Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica oluje

'U Srbiji zbog Oluje snažno antihrvatsko raspoloženje'

Patrik Macek/PIXSELL
06.08.2018.
u 14:00

'Čekamo vrijeme kada će i Hrvati u Vojvodini moći javno i kraj obilježja komemorirati svoja stradanja tijekom 1990-ih!'

Slijedom sve težih riječi između službenog Beograda i Zagreba kojima smo svjedoci u zadnjih nekoliko dana, pri čemu se nisu birale riječi, reagirao je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov koji je i zastupnik u srbijanskoj Skupštini.

- Posljednjih smo dana u Srbiji glede obilježavanja obljetnice Oluje bili svjedoci očitovanja jednog nesvakidašnje unisonog i tako snažnog antihrvatskog raspoloženja, koje je dolazilo i od strane najviših predstavnika vlasti, kako se odavno ovdje u toj količini i na taj način nije dogodilo.

Osim toga, raširenost antihrvatskih stajališta, negativna imenovanja svih događanja iz kolovoza 1995. te tumačenja suvremenih političkih događaja i procesa u Hrvatskoj gotovo da su uniformno pokrila sva područja javnosti, pa se drugačija, pomirljivija i racionalnija stanovišta nisu mogla ni čuti, o čemu svjedoči i činjenica da su bili blokirani svi hrvatski televizijski kanali.

Posebno brine što je u iznijetim stajalištima izostajalo spominjanje odgovornosti tadašnjih vlasti Srbije i Savezne Republike Jugoslavije za događanja 1990-ih godina u Hrvatskoj kao i tematiziranje stradanja Hrvata iz Vojvodine, napose iz Srijema, koji su također bili nevine žrtve.

Stoga nije čudo da među Hrvatima u Srbiji oživljavaju nekadašnji strahovi, javlja se dodatna uznemirenost, što za posljedicu ima njihovo povlačenje iz javnog života i nespremnost da sudjeluju u procesima koji se tiču njihove budućnosti. Također nas brine činjenica da se nakon opetovano iznijetih ozbiljnih antihrvatskih izjava otvaraju se pitanja kako dosega procesa normalizacije između dviju država tako i perspektive razvoja hrvatske zajednice u Srbiji. Jer, ovakva klima zacijelo tako čemu ne pridonosi… 

Toga mora biti svjesna i službena Hrvatska, napose ako imamo na umu da su ove jeseni izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće, rekao je Žigmanov.

 

Ključne riječi

Komentara 67

RL
@rlando
17:34 06.08.2018.

ahahaha.... kao ljuti što ih ovi nazivaju ustašama....

RO
rojnik
15:05 06.08.2018.

Žigmane ako ne možete živjeti u Vojvodini kao Hrvati doselite se u Hrvatsku i problem riješen.Vi ste marljivi i vrijedni ljudi koji su nam uvijek dobrodošli. Zamijenite ili prodajte svoja imanja i dođite recimo u Slavoniju i ostavite te četnikee da se sami među sobom glože.

Avatar Oneill
Oneill
16:36 06.08.2018.

Za sve Hrvate u Vojvodini ima mjesta i dobro nam došli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije