Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽNI PRIZORI

Sramotne scene na otocima: Pogledajte kako su unakaženi Komiža i Biševo

Smeće na otocima
Foto: GI Spasimo Biševo
24.03.2019.
u 22:49

Građanska inicijativa Spasimo Biševo upozorava na svojim Facebook stranicama o prekomjernom zatrpavanju otoka smećem.

Iako Viški arhipelag čeka odluku o priključenju u mrežu UNESCO-a tamo se stvara divlji deponij s pogledom na more. Biševo je pak natrpano glomaznim otpadom i olupinama stari automobila, prenosi Splitski dnevnik.

Na ovakve nelogične događaje upozaravaju iz Građanske inicijative "Spasimo Biševo" koja na svojoj Facebook stranici piše o aktualnom smeću na otocima.

- Zanimalo nas je koja je razlika između Geoparka i područja značajnog krajobraza – koji bi model zaštite najviše odgovarao otoku Biševu. A ovako se kod nas sada štiti krajolik od posebnog značaja, glomazni otpad na području tzv. Geoparka - stoji na stranici inicijative, a obavili su i dopis iz Ministarstva.

- Prema Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine 80/13, 15/18 i 14/19), značajni krajobraz je prirodni ili kultivirani predjel velike krajobrazne vrijednosti i bioraznolikosti i/ili georaznolikosti ili krajobraz očuvanih jedinstvenih obilježja karakterističnih za pojedino područje -

U područjima "značajnog krajobraza" mogu se vršiti zahvati i djelatnosti koje ne narušavaju obilježja zbog kojih su takvim i proglašeni.

Problem je što UNESCO Svjetski geoparkovi nisu zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode na nacionalnoj razini već su to međunarodno proglašena područja.

Cilj program Svjetskih geoparkova UNESCO-a jest zaštita geomorfoloških, geološki te drugih vrijednosti geoparka, ali i upravljanje područjem kroz obrazovanje i provođenje aktivnosti koje idu u prilog održivom razvoju.

Kako odvajati otpad

Komentara 14

GR
gragakarlovac
01:53 25.03.2019.

Croatia - Full of Life (Lies) Kad vec turisti nisu unistili more, onda ce domaci specijalci

SV
SveJeUzalud
03:30 25.03.2019.

....demokracija.....

MA
mare0801
07:04 25.03.2019.

Svaki put me vise povrijedi nego iznervira stav koji uocim u komentarima kada je rijec o nama,stanovnicima priobalja.Ta percepcija nas kao neurednim neradnicima koji uzivaju plodove puke srece sto smo rodjeni na "zlatnom rudniku",koji usput i jest rudnik,a zlatan je samo za pojedine.O otocima bi mogla nadugo,ali reci cu samo,nijedan od vas kojemu je dostava na kucna vrata,jeftini taksiji,snizanja i akcije ,brzi bankovni krediti vec uhodani standard ne bi prezivio dana na otoku,pogotovo dalekom kao Bisevo.Smece,koje nema tko skupiti,eto i to je zivot na otoku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije