Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomašić u EP

'Srbija ide toliko daleko da zabranjuje posjet humanitaraca Veljku Mariću'

Ruža Tomašić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
25.11.2014.
u 12:01

Europarlamentarka apelira da institucije Republike Srbije omoguće posjet Veljku Mariću od strane humanitarne organizacije ''Bedem ljubavi'' te predoče institucijama RH i Europske unije, čiji je Marić državljanin, dokaze o tome da je smješten u adekvatnim uvjetima

Nakon što je prošli tjedan, zajedno s kolegom Ashley Fox, britanskim konzervativcem i glavnim koordinatorom za glasovanje u ECR grupi, uputila u službenu proceduru Europskog parlamenta pitanje za pisani odgovor Europskoj komisiji vezano uz Veljka Marića, hrvatskog građanina koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvorske kazne u srbijanskom zatvoru, za navodne zločine počinjene u Grubišnom Polju 1991., europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić sinoć je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na istu temu održala i usmeni govor u sklopu One-minute speech procedure, unutar koje zastupnik ima pravo upozoriti Parlament na pitanje od iznimne političke važnosti.

U svome govoru, zastupnica Tomašić upozorila je na činjenicu da je u sjeni poteza Haaškog tribunala koji je na slobodu pustio ratnog zločinca Vojislava Šešelja, o čijim se posljednjim malicioznim izjavama srbijanski vrh još nije očitovao, ostao novi udarac na dostojanstvo hrvatskog branitelja Veljka Marića koji odslužuje zatvorsku kaznu u Srbiji, navodi ured zastupnice u EP-u. Tomašić smatra da je skandalozno što se Veljku Mariću ne dozvoljava odsluženje zatvorske kazne u Hrvatskoj.

- Srbija ide toliko daleko da humanitarcima iz udruge ''Bedem ljubavi'' zabranjuje posjet Mariću, iako postoje indicije da je njegovo zdravlje ozbiljno narušeno i da ne prima primjerenu medicinsku njegu. Nastavak je to politike koja ne dozvoljava Hrvatima ni obilježavanje stradanja u ratnim logorima na tlu Srbije, a na nama je da se zapitamo da li se takvoj zemlji koja ne prihvaća istinu, koja ne prihvaća činjenicu da je bila agresor te da ima određene uvjete koje mora ispuniti, da li joj se i dalje uporno treba gledati kroz prste, pogotovo u pretpristupnim pregovorima - kazala je Tomašić i napomenula da postoje indicije kako su Mariću tijekom suđenja povrijeđena prava na pravedno suđenje koja proizlaze iz članka 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. U apelu za pomoć koji je uputio prema Republici Hrvatskoj, kritizirao je institucije RH koje njegovu presudu nikada nisu dovele niti u pitanje, a kamo li pokrenule istragu.

- Humanitarna udruga "Bedem Ljubavi", pokušala je posjetiti gospodina Marića u srbijanskom zatvoru, međutim, dobili su odbijenicu uz obrazloženje da su posjete gospodinu Mariću dopuštene samo članovima najuže obitelji. Budući da Marić boluje od dijabetesa te da je njegovo zdravstveno stanje iz dana u dan sve teže, a supruga ga nije u mogućnosti posjećivati jer radi sama kako bi mogla uzdržavati njihovo troje djece, humanitarna organizacija "Bedem Ljubavi" željele ga je posjetiti da bi se uvjerila da li mu je pružena sva potrebna njega i da li se ostvaruju sva njegova ljudska prava - kazala je Tomašić.

Europarlamentarka stoga apelira da institucije Republike Srbije omoguće posjet Veljku Mariću od strane humanitarne organizacije ''Bedem ljubavi'' te predoče institucijama Republike Hrvatske i Europske unije, čiji je Marić državljanin, dokaze o tome da je smješten u adekvatnim uvjetima te da prima odgovarajuću njegu s obzirom na njegovo sve teže zdravstveno stanje.

Ako Srbija ne može ili ne želi predočiti te dokaze, zastupnica Tomašić inzistira da se Mariću zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja koje bi moglo rezultirati i smrću ako ne dobije odgovarajuću njegu, odmah dopusti povratak na liječenje u Hrvatsku.

>>Vlada suptilno prijeti: Mogli bismo zakočiti Srbiju na putu u EU

>>Veljko Marić: Nemojte me zaboraviti u Srbiji

Komentara 19

Avatar whitesox
whitesox
12:16 25.11.2014.

bravo Ružo!nek se netko od političara sjeti ovog ratnika!

MX
MXLCLGTG
12:26 25.11.2014.

Odkud njima pravo da sude za nesto sto se desilo ili nije desilo u drugoj drzavi sta oni umisljaju sebi da su regionalni HAAG HR treba pod hitno uvesti vize za Srbiju povuci diplomate iz Beograda a njihovog spakovat nazad dok se ti osnovni problemi kao sto su ta sudjenja ne rijese odmah staviti blokadu za pregovore i gotova stvar to nije nasa zelja nego oni nas primoravaju da se to uradi.

AG
Agricola
20:43 25.11.2014.

Da se Tomašić kandidirala za predsjednicu kao kandidat desnice dobila bi duplo više glasove od Kolinde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije