Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović:

'Kolinda govori protiv suradnje sa Srbijom, a članica je Trilaterale'

Ivo Josipović
Foto: Screenshot N1
10.12.2014.
u 20:50

Josipović misli da bi smjena vodstva Hrvatskog nogometnog saveza dobro došla

Srbija se morala ograditi od Šešeljevih izjava, rekao je predsjednik i kandidat na predstojećim izborima Ivo Josipović gostujući u emisiji Pressing Dubravka Merlića na televiziji N1.

Josipović je odbacio navode jednog kurdistanskog portala da će Hrvatska biti angažirana u ratu u Iraku.

– Hrvatska neće biti nigdje angažirana u borbenim djelovanjima – rekao je Josipović, dodajući da će Kurdima pomagati humanitarno i logistički. Rekao je da Hrvatska nije direktno slala oružje u Siriju, ali da je moguće da je ono u Siriju stiglo nekim drugim kanalima. Govoreći o borbi protiv terorizma, rekao je da moramo na neki način sudjelovati ako želimo biti dio NATO-saveza.

– Hrvatska dosad nije sudjelovala u borbenim misijama i tako će i ostati – rekao je Josipović. Komentirajući izvješće američkog Senata o mučenju terorista nakon 11. rujna rekao je da on nikad ne bi odobrio mučenje.

– Tortura nije prihvatljivo sredstvo borbe – rekao je.

Za odnose sa Srbijom rekao je da su se poboljšali, ali da su sada poremećeni zbog slučaja Šešelj.

– Šešelj simbolizira agresiju i huškačku politiku i ovo što se dogodilo u prvom je redu krivnja Haaškog suda, ali po mom sudu Republika Srbija i njezine institucije moraju moći razumjeti našu osjetljivost na takvu huškačku retoriku – rekao je Josipović, dodajući da se Srbija morala ograditi od Šešeljevih ispada. Rekao je da Hrvatska Srbiji na europskom putu neće nametati posebne uvjete, ali da se očekuje da ispuni uvjete koje je i Hrvatska morala ispuniti.

Ne želi biti premijer

– Ništa neprincipijelno neće se događati, ali od Srbije očekujemo ono što se i od nas očekivalo – rekao je Josipović.

Govoreći o odnosima Srbije s Rusijom, odnosno EU, rekao je da nitko ne očekuje od Srbije da otvara front s Rusijom, ali da države koje žele biti članice EU moraju dijeliti zajedničke vrijednosti.

Govoreći o eventualnom trećem entitetu u BiH, rekao je da je Hrvatskoj stalo do stabilnosti BiH te da podržava njezin integritet.

Rekao je kako misli da bi smjena vodstva Hrvatskog nogometnog saveza dobro došla, ali da on to ne može narediti. Izrazio je poštovanje prema postignućima Franje Tuđmana, no dodao je da je imao i svojih promašaja. Rekao je i da ga ne zanima premijerska pozicija.

Josipović je rekao da ustavnim promjenama koje predlaže ne traži povećavanje, već profiliranje ovlasti predsjednika. Nije se složio s Merlićem da su hrvatski građani taoci SDP-a i HDZ-a, a rekao je i da nije protiv velike koalicije.

U mom uredu ima više branitelja nego u prosječnom dijelu populacije

Josipović, koji predlaže podjelu države na pet do osam regija, rekao je da smo vrlo centralizirana zemlja te da je cilj njegove reforme decentralizacija u sklopu koje bi jedinice lokalne samouprave dobile "puno više novca i puno više obaveza".

– Zamislite koliki bi bio manevarski prostor Slavonije da je cijela jedna regija – rekao je Josipović.

Odgovarajući na pitanje bi li u Zagrebu trebalo raspisati prijevremene izbore zbog situacije s Milanom Bandićem, koji zbog slučaja Agram ne može obnašati svoju gradonačelničku dužnost, Josipović je rekao kako u ustavnom konceptu predlaže da dužnosnici u takvim slučajevima budu suspendirani.

Josipović je rekao da predlaganjem sazivanja sjednice Vlade, što mu neki u oporbi sugeriraju, ne bi se bitnije utjecalo na poboljšanje gospodarske situacije.

– Možete li zamisliti da premijer dopusti da mu netko drugi saziva sjednice? – pitao je Josipović. Dodao je da je guranje predsjednika da bude oporba dokaz da prava oporba ne radi svoj posao. Rekao je da bi i s drugim Vladama surađivao jednako te da mu premijer Zoran Milanović nije teret.

Ružni eksces

– Istraživanje vrlo jasno pokazuje da me građani ne vide kao dio Vlade – rekao je Josipović.

Josipović je komentirao incident na jučerašnjem skupu kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, kada su njezini simpatizeri bacili na pod jednu žena koja je vikala: "Lopovi, lopovi!"

– To je ružan eksces. Ja neću reći da opravdavam vikanje "Lopovi, lopovi", ali što god da je rečeno i što god da je vikano ne smije se primjenjivati sila – rekao je Josipović, dodajući da ne misli da je to naredila Kolinda Grabar Kitarović. Dodao je da su i njemu tijekom kampanje dovikivali i držali "neke plakatiće", ali da nikome nije palo na pamet da reagira na taj način.

Kolindi Grabar-Kitarović zamjerio je licemjerje jer govori protiv suradnje sa Srbijom i zajedništva, a istaknuta je članica Trilateralne komisije. Za njenu poziciju zamjenice glavnog tajnika NATO-a rekao je da ju je dobila svojim vrlinama, ali i da je riječ samo o administrativnom mjestu.

Rekao je da ga ne podržava SDSS Milorada Pupovca, ali da s tom strankom ima neka zajednička stajališta, kao što je odnos prema manjinama. Rekao je da njegov sukob s Pupovcem nije osveta za ono što su Novosti, koje izdaje Pupovčevo Srpsko narodno vijeće, pisale o ZAMP-u.

Govoreći o prosvjedu branitelja rekao je da nije riječ o braniteljima, jer ih ima 500.000, već o dijelu branitelja.

– U mom uredu ima više branitelja nego u prosječnom dijelu populacije – rekao je Josipović. Dodao je da su prosvjednici u pravu kada žele promjene zakon, ali ne i kada govore o općepolitičkim pitanjima koja nemaju veze s problemima invalida Domovinskog rata, te da su izmanipulirani ljudima bliskima HDZ-u.

>> Josipović krenuo u kampanju: 'Trg maršala Tita nisam izabrao slučajno'

>> Kujundžić Sinčiću: Čujem da su ti Josipović i Mesić skupili potpise

Komentara 264

MA
macoje
20:16 10.12.2014.

govori josipovic, ali mozda drugi predsjednik ce promjeniti stav,mmozda za sada samo zeli da poentira kod Hrevatskih srba da glasaju za njega jer on nece nove uvjete, no! uvjeti za srbiju moraju biti sada ili nikada.

Avatar dmitarX
dmitarX
20:14 10.12.2014.

Aj još malo, pa pakiraj u tu svoju Srbiju.

MR
mrgud55555
20:15 10.12.2014.

Sto se izvinjava ocito mu je pola familije iz beograda...pa ninac...ezna gdje pripada a i tito je u beogradu mrtav zloc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije