Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada osigurala sredstva

Srbija kupila direktivu 25. potpisanu od Adolfa Hitlera: Označila je napade na Kraljevinu Jugoslaviju

U Kraljevu održan predizborni skup liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane"
Vladimir Vasic
30.11.2023.
u 10:35

"Ovaj neprocjenjivo vrijedan dokument i povijesni izvor koji se nalazi u posjedu Republike Srbije istovremeno je predstavljao i zloslutni nagovještaj brojnih dramatičnih, tragičnih ali i povijesnih događaja koji su obilježili razdoblje Drugog svjetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije", navodi Blic

Republika Srbija kupila je direktivu br. 25 od 27. ožujka 1941. godine s kojom je njemački kancelar Adolf Hitler izdao zapovijed za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku koji je započeo nekoliko dana kasnije. Kako navodi srpski dnevni list Blic kupljena direktiva je potpisana od strane Adolfa Hitlera te sadrži 13 originala od kojih je sada jedan u vlasništvu Republike Srbije.

Napominju i kako je do kupovine direktive došlo na inicijativu Muzeja žrtava genocida koji je upućen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslije čega je Vlada Srbije osigurala potrebna sredstva. Prema navodima medija ovaj dokument, koji je označio početak Drugoga svjetskog rata na  cjelokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, usporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. srpnja 1914. godine. 

VEZANI ČLANCI:

Blic navodi kako je Hitler s ovim dokumentom označio početak četvorogodišnjih borbi i velikog stradanja civilnog stanovništva. Isto tako dokument sadrži i zapovijed za sprovođenje brutalnih zračnih napada i danonoćno bombardiranje  Beograda, plan da se nakon okupacije Jugoslavije dijelovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj. Dalje se u tekstu Blica navodi kako je taj dokument rezultirao i stvaranjem svih neophodnih preduvjeta za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske i za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda.

- Ovaj neprocjenjivo vrijedan dokument i povijesni izvor koji se nalazi u posjedu Republike Srbije istovremeno je predstavljao i zloslutni nagovještaj brojnih dramatičnih, tragičnih ali i povijesnih događaja koji su obilježili razdoblje Drugog svjetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije – navodi Blic.

VIDEO Dvoje ubijenih, 8 ranjenih u pucnjavi u Jeruzalemu

Komentara 15

SA
saudinus
14:16 30.11.2023.

Pametno ulaganje, umjesto u sjeme za njive ili gorivo, dokument će spasiti srblje.

IK
Ikarus
15:02 30.11.2023.

Postoje dokumenti njemačke vojske iz 2 svjetskog rata koji jasno govore kada su ulazili u Beograd tamo nije bilo nikakve vojske da ga brani i to je ušlo par vojnika i tako je Beograd pao.

DR
DrJok
18:09 30.11.2023.

taj papir je za neke bio tragedija, za neke slavlje. ista slika i danas - mi na jednoj, vi na drugoj strani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije