Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak kod Tuska

Vučić dobio obećanje, ali ne i datum ulaska u EU

14.07.2017.
u 22:00

Vučić je predsjedniku Europskog vijeća obećao da će Srbija pod njegovim vodstvom “čvrsto ostati na putu prema Europskoj uniji”

U prvom posjetu predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku nakon preuzimanja dužnosti predsjednika Srbije Aleksandar Vučić nadao se dobiti jasan vremenski rok u kojem Tusk, a kroz njega i EU, očekuje da će Srbija završiti pregovore i postati punopravna članica. Ali, Vučić to danas nije dobio.

Ostaju u “čekaonici”

Bilo je to svojevrsno razočaranje za Vučića nakon danima ponavljanih izjava o tome da dolazi u Bruxelles čuti od EU dokad Srbija treba biti “u čekaonici” te da od Tuska očekuje stav izrečen “jasno i bez rukavica”. Ono što je od njega dobio bila je jasno ponovljena predanost EU da primi Srbiju u punopravno članstvo jednom kad Srbija ispuni svoje obveze. Ali i sam Vučić je, pred novinarima, priznao da bi Srbi bili motiviraniji da su dobili vremenski okvir u kojem EU očekuje da bi mogla primiti Srbiju, no da to danas nije bilo moguće dobiti od Tuska.

– Za mene je krajnji rezultat dijaloga (koji Srbija vodi s Kosovom u cilju normalizacije odnosa, op. a.) i reformskih napora punopravno članstvo Srbije u EU. To smo obećali u Solunu i to smo spremni ispuniti. Nedavno ste ponovili da je Srbija učinila geostrateški odabir i da nema povratka. Očekujemo da vaš odabir vodi vaše postupke – rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Vučićem danas u Bruxellesu. Vučić je obećao da će Srbija pod njegovim vodstvom “čvrsto ostati na putu prema EU”. Tusk mu je napomenuo da bi najbolji signal spremnosti za ulazak u EU bila “snažna i robusna vladavina prava”, na čemu Vučić, prema Tuskovu mišljenju, još mora poraditi.

Moraju ispuniti uvjete

Predsjednik Europskog vijeća pohvalio je Vučića zbog njegove uloge u regiji koja, kaže Tusk, ostaje strateški prioritet za Europsku uniju.

– U prvih 50 dana u uredu sastali ste se gotovo sa svim svojim susjedima i regionalnim partnerima. Ohrabrujem vas da nastavite taj posao. Vaša je uloga apsolutno jedinstvena – rekao je Tusk.

U pristupnim pregovorima Srbije s EU puno toga ostaje javno neizrečeno: pojedini diplomati EU neslužbeno, premda i to vrlo rijetko i stidljivo, ostavljaju vrlo izglednom mogućnost da Srbija na kraju svojih pregovora, pred sam ulazak u članstvo, bude suočena s uvjetom da prizna neovisnost Republike Kosovo. A to je za Srbe najteži uvjet, koji im za sada nitko otvoreno ne govori kako se Beograd ne bi ohladio od pregovaranja o članstvu u EU.

Komentara 81

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
22:46 14.07.2017.

Srbi u čekaonici hahaha...ali Vučko je lukav, ne bira sredstva da dođe do cilja...čak je postavio i premijerku lezbu,ali kad bi prizna Kosovo moguće je da bi ga njegovi eliminirali

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
04:08 15.07.2017.

Ne prije priznanja Kosova.

PR
prajdali100
22:52 14.07.2017.

Vucicu na kraju balade dolazi priznanje Kosova.SRECNO !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije