Povratak na članak

'Srbi u Hrvatskoj ponovno doživljavaju progone kao prije 20 godina'

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u svojoj božićnoj poslanici napisao je da se progon ćirilice "koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povratka na ognjišta"
Objava 03. siječnja 2014. 6605 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 94
 • Avatar DamirNeSada
  DamirNeSada:

  ispravak, ovo je citat: "u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji" Dakle hrvatska je samo dio nečega što on zove .... nekako drugačije po tom patrijrhu. Ali svakako da to nije Republika Hrvatska jer je u ovom kontekstu ... prikaži još!tu stavljena u ravan s recimo banijom .... Stvarno srpski popovi ne znaju bez provokacija niti za bozic.

  18:31 03. 1. 2014.
 • campa:

  Nemogu svatiti izjavu patrijarha da su Srbi u Hrvatskoj opet ugrožni kao prije 20 godina.Da čovijek ne povjeruje! Svijesno zaboravlja da su se Srbi pobunili u Hrvatskoj devedesetih ne zato što su bili ugroženi nego zato što su se htjeli ... prikaži još! silom pripojiti majčici Srbiji.Kako netko može biti ugrožen kad je JNA šesta sila u svijetu javno stala na njihovu stranu.Nisu li oni povukli granicu Karlobag,Karlovac,Virovitica.Zar se na okupiranim područjima u Hrvatskoj nije nametnulo čirilično pismo.Zašto se onda patrijarh nije pobunio i stao u obranu Hrvata na okupiranim područjima nego su svi bili ustaše. Retorika pravoslavnog poglavara je ista kao devedesetih kad su Srbi koji su inače uvjek ugroženi priželjkivali sukob sa nenaoružanim Hrvatima koji su nasreću i očekivano pobjedili. Nitko u hrvatskoj nema ništa protiv pisma i običaja lojalne nacionalne manjine kojoj je glavni grad Zagreb a predsjednik Josipović.Trebaju svatiti da žive u Hrvatskoj a ne u Srbiji i da se moraju prilagoditi životu sa večinskim narodem te poštovati običaje i zakone države u kojoj žive. SPC svijesno raspiruje tenzije onako kako odgovara dnevnim potrebama politici Srbije.Srbi u Hrvackoj nisu ugroženi nego izmanipulirani.

  2 18:59 03. 1. 2014.
 • Gambit:

  Hoće li Pupovac patrijarhu objasniti da su Dalmacija, Slavonija i Lika, Kordun i Banija u Republici Hrvatskoj? Inače, Pupovac kaže da svi trebamo biti toleratni, ali zašto onda je patrijarh toliko netolerantan u svojoj čestitci? Zašto kroz čestitku ćujemo riječi mržnje?

  2 18:54 03. 1. 2014.
 • 24ivan:

  Vi sami sebe progonite nitko vas ne dira imate veća prava od Hrvata pa reci mi imali ikoji Hrvat u srbskom saboru,Delate sa udbom pobunu istu kao i "90.tih.

  18:36 03. 1. 2014.
 • miscevicstojan80:

  E moj pope ništa nisi naučio, što bi bilo da su nijemci nakon II svjetskog rata brijali na sličan način!? Pokrij se po glavi i mani se politike!

  18:53 03. 1. 2014.
 • zagabria1:

  Koga je briga šta on govori. Njihova priča je ionako ista već stotinama godina. Prvo njihova čizma osvoji, onda mantija nalazi opravdanje 'u historiji'. Ovaj puta čizma nije osvojila pa je mantija frustrirana.

  19:16 03. 1. 2014.
 • Avatar mehlem
  mehlem:

  Prije svega, želim čestitati svim pravoslavnim vjernicima Božić, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi, dragi naši sugrađani i prijatelji! Patrijarh Irinej veli da se progon ćirilice "koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i ... prikaži još!ba i odvraćanje od povratka na ognjišta". Neka nam patrijarh objasni čemu služi rehabilitacija ratnog zločinca Draže Mihajlovića, čiji su četnici sijali smrt po Hrvatskoj, posebno u onim dijelovima Hrvatske koje Patr. Irinej iz "nekog razloga" apostrofira. Postoji niz dokumenata koji svjedoče o tim zločinima.Mogli bismo mi tu njegovu opasnu poslanicu-čestitku protumačiti kao paravan za nastavak rata i agresije drugim sredstvima. Rane iz Domovinskog Rata su svježe i nisu zaboravljene, dragi Patrijarhu. Krščanski jest oprostiti ali je ljudski ne zaboraviti. Poštovanje!

  2 19:23 03. 1. 2014.
 • samograd:

  jadni srbi svatko ih progoni , a jedini su na balkanu proširili teritorij i nije ih baš falilo nakon ratova . ušli su u banat ,bačku ,srijem bosnu a bili su gazde u crnoj gori makedoniji i hrvatskoj . zadnjih ... prikaži još!dnjih godina od kad se mogu čuti "poslanice" ovi iz srpcrkve uvijek oni o velikosrpstvu a manje o jevanjđeljima,bogu i kršćanskoj ljubavi . spc je glavni velikosrpski motor ,od njih se nije čulo nikakvo žaljenje za srpske zločine u ratovima koje su izazvali .hrvaska treba voditi o svim MANJINAMA

  18:38 03. 1. 2014.
 • Avatar DamirNeSada
  DamirNeSada:

  dakle braca su svugdje osim u hrvatskoj-tu rijec ne može ovaj izreci nikako.

  18:29 03. 1. 2014.
 • Avatar vekavac
  vekavac:

  Kašu skuvali i sami kusali irineju .Samo prije dvadeset godina ti tvoji su progonili Hrvate u njihovoj vlastitoj državi pa ti sada eto.

  21:27 03. 1. 2014.
 • crna vrana:

  Koliko daleko idu velikosrpski nasrtaji na Crnogorsku autokefalnu pravoslavnu crkvu , kao i na Katoličku Crkvu, vidljivo je iz slijedećeg citata Patrijarhove božićne poslanice : -Patrijarh Irinej protestuje i zbog neprekidnih "nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, ... prikaži još!, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo". U poslanici patrijarh pita "tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste", zašto nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve da njoj sedište bude u Crnoj Gori, a ne u Vatikanu, kao što to traže za pravoslavnu crkvu.- I kad nakon ovoga čitate izljeve netrpeljivosti dežurnih katolikofoba prema Katoličkoj Crkvi u Hrvata, postaje jasnije da je to sve orkestrirana velikosrpska kuhinja u suglasju s ostacima udbaške hobotnice u Hrvatskoj na implementaciji Memoranduma 2 SANU-a.

  1 19:39 03. 1. 2014.
 • DOBARDAN:

  Srbe u Hrvatskoj opet se iz Beograda podjaruje da su ugroženi i da im prijeti neznam što. A da li će i sada biti kratkovidni kao krajem osamdesetih to je njihov problem.

  21:55 03. 1. 2014.
 • Gambit:

  Što se tiče progona ... zašto patrijarh ne kaže svim ljudima pravoslavne vjere da više ne tjeraju katolike sa svojih ognjišta? Je li lakše Hrvatima koji su se pokušali vratiti svojim domovama u Bosni i Hercegovini -- tamo gdje su ... prikaži još! Srbi u večini -- ili Srbima u Hrvatskoj, koji slave svoje blagdana po cijeloj Hrvatskoj? Naravno, da Srbima nije tako loše.

  19:02 03. 1. 2014.
 • brcak108:

  Najludi narod na svijetu,nista im ne dajte,kada nas da izvines je.u u Bosni ve ste u boljoj situaciji ...Ako im sto date napravice "republiku" dok si reko keks..

  19:40 03. 1. 2014.
 • campa:

  thekurcula tvrdiš da pravoslavni popovi nisu klali Hrvate a tko je onda bio pop Đujić.

  1 15:31 04. 1. 2014.
 • garfild58:

  Vaše vrijeme je prošlost,što ste tražili to ste idobili. Zar vi mislite nakon svega ovog zla koje ste posijali po HR da će vas neko perom gladit po guzici,a ne,ne varate se ne braćo svrbi

  20:09 03. 1. 2014.
 • KroničarHr:

  Hrvatskom narodu dobro dođe objavljivanje ovakve poruke i suočavanje sa njenim nevjerojatnim sadržajem. Lider kršćanske crkve, crkve koja je životno svojim pripadnicima zainteresirana njegovati izuzetan i prisan odnos sa domicilnim narodima i njegovim crkvama šalje poruku svojim sunarodnjacima u Dalmaciji, ... prikaži još! Hrvatskoj!!!!!, Slavoniji, Lici i tako dalje. Čovjek ne može vjerovati svojim očima! stavljati to u povijesni okvir i matricu ponašanja te vjerske zajednice u XIX stoljeće kada su današnje hrvatske regije i mogle imati takve nazive je samo prikrivanje čiste činjenice - ova Crkva i njeno vodstvo apsolutno nikada neće prihvatiti Republiku Hrvatsku i hrvatski narod kao slobodan i samosvojan, svaka, ali doslovno svaka poruka, postupak, sve je sračunato na besramnu imperijalnu velikosrpsku politiku, koje je ova Crkva bila i ostala ključni duhovni nositelj i - pokrovitelj. U takvom kontekstu razglabati njegove riječi o ugroženosti Srba u Hrvatskoj i stavljanje te ugroženosti u kontekst njihove "ugroženosti" početkom devedesetih godina, besramno navoditi "progon" Srba u BiH, je besmisleno. Jednostavno - razumnom čovjeku je jako bitno imati mogućnost pročitati ovakve poruke!

  1 10:38 04. 1. 2014.
 • kristijan1206:

  Bilo bi najbolje da srbi koji su opet ugrozeni, koji se progone zbog svog imena, vjere, pisma i jezika u Hrvatskoj, da napuste ovu zemlju jer bi mogli stradati ovdje u zemlji koju mrze i u kojuj bi opet htjeli izazvati klanje.

  11:07 04. 1. 2014.
 • campa:

  Čitam komentare Kapetana Magelana i čudim se kako ne primječuje kontradiktornosti u osobnim komentarima. Točno je da su Englezi i Francuzi poklonili Hrvatske teritorije koji su se protezali do Zemuna Kraljevini Srbiji i da je poslije toga nastala tvorevina Srba,Hrvata ... prikaži još!ta i Slovenaca.Sve je bilo dobro dok je vlas bila u rukama Srba,kako za kraljevine tako i komunista.Onog momenta kad je došlo do razdruživanja oni traže poklonjeno iz 1. svijetskog rata.Ovo govorim jer je Srbija izgubila Kosovo ako bog da i Vojvodinu onda je to nepravda.SPC i nacionalisti ništa nisu naučili svoje smatraju nepravdom a traže Hrvatske krajeve kao svoju stečevinu . Srbi trebaju svatiti da su mali narod i da su vremena vojnim proširenjima prošla.A koga bi oni oružjem moli poraziti. Neka mi objesni koliko Hrvata ima u skupštini Srbije i od kad su Bunjevci neki nedifinirani narod i koji su to segmenti demokratskih odnosa u Srbiji prema nacionalnim manjinama pogotovo Hrvatima.

  2 15:08 04. 1. 2014.
 • asi2013:

  Živio sam u Jugi od 45-90 godine. Nikada nisam imao slobode, kakve oni uživaju ovdje. U mojem mjestu bilo ih je 3%, a u upravljačkim strukturama barem 70%. Nisam smio usta otvoriti! Sistem, doduše komunistički, bio je u njihovoj funkciji, ... prikaži još!, iako se mnogi "naši" lijepo na njega oslonili.

  17:35 04. 1. 2014.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.