Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“slučaj marić”

Vlada suptilno prijeti: Mogli bismo zakočiti Srbiju na putu u EU

Marijana Marić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
15.11.2014.
u 18:35

Miroslav Tuđman pitao je premijera hoće li Vlada uvjetovati ulazak Srbije u EU poštovanjem pravne suverenosti hrvatske države

“Hoće li Vlada poduzeti odlučne političke i diplomatske korake da zaštiti pravnu suverenost hrvatske države te da zaštiti hrvatske državljane da im se ne sudi u drugim državama za (stvarne ili navodne) zločine počinjene na teritoriju RH nad hrvatskim državljanima? Hoće li Vlada uvjetovati prijam Srbije u EU poštovanjem pravne suverenosti hrvatske države?”, pitao je saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Svoje pitanje Tuđman obrazlaže “slučajem Marić”.

Podsjetimo, Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za ratni zločin za koji tvrdi da nije počinio. Osuđen je za zločin počinjen u Hrvatskoj 1991. nad hrvatskim državljanima. Vlada odgovara da je Srbija povrijedila suverenitet RH Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine (zakon iz 2003.) i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve. “Posebno ističemo da se u okviru pristupnih pregovora Srbije s EU, do sada je to bila faza rasprave o screening izvješću za Poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i temeljna ljudska prava, konstantno inzistira na tome da je za RH ovaj zakon i srbijanski pristup po tom pitanju neprihvatljiv... Čvrst je stav hrvatske Vlade da svi kandidati za članstvo u Europskoj uniji, uključujući i Srbiju, moraju poput nas ispuniti kriterije”, odgovaraju iz Vlade.

Nije pretjerano reći da se između redaka krije suptilna prijetnja da Hrvatska “zakoči” Srbiju na njenu putu prema EU.

– Čini mi se da su neki pomislili kako je prilika na neki način Srbiju ucjenjivati. Sumnjam da će bilo tko snažnu, modernu i uspješnu Srbiju moći ucjenjivati u budućem vremenu – rekao je prije dva dana premijer Srbije Aleksandar Vučić.

>> Veljko Marić: Nemojte me zaboraviti u Srbiji

>> Josipović: Zainteresirani smo da Veljko Marić kaznu služi u RH

Komentara 15

Avatar glycerin
glycerin
19:00 15.11.2014.

ulazak srbije u eu treba spriječiti svim silama. srbija u eu nije naš interes, niti će ikada biti

BA
bakulušić
19:03 15.11.2014.

Ako imamo u vidu sve ovo što se događa oko Haških suđenja a osobito lakrdiju sa puštanjem Šešelja, ne bi bilo čudno da Srbija uđe u EU poput Malte. Ako bude tako, nitko ništa ne može uvjetovati. Sve ovisi o interesima. A sve i da postoji mogućnost postavljanja uvjeta, ova Vlada nije spremna za takve korake. Ni u snu.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
19:59 15.11.2014.

Uhitite 100 terorista iz Borova sela i razmijenite ih za nasega covjeka.Sto vi drugovi iz policije cekate?Skoro svaki dan se cuje pucnjava iz toga teroristickoga mjesta a vi nikada da napravite raciju!!!!Sramota!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije