Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosta! Poručili su to srednjoškolci i otvorili izložbu plakata

Spriječite nasilje: Djeca su tako mala, ali su još manja kad ih netko tuče

plakat, nasilje
Goran Jakuš/Pixsell
20.11.2009.
u 00:45

Suradnja sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna potaknuta je osvojenom prvom nagradom za inovativni pristup prevenciji zlostavljanja djece koju je prošle godine organizacija WWSF, koja djeluje u suradnji s UN-om, dodijelila Uredu pravobraniteljice za djecu.

Čudovište. Tako je crtežom odgovorio devetogodišnji velikogorički dječak na pitanje “Tko si?”.

Velika glava i krvave oči

Velika glava s još većim očima i krvavim ustima.

– To je maska. A iza te maske samo je jedan mali uplašeni dječak – objasnio je učiteljima dječarac i zašutio. Ni riječi više nije rekao. Batine i zlostavljanje koje je trpio ostavili su prejake ožiljke. Neizbrisive.

Ono što je njemu rana nekima je samo tužna priča i još jedna znamenka više u krutoj statistici koja je prikazana jučer, na Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom.

“Nije tvoja krivnja ako ti se to događa”, “Djeca su mala, ali su još manja kad ih netko tuče” – baš takvim, jasnim porukama na kreativnim plakatima učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna stali su u obranu maloljetnih žrtava ili možda samih sebe.

Jučer su u salonu svoje škole otvorili izložbu kreativnih ostvarenja koja su rezultat suradnje Ureda pravobraniteljice za djecu i profesora Grafičkog odjela te škole. Izložba se može razgledati do 27. studenoga. Na 40-ak izloženih radova dominiraju žestoki crno-bijeli kontrasti kojima učenici, koristeći se svojim umjetničkim vještinama, onima mlađim od sebe poručuju – bolje se razumijemo ako ne šutimo i ne krijemo!

Dosta je nasilja

– Poznajem osobe koje su prošle obiteljsko nasilje. Kad se to događalo, bila sam premlada da bih im išta savjetovala, a kad bih danas znala da netko nekoga zlostavlja, znala bih reagirati – rekla je maturantica Vendi Vernić.

Baš ona je jedna od autorica plakata s kojega vrišti – DOSTA. Ipak, plakat kojim će se promicati kampanja za prevenciju nasilja i koji će krasiti škole i vrtiće diljem Hrvatske napravio je maturant Borna Aaron Grčević.

– Na početku mi nije išlo. Vendi mi je dala ideju za likove na plakatu, pa sam počeo osmišljavati svoj plakat i na kraju pobijedio – komentira 18-godišnjak.

Pobjednički plakat tiskan je u tri tisuće primjeraka.

– To mi je silan poticaj za daljnji rad. Namjeravam se upisati na grafički dizajn jer najviše od svega volim osmišljavati plakate i ambalažu –rekao je Grčević.

Ključne riječi

Komentara 2

RA
razočarani1
01:09 20.11.2009.

smartam da bi taj plakat trebalo obljepiti grad,i skinuti skoro sve kojima je sada obljepljen.i da se napokon počne kažnjavati bilo kakvo zlostavljanje djeci.ali to nažalost je neostvarivo kad je ovakav zakon kakav je o obiteljskom nasilju u kojem su samo žene zaštičene..fujjjjjjjjjjj

JU
junije
08:11 20.11.2009.

@razočarani - čak ni žene tim zakonom nisu zaštićene. prebijena žena redovito skupa s nasilnikom završava pred istražnim sucem i biva privedena na policiju. nažalost, previše je nasilja i brutalnosti koje se događaju u tzv. četiri zida. nasilnici dobivaju simolične ili čak uvjetne kazne, a njihove žrtve se mogu nadati novom nasilju. osim što treba pooštriti kazne, treba osigurati pomoć žrtvama, pogotovo djeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije