Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izrael i Hamas

Cijena je skupa, ali krenuo je obračun na 'Divljem zapadu'

Izrael Palestina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/8
09.07.2014.
u 19:18

Rakete i bombe – 
Palestinci tuku raketama, Izraelci iz zraka napali više od 200 ciljeva.

Izrael je na rubu otvorenog kopnenog rata s Gazom, a najžešći sukobi još od operacije “Stup obrane” iz prosinca 2012. sve su jači. Samo tijekom posljednja dva dana na Izrael je s područja palestinske samouprave ispaljeno na stotine dalekometnih raketa.

Izraelska proturaketna obrana sustavom “Iron Dome” danas je presrela i u zraku uništila najmanje osam projektila koji su trebali pasti na Tel Aviv, Ashkelon i Ashdod. Izraelci ne ostaju dužni Hamasu i već nekoliko dana organiziraju žestoke udare na uporišta njihovih postrojba. Samo u noći na srijedu izraelsko ratno zrakoplovstvo napalo je više od 200 ciljeva, među kojima je 118 skrivenih raketnih lansirnih rampa, 10 zapovjedno-kontrolnih središta te 10 tajnih tunela kojima se pojas Gaze opskrbljuje iz susjednog Egipta. Ipak, sve je očitije da se sukob, koji je buknuo nakon ubojstva trojice otetih izraelskih tinejdžera, te ubojstva jednog palestinskog dječaka kojega su izraelski ekstremisti živog spalili za odmazdu, neće završiti samo razmjenom raketnih i zračnih udara.

Paralizirana zemlja

Sve je izgledniji i konkretan okršaj pješačkih snaga na tlu, koji će se, vrlo vjerojatno, odviti prodorom izraelske vojske u pojas Gaze. Ipak, za kopneni napad na taj dio palestinske samouprave, izuzetno gusto naseljeno područje koje kontrolira Hamas i na kojemu, u pravnom smislu, ne postoje zakoni već predstavlja suvremenu verziju Divljeg zapada gdje isključivo vlada zakon jačega, Tel Avivu se zasigurno nije lako odlučiti.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

– Izrael je između čekića i nakovnja. Ako ne krene u kopnenu akciju, to će moralno i psihički ojačati Hamas i ostale palestinske i militantne frakcije, a ako krene na pojas Gaze kopnom, bit će mnogo žrtava. Na području pojasa Gaze velikom 360 četvornih kilometara velika je koncentracija stanovništva, čak oko 1,8 milijuna ljudi. Izraelci su se, bez obzira na to što su njihove obavještajne službe imale dosta podataka o naoružanju Hamasa, ipak iznenadili. Hamas je svojim raketiranjem pokrio više od deset tisuća četvornih kilometara površine Izraela i paralizirao više od četiri milijuna stanovnika koji su ili u skloništima ili su pobjegli. U tom su području ljetovališta, trgovinske i industrijske zone i nekoliko tvornica oružja koje sada stoje – kaže za Večernji list Deeb Hourani, palestinski novinar i analitičar koji se nalazi na području pojasa Gaze u gradu Rafahu. Situaciju u gradu, koji je trenutačno bez struje, vode i lijekova, opisuje apokaliptičnom jer Palestinci očekuju kopneni napad.

Izrael poziva rezerviste

Izraelskoj obavještajnoj službi poznato je da Hamas na raspolaganju ima oko 10 tisuća raketa, koje se ne libi koristiti. Vlada u Tel Avivu neće si dopustiti ponovni sukob bez čiste pobjede, kakav se odbijao prije dvije godine, po koliko god skupu cijenu. Izraelski ministar obrane Moshe Ya’alon najavio je da će se kampanja protiv Hamasa proširiti, iako će, kako je rekao, cijena biti velika, istovremeno odobravajući pozivanje pod oružje oko 40.000 rezervista.

>>Izrael uzvratio na napade, ubijeno najmanje 23 ljudi

>>Bombardiranje Gaze: Ubijeno 12 ljudi, Izraelci aktivirali 40 tisuća rezervista

Komentara 47

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
20:02 09.07.2014.

Zbog svoje prljavštine izgubit će sve taj Izrael, čini se sad kao da im ništa nitko ne može, ali onoga trenutka kada se uruši SAD neće više biti ni Izraela. Kada je netko prije skoro mjesec dana napisao da su iscenirali nestanak ona 3 dečka kako bi mogli napasti gazu, ja sam mislio da je lud, a po tko zna koji put se pokazalo da oni "najluđi" su nažalost uvijek u pravu. Ti ne možeš raznjeti školu i reći da hamas tamo drži svoje rakete, kao prvo tko će to dokazati poslije eksplozije, drugo, čak i da je to tako, u čemu je onda razlika između terorista koje oni osuđuju i njihovog čina? Gledao sam video kako izraelci gađaju TV stanicu u gazi, to opravdani cilj? Izrael sebi uvijek nađe opravdanje, zadnji put kada su išli na gazu dobili su po tamburi. Stalno govore kako su oni bili žrtve holokausta i ludog čovjeka koji ih je bez pravog razloga ubijao i kako nacisti nisu cjenili ljudski život, cijene li oni ljudski život? Posebni autobusi postoje u Izraelu u kojemu se voze arapi, posebni za židove, takva zemlja nema budućnost. Mislim da je osnovi problem Izraela prostor, oni moraju sebi stvoriti novi prostor jer se žele širiti. I tu pišu ljudi gluposti, jedan je napisao priznati granice iz 48, pa prije toga Izrael nije ni postojao kao država. Ne može biti mira kada se izrael ponaša kao gospodar života i smrti nad narodom koji tamo živi više od 2000 godina, a oni tek "odnedavno". Milijuni dolara se troši na vojnu industriju izraela, a palestinci nemaju ni cestu do škole nego moraju na magarcu ići, da se gaza izgradi i da nije u potpuno izolaciji ne bi bilo toliko nezadovoljnih kojih se svi pridruže hamasu. Po meni jedino opravdanje za nasilje i rat je u situaciji kad se braniš, oni više od mjesec dana ubijaju palestince, uhićuju i rade racije po kućama (trebate vidjeti kako izgleda arapska kuća poslje izraelske racije)

Avatar noesiss
noesiss
19:36 09.07.2014.

Oteli su Palestincima 85 posto teritorija, i stalno glume zrtve. Grade ilegalno naselja po njihovom teritoriju, pljackaju im zemlju gdje god stignu, i ovo malo sta im je ostalo, i onda se bune kad im ovi lansiraju raketu. Palestinci uopce nemaju vojsku, a oni imaju masineriju sa 400 atomskih bomba, i stalno predstavljaju Palestince kao zlocestog vuka, a sebe jadnu malu nezasticenu Crvenkapicu. Aha, ne znam tko pada jos na te price. Lopine bezobrazne.

Avatar Nikad robom
Nikad robom
21:12 09.07.2014.

židovi se ponašaju prema palestincima upravo onako kao su se prema njima ponašali nacisti. čini se da ništa nisu naučili u wwll. desetinama godina drže palestince u logorima, naselili su se na njihovu zemlju i sad se čude ako se palestinci bune. tužno za jednu državu koja se naziva civiliziranom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije