Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
policija sve istražuje

Srbija nakon masakra: Uhićenja zbog objava na internetu

Beograd: Policija blokirala prometnice kod škole gdje je dječak ubio učenike i profesoricu
Foto: Milos Tesic/ATA Imagesj/PIXSELL
1/3
07.05.2023.
u 22:54

Treba napomenuti i da se MUP Srbije oglasio priopćenjem navodeći da se na društvenim mrežama pojavila lažna snimka koja, navodno, prikazuje ubojstvo u beogradskoj školi.

Nakon masakra u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, u kojoj je 13-godišnjak ubio osmero učenika i zaštitara škole, u Srbiji su počelo događati ono od čega su mnogi strahovali. Naime, pojavile su se osobe koje podržavaju čin ubojice, a zabilježeno je i više slučajeva da su osnovci i srednjoškolci zbijali neslane šale na račun masakra u školi imitirajući ubojstva, donoseći plastične pištolje u školu i slično. Sve se ubrzo preselilo i na društvene mreže, na kojima mladi provode jako puno vremena.

Video: Beograđani u suzama: Ovo je nešto što se taložilo u našem društvu i sad je eskaliralo

Tako su mediji u Srbiji prenijeli do sada niz slučajeva malodobnih osoba koje su na društvenim mrežama podržavale ubojicu iz škole, izrugivali se žrtvama, otvarali njegove “fun grupe” ili pak upućivali prijeteće poruke.

Zbog svega uhićena su tri srednjoškolca iz jedne srednje škole u Novom Sadu, u dobi od 15 i 16 godina, koja su na društvenim mrežama objavila prijeteće poruke i fotografije oružja koje će, kako su najavili, ponijeti u školu. Sva trojica su uhićena, a pregledom stana jednoga od njih policija je pronašla repliku automatske puške. Radi se o malodobnim osobama iz Beočina, Temerina i Novog Sada. Sud je svoj trojici odredio pritvor do 30 dana uz obrazloženje da bi u kratkom razdoblju mogli dovršiti najavljeno kazneno djelo.

Beograd: Policija blokirala prometnice kod škole gdje je dječak ubio učenike i profesoricu
1/33

Uhićena je i tinejdžerica koja se na TikToku rugala ubijenim učenicima u školi i u isto vrijeme veličala ubojicu. Kako se radi o maloljetnoj osobi, protiv njezinih roditelja bit će podnesene prijave. – Kosta, ti ćeš izaći, ali oni neće iz sanduka – govorila je kroz smijeh ova tinejdžerica, čiji je video zgrozio javnost.

Zabilježen je i slučaj iz Niša u kojem je priveden 17-godišnjak koji je na svojem Instagram-profilu napisao da će biti ubijeno više od 30 osoba. I njemu je određen pritvor zbog kaznenog djela izazivanja panike i nereda. S obzirom na to da je riječ o maloljetnim osobama, prijave idu i u tamošnje centre za socijalnu skrb, koji će također moći pokrenuti određene postupke protiv djece, ali i njihovih roditelja, koje policija zbog postupaka njihove djece također privodi i koji također mogu očekivati određene zakonske sankcije.

Treba napomenuti i da se MUP Srbije oglasio priopćenjem navodeći da se na društvenim mrežama pojavila lažna snimka koja, navodno, prikazuje ubojstvo u beogradskoj školi.

Odjel za visokotehnološki kriminal pregledava snimku kako bi se otkrilo tko je postavio taj video. Komentirajući ove slučajeve s društvenih mreža, beogradski odvjetnik Ivan Simić kaže da će vjerojatno uslijediti neke prijave, ali i da se, ako se uzme u obzir dosadašnja praksa, postavlja pitanje koju kaznu mogu dobiti. Objasnio je da centri za socijalnu skrb daju prijedlog za izricanje kazne. Kada je riječ o roditeljima te djece, Simić kaže da centri mogu odrediti mjere posebnih obveza i sudskog ukora pa do mjere pojačanog nadzora. 

Video: Astrid Merlini, majka djevojčice koja je bila svjedok pucnjavi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije