Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika debata

Srbija pred legalizacijom eutanazije

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.06.2019.
u 13:10

Novi građanski zakonik predviđa pravo na dostojanstvenu smrt, a pomaganje u tomu dosad je bilo zločin koji je nosio kaznu zatvora do pet godina

Iako Srbija slovi kao tradicionalistička država, sve se više govori o tome da bi se uskoro mogla pridružiti malom broju zemalja u Europi i svijetu (Švicarska, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Kanada te američke savezne države Washington, Oregon i Montana) u kojima će biti legalizirana eutanazija ili ubojstvo iz milosrđa.

Naime, riječ je o prednacrtu građanskog zakonika koji predviđa dostojanstvenu smrt. Taj prijedlog napisan je još 2015. godine i od tada je predstavljao samo još jedan u nizu prijedloga, da bi se ovih dana na tu temu javno raspravljalo na savjetovanju koje je organizirao Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Treba zadovoljiti uvjete

Inače, članak 117. Kaznenog zakona Srbije precizno navodi da “tko liši života punoljetnu osobu iz samilosti zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se ta osoba nalazi, a na njegov ozbiljan i izričit zahtjev, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”. Prema prijedlogu novog zakonika ta odredba trebala bi otići u prošlost i omogućiti teško oboljelim osobama dostojanstvenu smrt. Trenutačno pacijenti u Srbiji imaju pravo samo odbiti terapiju kada im je ugrožen život, što se smatra pasivnom eutanazijom. Govoreći o ovoj temi za srbijanske medije, Miodrag Orlić, koji je na čelu komisije za izradu zakonika, kazao je da, ako zakoni jamče pravo na dostojanstven život čovjeka, isto tako trebaju omogućiti i pravo na dostojanstven završetak života.

– Teško i neizlječivo oboljeli imao bi mogućnost odlučiti o prestanku agonije i stanja koje je teško podnošljivo i izaziva samo muke i sažaljenje – rekao je Orlić.

Ipak, da bi se ostvarilo pravo na eutanaziju, morat će se ispuniti i određeni preduvjeti. Tako se u prijedlogu novog zakonika navodi i da se “pravo na eutanaziju kao pravo fizičke osobe na suglasan, dobrovoljan i dostojanstven prekid života može izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uvjeti”.

“Mnogi nisu spremni”

– Ako pacijent kaže da želi eutanaziju, tada on daje pisanu suglasnost ili prijedlog da on želi da se to učini. Formira se komisija, tim stručnjaka koji konstatiraju da ne postoji medicinska mjera, tretman kojim mu se može pomoći da mu se olakšaju patnja i bol. Dakle, to je stanje kada je pacijent u fazi da trpi neizdržive bolove. Ako pak pacijent nije svjestan, eutanaziju može zatražiti i njegova obitelj – rekla je Marina Mijatović iz udruge Pravni skener.

Tajnik komisije za izradu prednacrta zakonika Ratomir Slijepčević kazao je da je ova novost izazvala posebnu pozornost.

– U donošenju odluke i izvršenju eutanazije u svakom konkretnom slučaju trebaju sudjelovati pravnici, liječnici i psiholozi, a mnogi od njih nisu spremni na ovaj način odlučivati o životu i smrti – kazao je Slijepčević.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Tračalo
Tračalo
15:25 05.06.2019.

Hrvati će imati popust ? možda i besplatno ?

TO
Toni66
16:15 05.06.2019.

Srbija pred legalizacijom eutanazije podržavam totalno . I znam da neću morati ići us kupu Švicarsku nego u Srbiju i još jedno možda kao Hrvat dobijem i popust . A da če to odradi sigurno za Hrvata sa posebnim zadovoljstvomstvom i to se nadam ...

DU
Deleted user
17:24 05.06.2019.

Svaka im cast daleko su isprid nas velki rvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije