Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srbija pred legalizacijom eutanazije

Novi građanski zakonik predviđa pravo na dostojanstvenu smrt, a pomaganje u tomu dosad je bilo zločin koji je nosio kaznu zatvora do pet godina
05. lipnja 2019. u 13:10 7 komentara 303 prikaza
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako Srbija slovi kao tradicionalistička država, sve se više govori o tome da bi se uskoro mogla pridružiti malom broju zemalja u Europi i svijetu (Švicarska, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Kanada te američke savezne države Washington, Oregon i Montana) u kojima će biti legalizirana eutanazija ili ubojstvo iz milosrđa.

silovana kao dijete Djevojka (17) legalno eutanazirana nakon što se više nije mogla boriti s depresijom

Naime, riječ je o prednacrtu građanskog zakonika koji predviđa dostojanstvenu smrt. Taj prijedlog napisan je još 2015. godine i od tada je predstavljao samo još jedan u nizu prijedloga, da bi se ovih dana na tu temu javno raspravljalo na savjetovanju koje je organizirao Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Treba zadovoljiti uvjete

Inače, članak 117. Kaznenog zakona Srbije precizno navodi da “tko liši života punoljetnu osobu iz samilosti zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se ta osoba nalazi, a na njegov ozbiljan i izričit zahtjev, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”. Prema prijedlogu novog zakonika ta odredba trebala bi otići u prošlost i omogućiti teško oboljelim osobama dostojanstvenu smrt. Trenutačno pacijenti u Srbiji imaju pravo samo odbiti terapiju kada im je ugrožen život, što se smatra pasivnom eutanazijom. Govoreći o ovoj temi za srbijanske medije, Miodrag Orlić, koji je na čelu komisije za izradu zakonika, kazao je da, ako zakoni jamče pravo na dostojanstven život čovjeka, isto tako trebaju omogućiti i pravo na dostojanstven završetak života.

Eutanazija, ilustracija Podijeljena obitelj Hoće li eutanazirati Vincenta Lamberta, odlučit će odbor UN-a

– Teško i neizlječivo oboljeli imao bi mogućnost odlučiti o prestanku agonije i stanja koje je teško podnošljivo i izaziva samo muke i sažaljenje – rekao je Orlić.

Ipak, da bi se ostvarilo pravo na eutanaziju, morat će se ispuniti i određeni preduvjeti. Tako se u prijedlogu novog zakonika navodi i da se “pravo na eutanaziju kao pravo fizičke osobe na suglasan, dobrovoljan i dostojanstven prekid života može izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uvjeti”.

“Mnogi nisu spremni”

– Ako pacijent kaže da želi eutanaziju, tada on daje pisanu suglasnost ili prijedlog da on želi da se to učini. Formira se komisija, tim stručnjaka koji konstatiraju da ne postoji medicinska mjera, tretman kojim mu se može pomoći da mu se olakšaju patnja i bol. Dakle, to je stanje kada je pacijent u fazi da trpi neizdržive bolove. Ako pak pacijent nije svjestan, eutanaziju može zatražiti i njegova obitelj – rekla je Marina Mijatović iz udruge Pravni skener.

Vincent Lambert se nalazi u bolnici u Reimsu Vincent Lambert Francuski sud: Liječnici moraju nastaviti skrb o kvadriplegičaru

Tajnik komisije za izradu prednacrta zakonika Ratomir Slijepčević kazao je da je ova novost izazvala posebnu pozornost.

– U donošenju odluke i izvršenju eutanazije u svakom konkretnom slučaju trebaju sudjelovati pravnici, liječnici i psiholozi, a mnogi od njih nisu spremni na ovaj način odlučivati o životu i smrti – kazao je Slijepčević.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  Hrvati će imati popust ? možda i besplatno ?

 • Toni66:

  Srbija pred legalizacijom eutanazije podržavam totalno . I znam da neću morati ići us kupu Švicarsku nego u Srbiju i još jedno možda kao Hrvat dobijem i popust . A da če to odradi sigurno za Hrvata sa posebnim zadovoljstvom ... prikaži još!stvom i to se nadam ...

 • Deleted user:

  Svaka im cast daleko su isprid nas velki rvata