Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbi u Mađarskoj nezadovoljni udžbenicima po kojima je Tesla hrvatskog podrijetla

Hrvatska se, dodaje se u prilogu RTV-a, ne želi odreći ugleda i slave nenadmašnog pronalazača.
10. srpnja 2019. u 15:12 128 komentara 12774 prikaza
Nikola Tesla
Foto: Wikimedia Commons

Srpska manjina u Mađarskoj nezadovoljna je što se u mađarskim udžbenicima povijesti Nikola Tesla predstavlja kao znanstvenik hrvatske pripadnosti i namjerava tražiti ispravku takve tvrdnje, javlja u srijedu Radio televizija Vojvodine (RTV).

Nikola Tesla Pokušao zaraditi na kartama Tesla je upao u pakao ovisnosti: Pušio je, lumpao, pa nije završio studij

“Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog podrijetla”, prenosi RTV dio teksta iz udžbeniku “Povijesti”, u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika.

“S tim problemom se, u stvari, suočavamo već desetljećima, pa smo svojedobno, među više uglednih Srba, našu školu nazvali baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj”, izjavila je ravnateljica vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegija “Nikola Tesla” u Budimpešti Jovanka Lastić.

Prema njezinim riječima „sama obrazovna ustanova malo toga može učiniti da se propust ili greška ispravi, s više uspjeha može nastupiti Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebala jasno ukazati na činjenice o podrijetlu čuvenog znanstvenika“.

Nikola Tesla ČAROBNJAK IZ SMILJANA Nikola Tesla noć je pretvorio u dan i promijenio naš svijet

“Kao član Nacionalnog vijeća za izdavanje udžbenika na sljedećoj sjednici ću iznijeti svoje stajalište o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti odjek, s obzirom na jak lobi i utjecaj hrvatske zajednice u Mađarskoj”, dodala je Jovanka Lastić.

RTV prenosi podatke s „Wikipedije“ na mađarskom jeziku na kojoj piše da Nikola Tesla „Srbin rođen 10. srpnja 1856. godine u pravoslavnoj, svećeničkoj obitelji u Smiljanu, u Lici, tada u Habsburškoj monarhiji, a kasnije postao srpsko-američki znanstvenik svjetskog glasa“.

Hrvatska se, dodaje se u prilogu RTV-a, ne želi odreći ugleda i slave nenadmašnog pronalazača.

Lik Nikole Tesle projiciran na zagrebačkim fontanama 163. obljetnica rođenja Lik Nikole Tesle projiciran na zagrebačkim fontanama

„U Zagrebu je u studenom 2017. otvorena izložba “Nikola Tesla - mind from the future” (Nikola Tesla, um iz budućnosti), koja je koncem svibnja ove godine preseljena u Budimpeštu, grad gdje je mladi stručnjak došao (1881) i nekoliko mjeseci radio u jednoj telefonskoj kompaniji“, navodi se u prilogu.

Prema popisu stanovništva u Mađarskoj 2011. godine, prema podacima s Wikipedije, u njoj živi 10.038 Srba, od čega 3.708 osoba smatra srpski svojim materinskom jezikom, premda 5.713 građana Mađarske navodi da u obitelji koristi srpski jezik.

Nikola Tesla bio je hrvatski i američki znanstvenik i izumitelj podrijetlom Srbin iz Hrvatske.

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • Kika- Kuja- Štrumfeta:

    Da je Tesla ziv, posramio bi se i jednih i drugih.

  • semper.tu:

    "Nikola Tesla bio je hrvatski i američki znanstvenik i izumitelj podrijetlom Srbin iz Hrvatske" .. ma jel da, a gdje to vi uopce ikad navodite da je Tesla bio Srbin, pravoslavne vjere? .. pa ni tv kalendar nije u stanju ... prikaži još! to ispljunuti .. zanimljivo vam je prikazivati ga kao "naseg", a srbi opcenito vam se gade i necete da imate nista s njima, to je ono sto ne valja s nasim drustvom - cinizam, manjak morala i karaktera, lazi, prijetvornost, ulizivanje .. doduse, mislim da je Tesla bio iznad tog nacionalzma, koji je rak rana naseg drustva

  • el.barba.71:

    Tesla je rođen u Hrvatskoj ali je Srbin. Ako je dobar onda je Hrvat a ako je Šerbedžija onda je Srbin. On sam se uvijek ponosio srpskim podrijetlom i hrvatskom domovinom. Što je tu sporno? Biti Srbin ne znači biti ... prikaži još! loš kao što ni biti Hrvat ne donosi Nobelovu nagradu.