Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonino Picula

'Srbija trebala imati jasniji odnos prema svima koji pozivaju na obnovu sukoba'

Tonino Picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.01.2015.
u 19:29

Vladu Republike Srbije Picula je pozvao da preispita domaće zakonodavstvo koje regulira sankcije govora mržnje, priopćio je njegov Ured

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u ponedjeljak navečer na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta govorio je o Izvješću o napretku Srbije i Kosova i poručio da bi ''Srbija trebala imati jasniji odnos prema svima koji na njezinu tlu pozivaju na obnovu sukoba iz nedavne prošlosti”, priopćeno je iz njegova Ureda.

Vladu Republike Srbije Picula je pozvao da preispita domaće zakonodavstvo koje regulira sankcije govora mržnje.

– O tome se Europski parlament jasno ogradio nedavnom rezolucijom u povodu slučaja Šešelj. Na žalost, ministar vanjskih poslova Dačić nije nas u otvorenom razgovoru uvjerio da je Vlada u Beogradu promptno i uvjerljivo reagirala –rekao je Picula. Također je istaknuo da ''Vladu Srbije treba potaknuti da aktivnije participira u razgovorima o razgraničenju sa susjedima, kao i da kao zemlja kandidat uskladi svoje vanjsko-političko djelovanje sa zajedničkim pozicijama i interesima EU”.

Picula smatra da je napredak Srbije na europskom putu izuzetno je važan jer je riječ o zemlji koja ima osobitu odgovornost i za kvalitetu odnosa između država na zapadnom Balkanu, kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU. Rekao je da je ''napredak u primjeni Briselskog sporazuma i dijalog s Prištinom važan je za europsku perspektivu Srbije'' i dodao da vjeruje da će ''aktualno predsjedanje Beograda OESS-om biti daljnji poticaj unutarnjoj transformaciji same Srbije''.

U ocjeni napretka Kosova na europskom putu Picula, inače šef Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, napomenuo je dva važna parametra: široko rasprostranjenu korupciju i slabo djelovanje pravne države čiji prostor vrlo često zauzima organizirani kriminal, priopćio je njegov Ured.

>> Dačić: Ne očekujem od Kolinde da bude hrvatski Šešelj

Komentara 9

DU
Deleted user
19:49 19.01.2015.

Hajde Picula za dobrobit Hrvatske socijaldemokracije povede disidente u SDP-u i smjenite Milanovića tada imate šanse postati respektabilna stranka u Hrvata inače odoste vi nisko poput HNS- a koji NS sljedećim izborima teško da če uči u dabor

PR
Prat
08:10 20.01.2015.

Tko imalo poznaje mentalitet naših komšija onda je kroz njihovu povijest razvidno da će kako god jako dobro trziti svojim položajem. Prvo neodređeni su jer je i velika britanija neodređena po ostanku u eu..drugo, ako uđu u eu pohapsiće im sve nihove sanadere,bandiće,liniće..perkoviće..treće..srpska pravoslavna crkva gubi svoje zapadne srpske zemlje na liniji karlovac..virovitica..jer bi hrvatska mogla dobiti svoju pravoslavnu crkvu a kasnije i bosna..i tu je kraj velikoj srbiji..trebaju zbog eu priznati kosovo..vlahe kao manjinu itd..i kad se sve to zbroji oni će prije zaratit nego pokušati se promjeniti..zato oprez oko bosne jer svatko imalo pametan zna da petljati se u bosnu prije ulaska srbije u eu je ravno ludilu

Avatar bokolo
bokolo
22:40 20.01.2015.

Mi pozelkujemo Srbiji sve najbolje...a Beograd stampa"povijesne" knjige jos malo alarmantnije nego li one iz 90tih..... Ne kuzim zasto?... Mora da su to dvije razlicite Srbije u glavama nekih. Ona Cetnicka I ona "Stand-By" Cetnicka....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije