Naslovnica Vijesti Svijet

Srbija se pridružila vojnom savezu s Rusijom

Rusija je ovim postigla mnogo u geopolitičkom prodoru na jug Europe, a Srbija će ojačati poziciju i pritisak na Kosovo
17. travnja 2013. u 20:35 0 komentara 17 prikaza
'Russian servicemen take part in the Victory Parade on Moscow's Red Square May 9, 2012. Russia celebrates the 67th anniversary of victory over Nazi Germany on Wednesday.  REUTERS/Sergei Karpukhin (RU
Foto: Reuters/Pixsell

Srbija se kao promatračica službeno pridružila vojnom savezu ODZS-u, organizaciji koja vojno povezuje brojne članice bivšeg SSSR-a. Osim Rusije, u njoj su i Bjelorusija, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan. Tako je odlučeno na zasjedanju Savjeta Parlamentarne skupštine ODZS-a (Organizacije dogovora o zajedničkoj sigurnosti).

Bez obzira na mišljenja analitičara, ruski mediji ističu da je Rusija time postigla mnogo u geopolitičkom prodoru na jug Europe te u države izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, a da je Srbiji ojačana pozicija prema Kosovu. Nagađa se i o postavljanju vojnih raketa. Ipak srbijanski mediji ističu da je u Srbiji od 2007. godine na snazi Deklaracija o vojnoj neutralnosti u odnosu na sve postojeće vojne saveze.

Uostalom, kako je izjavio i generalni sekretar ODZS-a Nikolaj Bordjuža – rano je govoriti o punopravnom članstvu u tom vojnom savezu i pojasnio da Srbiji nije dodijeljen status promatračice u samoj organizaciji, nego samo u okvirima djelatnosti njenih zakonodavnih organa.

>>FK Leotar poručio savezu BiH: Vi kažnjavajte, ali Kosovo je Srbija!

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.