) i držeći se samo suvih činjenica. Sledeće na šta ukazujem je da se general Norac ovde masovno brani, i traži se oslobođajuća presuda za njega, dok za ovog dečka se protestuje da je kazna blaga i laže se da je palio i ubijao. Ovo dokazuje da je pravosuđe u Hrvatskoj daleko ispod poželjne evropske razine i da presuđuje prema etničkom poreklu optuženog a ne prema težini krivičnog dela. Sve ovo gledaju oni u EU, i pored nekritičkog stava Nemačke i Austrije prema Hrvatskoj, i zahteva da se i pored svega, to jest uprkos svemu, Hrvatska što pre primi u EU, ostali vrte sumnjičavo glavom i pitaju se treba li im u članstvu jedna takva zemlja čije sudstvo otvoreno diskriminiše ljude na osnovu vere, nacionalnosti ili rase.

VL
OB
-obrisani-
10:23 16.03.2010.

Ukurcula Pito bi ja tebe da sam ti došao doma u srbiju, malo popljačkao, pobio , popalio pa tako 4 godine što bi ti rekao da ja dobijem par godina zatvora. Ne radi se tu samo o ovoj individui nego o svim onim tisućama Jankovića koji su s veseljem dolazili iz otadžbine oslobađđati braću po Hrvatskoj. Morate shvatiti da nismo mi bili u Bajinoj bašti nego ste vi dolazili na liniju Virovitca-Karlovac-Karlobag. A što se tiče Norca dobio je on 12 g. u jednom slučaju u drugom 6 zato što je branio svoj dom Bio sam u Lici 93 i trebao si vidjeti što su tvoja braća još radila od gradova i ljudi.

VL
OB
-obrisani-
11:30 16.03.2010.

Ma što pričaš, koliko je Hrvata tvoj ćasavi vojvoda istjerao iz Vojvodine, a može biti da riječ kreten u serviji nije uvreda.U Borvu nisu policajci upucani nego izmasakrirani noževima. Svi do jednog ste bili za rušenje ustavnog poretka RH iH i stvaranje nekakve krajine, koja je već 91 bila očišćena od nesrba. Naravno da nisam za ubijanje , kako ti kažeš , mirnih susjeda ali takvih nije 91 ni bilo. Kažeš lažljivo da u grdovima nije bilo \"dejstava\" a Pakrac, Lipik, Gospić, Zadar. tvoj Osijek, Slavonski brod, Kostajnica,Županja, Petrinja, Karlovac. Vukli ste vraga za rep a kad se okrenuo i ugriza vas, cvilit.

VL
OB
-obrisani-
11:19 16.03.2010.

Ja tebe ne vređam, to radiš ti sam. Kako inače drugačije shvatiti tvoje kometare? Ja kad ti kažem da Srbi u Osijeku, naravno, nisu bili naoružani, kao ni u Zagrebu, ni u Rijeci, onda je činjenica koju nikome ne treba posebno dokazivati. Osim tebi, izgleda. I onda ja tebe vređam!? Kakve veze ima Borovo (iako je Borovo iscenirano sa hrvatske strane, ali to je druga tema) sa Srbima u Osijeku, ili Zagrebu? Ima, kažeš ti, ne radi se tu o tim Srbima, nego o svim onim tisućama, ili kako si to već rekao. U tvojoj bolesnoj psihi opravdano je ubiti komšiju Srbina u Osijeku, mirnog nenaoružanog građanina, jer je neko u Borovu pucao na HDZ-ove redarstvenike? Jel da? Samo da te podsetim: uglavnom se, kad se govori o tom ratu, spominju područja gde su Srbi bili u većini, ili bar u značajnom broju. Tamo su se i vodile oružane borbe. Ali se (namerno) zaobilazi činjenica da je najveći broj Srba, u Hrvatskoj, živeo po gradovima u kojima, generalno gledano, nije bilo ratnih dejstava (izuzev u Vukovaru i kraće vreme u Osijeku, i možda sporadično, i kratko, još negde) i upravo su Srbi iz tih hrvatskih gradova najviše etnički očišćeni. Kome su oni i šta bili krivi? Podsetio bih te i na činjenicu da su u velikim gradovima u Srbiji živeli neki Hrvati. I u vreme najžešćih ratnih sukoba nisu bili proterani i evo ih i danas svi tamo žive.

VL
MU
Mućanin
12:02 16.03.2010.

Srbi su iz Vukovara napustili su grad, jer su znali što ga očekiva i otišli su na sigurno. Tako je bilo i u puno drugim gradovima koje su srbo-četnici granatirali i bombardirali. Oni par srba koji su i ostali u Vukovaru, su nakon pada grada denuncirali branitelje koji su ih u vrijeme okruženja opskrbljivali sa hranom i vodom!!! Pljuc

VL
OB
-obrisani-
12:23 16.03.2010.

Koliko je Hrvata \"moj\" ćasavi vojvoda \"istjerao\" iz Vojvodine? Ako misliš na Hrtkovce onda to i nisu pravi Hrvati nego Šiptari katoličke vere. To kao prvo, a kao drugo svi oni su menjali svoje trošne kuće, nabijače, za vile po hrvatskim gradovima. Znaš li koliko tih Hrtkovčana sada živi u Zagrebu u vilama iz kojih su proterani zagrebački Srbi? Znaš li ti da su sve zamene kuća Hrtkovci-Hrvatska (isključivo veliki gradovi) bile razmene vrednosti od 1:3 do 1:10? I znaš li da su svi ti iz Hrtkovaca išli i ponekoliko puta iz Hrtkovaca (preko Mađarske) za Hrvatsku da gledaju i biraju za koju će kuću, ili vilu, menjati svoju potleušicu u Hrtkovcima, a sve idući po adresama koje su dobili od svećenika katoličke crkve iz Rume? Znaš li to? I znaš li da su se onda vraćali u Vojvodinu, dogovarali se sa ostalim članovima porodice, i kad odluče koju kuću hoće, isti svećenici su im davali trenutne adrese vlasnika tih kuća i vila (uglavnom u nekom izbegličćkom centru) koji su onda, nemajući zapravo pravog izbora, pristajali na ove zamene-pljačke. Ne znaš, naravno, zato što si tukac. Oni znaju zašto su se borili i šta je njima njihova borba dala. A zanš li ti zašto se ovde sukobljavaš sa mnom, a u njihovom interesu? Sve su to jednog ratni profiteri koji sad svoje profiterstvo pokušavaju da predstave kao da su bili žrtve etničkog čišćenja. Brojke govore najupečatljivije: U Vojvodini, i uopšte u Srbiji, nacionalni sastav se promenio samo utoliko što su na stotine hiljada Srba proterani iz Hrvatske, Bosne i sa Kosmeta povećali procenat srpskog udela u populaciji. A iselio se nije praktično niko, to jest bilo je povećane migracije prema zemljama zapadne Evrope i Amerike ali u toj migraciji su ravnopravno zastupljene sve etničke grupe. Kretanja prema Hrvatskoj jeste bilo ali se broje, na nivou cele Vojvodine, najviše stotinama, i skoro uvek je reč o veoma lukrativnim zamenama imovine gde su ovi iz Vojvodine višestruko uvećavali vrednost svog poseda.

VL
Avatar punkufer
punkufer
15:30 16.03.2010.

Piše: \"zbog raznih kaznenih djela zbog kojih je trebao odležati 15 godina\" a zašto nije?

VL
OB
-obrisani-
16:07 16.03.2010.

Pa nije pisalo gde je trebalo da odleži. I inače, celi tekst je potpuno smušen a čini se da je to namerno tako napisano da se ne bi baš sve razumelo. Vrlo moguće da je osuđen u Srbiji a on pobegao u Hrvatsku. Ovde ga našli i umesto da ga vrate Srbiji iskoristili ga još jedno upozorenje onim Srbima koji bi da se vrate u Hrvatsku da najbolje da odustanu jer im se može desiti da zaglave u zatvoru zbog ratnih zločina, čak i ako misle da ih nisu počinili jer ako neki Hrvat kaže, i to posvedoči na sudu, da ga je dotični \"naročito brutalno plašio\" lako može dobiti 6 godina robije. Eto ovako nekako može da izgleda u potpunosti ova priča. A u javnost dolazi informacija da je trebalo da odleži 15 godina jer je i autorima ove ujdurme jasno da moraju imati bar još nešto protiv ovog nesretnika jer za plašenje 6 godina biće previše svakom normalnom. ovako ovi normalni mogu reći: \"Aha, to mu je u stvari ne samo zato što je \"naročito brutalno zastrašivao\" nego i zbog nekih ranijih svinjarija koje nisu za štampu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.