Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sramotne scene na otocima: Pogledajte kako su unakaženi Komiža i Biševo

Građanska inicijativa Spasimo Biševo upozorava na svojim Facebook stranicama o prekomjernom zatrpavanju otoka smećem.
24. ožujka 2019. u 22:49 14 komentara 4871 prikaza
Smeće na otocima
Foto: GI Spasimo Biševo

Iako Viški arhipelag čeka odluku o priključenju u mrežu UNESCO-a tamo se stvara divlji deponij s pogledom na more. Biševo je pak natrpano glomaznim otpadom i olupinama stari automobila, prenosi Splitski dnevnik.

STRAVA U MOSKVI Dijete (5) odgajala u stanu punom smeća, sada se brani nevjerojatnim izjavama

Na ovakve nelogične događaje upozaravaju iz Građanske inicijative "Spasimo Biševo" koja na svojoj Facebook stranici piše o aktualnom smeću na otocima.

- Zanimalo nas je koja je razlika između Geoparka i područja značajnog krajobraza – koji bi model zaštite najviše odgovarao otoku Biševu. A ovako se kod nas sada štiti krajolik od posebnog značaja, glomazni otpad na području tzv. Geoparka - stoji na stranici inicijative, a obavili su i dopis iz Ministarstva.

- Prema Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine 80/13, 15/18 i 14/19), značajni krajobraz je prirodni ili kultivirani predjel velike krajobrazne vrijednosti i bioraznolikosti i/ili georaznolikosti ili krajobraz očuvanih jedinstvenih obilježja karakterističnih za pojedino područje -

ŠTO IDE U KOJU KANTU Kako odvajati otpad: Kamo s mesom ili pelenama?

U područjima "značajnog krajobraza" mogu se vršiti zahvati i djelatnosti koje ne narušavaju obilježja zbog kojih su takvim i proglašeni.

Problem je što UNESCO Svjetski geoparkovi nisu zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode na nacionalnoj razini već su to međunarodno proglašena područja.

Cilj program Svjetskih geoparkova UNESCO-a jest zaštita geomorfoloških, geološki te drugih vrijednosti geoparka, ali i upravljanje područjem kroz obrazovanje i provođenje aktivnosti koje idu u prilog održivom razvoju.

Kako odvajati otpad

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • gragakarlovac:

    Croatia - Full of Life (Lies) Kad vec turisti nisu unistili more, onda ce domaci specijalci

  • SveJeUzalud:

    ....demokracija.....

  • mare0801:

    Svaki put me vise povrijedi nego iznervira stav koji uocim u komentarima kada je rijec o nama,stanovnicima priobalja.Ta percepcija nas kao neurednim neradnicima koji uzivaju plodove puke srece sto smo rodjeni na "zlatnom rudniku",koji usput i jest rudnik,a zlatan je ... prikaži još! samo za pojedine.O otocima bi mogla nadugo,ali reci cu samo,nijedan od vas kojemu je dostava na kucna vrata,jeftini taksiji,snizanja i akcije ,brzi bankovni krediti vec uhodani standard ne bi prezivio dana na otoku,pogotovo dalekom kao Bisevo.Smece,koje nema tko skupiti,eto i to je zivot na otoku.