Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U Srbiji zbog Oluje snažno antihrvatsko raspoloženje'

'Čekamo vrijeme kada će i Hrvati u Vojvodini moći javno i kraj obilježja komemorirati svoja stradanja tijekom 1990-ih!'
06. kolovoza 2018. u 14:00 67 komentara 3766 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Slijedom sve težih riječi između službenog Beograda i Zagreba kojima smo svjedoci u zadnjih nekoliko dana, pri čemu se nisu birale riječi, reagirao je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov koji je i zastupnik u srbijanskoj Skupštini.

MiG i F-16 snimljeni iz MiG-a Srpski veleposlanik: 'Razočarani smo sudjelovanjem izraelskih pilota i zrakoplova u proslavi Oluje'

- Posljednjih smo dana u Srbiji glede obilježavanja obljetnice Oluje bili svjedoci očitovanja jednog nesvakidašnje unisonog i tako snažnog antihrvatskog raspoloženja, koje je dolazilo i od strane najviših predstavnika vlasti, kako se odavno ovdje u toj količini i na taj način nije dogodilo.

Osim toga, raširenost antihrvatskih stajališta, negativna imenovanja svih događanja iz kolovoza 1995. te tumačenja suvremenih političkih događaja i procesa u Hrvatskoj gotovo da su uniformno pokrila sva područja javnosti, pa se drugačija, pomirljivija i racionalnija stanovišta nisu mogla ni čuti, o čemu svjedoči i činjenica da su bili blokirani svi hrvatski televizijski kanali.

Posebno brine što je u iznijetim stajalištima izostajalo spominjanje odgovornosti tadašnjih vlasti Srbije i Savezne Republike Jugoslavije za događanja 1990-ih godina u Hrvatskoj kao i tematiziranje stradanja Hrvata iz Vojvodine, napose iz Srijema, koji su također bili nevine žrtve.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: 'Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba'

Stoga nije čudo da među Hrvatima u Srbiji oživljavaju nekadašnji strahovi, javlja se dodatna uznemirenost, što za posljedicu ima njihovo povlačenje iz javnog života i nespremnost da sudjeluju u procesima koji se tiču njihove budućnosti. Također nas brine činjenica da se nakon opetovano iznijetih ozbiljnih antihrvatskih izjava otvaraju se pitanja kako dosega procesa normalizacije između dviju država tako i perspektive razvoja hrvatske zajednice u Srbiji. Jer, ovakva klima zacijelo tako čemu ne pridonosi… 

Toga mora biti svjesna i službena Hrvatska, napose ako imamo na umu da su ove jeseni izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće, rekao je Žigmanov.

 

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • @rlando:

  ahahaha.... kao ljuti što ih ovi nazivaju ustašama....

 • rojnik:

  Žigmane ako ne možete živjeti u Vojvodini kao Hrvati doselite se u Hrvatsku i problem riješen.Vi ste marljivi i vrijedni ljudi koji su nam uvijek dobrodošli. Zamijenite ili prodajte svoja imanja i dođite recimo u Slavoniju i ostavite te četnike ... prikaži još!e da se sami među sobom glože.

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Za sve Hrvate u Vojvodini ima mjesta i dobro nam došli.