Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duboke podjele

Srbija se danas u Crnoj Gori ponaša kao u Hrvatskoj 1991.

17.02.2020.
u 20:52

Beograd režira prosvjede u susjednoj zemlji i podiže tenzije, kažu stručnjaci

Otvorene prijetnje, svađe, prozivanja, pokušaj državnoga udara, prosvjedi, okupljanje vjernika po gradovima, litije... Ovo je samo dio događanja u Crnoj Gori u proteklih nekoliko mjeseci u kojoj su glavni akteri službena Podgorica i službeni Beograd. Sve što se događa u nekada površinom najmanjoj republici bivše države s jedne strane pokazuje koliko su duboke podjele u Crnoj Gori, a s druge strane kod običnih građana dovodi do sve većih strahova o mogućim težim incidentima pa i sukobima koji bi završili krvavo. Odnosi između Crne Gore i Srbije dodatno su narušeni krajem prošle godine kada je u Skupštini Crne Gore izglasan Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do prosinca 1918. godine ako vjerske zajednice ne dokažu vlasništvo.

Dio crnogorske oporbe i predstavnici Srpske pravoslavne crkve smatraju da je ovaj zakon neustavan i tražili su da se povuče iz procedure. Zbog donošenja zakona došlo je do incidenta u Skupštini u Podgorici kada su zastupnici oporbenog Demokratskog fronta (DF) pokušali spriječiti usvajanje zakona, zalijetali se prema zastupnicima vladajuće koalicije, gađali ih bocama i čašama i čupali mikrofone. Sve to prelilo se i na ulice širom Crne Gore, gdje su prosvjedi i litije postali svakodnevna stvar.

“Vučićevi jastrebovi” u akciji

Prije nekoliko dana, na obljetnicu smrti bivšeg ministra obrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića ubijenoga u atentatu 2000., crnogorska policija srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu i srbijanskom vojnom izaslanstvu nije dopustila ulazak u državu u vojnim odorama.

“Žao mi je što je srpska odora toliko strašna u Crnoj Gori... Od Hrvatske sam to i očekivao, ali nisam očekivao da tako nešto bude u Crnoj Gori. Ali sve što se dogodi u Hrvatskoj, dogodi se na kraju i u Crnoj Gori i žao mi je što crnogorska vlast nije bila malo originalnija, nego je morala uzimati savjet od Hrvata”, navodi se u pisanoj izjavi Vulina koji je poznat kao jedan od „jastrebova Aleksandra Vučića“. Zbog svega što se događa u Crnoj Gori mnogi u svemu tome vide brojne poveznice i sličnosti s događanjima u Hrvatskoj 90-ih godina prošloga stoljeća, što je dovelo do krvavog rata.

– Nažalost, sve to što se događa danas u Crnoj Gori direktno se režira iz Beograda i sve izuzetno podsjeća na te nesretne 90-te godine i ratove. Jedina je razlika u tome što Srbija više nema snage niti smije krenuti u nešto veće osim ovih sitnih incidenata koji će, kako god završili, ostaviti posljedice na međusobne odnose Srbije i Crne Gore – kaže srbijanski politički analitičar Žarko Korać.

Podsjeća i na pokušaj državnoga terorističkog napada i prevrata na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. u svrhu sprječavanja ulaska Crne Gore u NATO, zbog čega su čelnici oporbenog prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević proglašeni krivima. Prema riječima Koraća, Mandić i Knežević sada sa SPC-om organiziraju litije po gradovima širom Crne Gore. Dodaje kako je Mandić prije nekoliko tjedana jasno rekao da je ovo trenutak da se sruši Vlada Crne Gore, a da organizatori toga putuju službenim zrakoplovom vlade Srbije.

“Već smo tomu svjedočili”

Govori i kako veliku ulogu u svemu tome imaju i srbijanski mediji, a posebno tabloidi koji su pod izravnom kontrolom vlasti, a koji vode pravu medijsku hajku protiv Crne Gore i posebno Mile Đukanovića. Tako su se mogli čitati naslovi o kopanju rovova prema Srbiji, kolonama vojnih vozila koje idu prema nekom gradu, puštanju zatvorenika da se obračunaju uime države s prosvjednicima, kosovskim specijalcima na terenu u Crnoj Gori...

– To je oprobani recept kojemu smo već svjedočili prije 30-ak godina. Izostaje bilo kakva umjerenost. Doslovno se može reći ili napisati bilo kakva laž bez obzira na posljedice kakve bi ona mogla izazvati. Sve to sliči pravoj ratnoj propagandi. Nažalost, i događanja u Crnoj Gori pokazuju koliko su duboke podjele na Balkanu i da ovaj “balkanski lonac” stalno kuha – zaključio je Korać. 

Komentara 27

Avatar Mi sami
Mi sami
21:18 17.02.2020.

Hot lips opet čačka mečku ništa nije naučio.

Avatar El_Delinquente
El_Delinquente
21:32 17.02.2020.

Neki su toliko dobili po faci da su im kronicno nabubrile usne. Ali toliko su inteligentni da im jos nije dosta.

AI
Ante III
20:59 17.02.2020.

Vuk dlaku menja ciljeve ne.A cilj je velika srbija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije