Naslovnica Vijesti Svijet

Spremni na sve da dobiju državu

Turska i Iran pokrenuli vojsku u strahu da će ostati bez teritorija
26. rujna 2017. u 07:00 5 komentara 423 prikaza
Kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Spremni smo platiti bilo koju cijenu radi slobode, kazao je predsjednik Regionalne vlade Kurdistana Masoud Barzani te pozvao Kurde da masovno izađu na referendum i izjasne se jesu li za neovisnost ili ne. Barzani je svjestan opasnosti tog referenduma, ali je i uvjeren kako je to jedinstvena prilika za Kurde da ostvare svoj stoljetni san, dobiju svoju državu.

Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan take a selfie as they wait for the start of a rally for the upcoming referendum in the Kurdish-dominated southeastern city of Diyarbakir, Turkey, April 1, 2017.  REUTERS/Murad Sezer TPX IMAGES OF THE DAY Danas referendum Kurdistan napokon država? Cijevi već uperene, čeka se samo Erdoganov znak

Pet milijuna glasača

Građani Iračkog Kurdistana poslušali su svog vođu te su masovno izašli na referendum. Više od pet milijuna iračkih Kurda koji imaju pravo glasa, od ranih jutarnjih sati pohitali su na glasačka mjesta gdje su zaokružili svoj povijesni DA. Analitičari su uvjereni da će biti veliki postotak onih koji će zaokružiti DA, a rezultat će biti objavljen u utorak u jutarnjim satima. Protiv referenduma su Arapi, Turkmeni i Jezidi , kojih na teritoriju pod kontrolom Kurda ima između 15 i 20%. Tenzije su velike i gotovo svi analitičari uvjereni su kako će odluka o neovisnosti Kurdistana dovesti ne samo do etničkih već i do regionalnih sukoba.

Kurdi
1 / 5

Regionalna vlada rekla je da referendum ima cilj da autonomnom teritoriju Irački Kurdistan osigura legitiman mandat kako bi postao neovisan od Bagdada kroz dijalog s Irakom i okolnim zemljama. Međutim, Turska i Iran zabrinuti su da bi referendum mogao raspaliti separatističke strasti unutar brojne kurdske populacije u te dvije zemlje.

Iranska Revolucionarna garda počela je vojne vježbe u kurdskoj regiji, u blizini granice s Irakom, ali nije navedeno koliko će vježbe trajati, osim što je napomenuto da u njima sudjeluju zrakoplovne i raketne jedinice. Iran je danas zatvorio svoj zračni prostor za letove iz kurdske regije u Iraku na zahtjev iračkih vlasti “zbog neefikasnosti njihovih političkih napora i inzistiranja vlasti Kurdistana da održe referendum”. Isto tako, iransko topništvo žestoko je napalo položaje iračkih Kurda duž granice s Irakom. Vojni zapovjednici pešmerga zaprijetili su da će, ako Iran ne zaustavi bombardiranje, biti primorani uzvratiti vatru, što bi moglo dovesti do frontalnog sukoba pešmergi i iranske vojske. Istodobno, Turski parlament na izvanrednoj sjednici obnovio je mandat koji vojsci dozvoljava da intervenira u Iraku i Siriji. Turski ministar obrane Nurettin Canikli usporedio je referendum s “ciglom” koja, ako se izvuče, može srušiti “strukturu izgrađenu od delikatnih i krhkih balansa”, upozorivši da bi konflikt koji bi nastao zbog referenduma mogao biti globalan.

Skandal Miss Turske izgubila titulu zbog ovog kontroverznog tweeta

Globalna opasnost

Vijeće sigurnosti UN-a također je izrazilo zabrinutost zbog mogućeg destabilizirajućeg utjecaja referenduma, dok je SAD osudio referendum. S druge strane, Rusija je potvrdila podršku jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Iraka. Referendum, koji predstavlja riskantan potez, kulminacija je stoljetne borbe Kurda za samoopredjeljenje s obzirom na to da je irački premijer Al-Abadi jasno dao na znanje da će poduzeti “mjere nužne” za očuvanje jedinstva u zemlji.

Povijesni referendumi Ni Kurdi ni Katalonci ne odustaju unatoč prijetnjama Uoči referenduma Turski parlament produljio mogućnost slanja vojske u Irak i Siriju Tayip Erdogan POJAČAVA PRITISAK Erdogan: Kurdska neovisnost u Iraku ne može se dopustiti

 

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

  • tanjaraf:

    Žao mi je tih Kurda. Ali, biti će mi ih još više žao kada izbore državu. Još se može izdržati sadašnje stanje, ali kada ih njihovi počnu pljačkati i terorizirati...e to se zove razočaranje.

  • kruti191:

    oni nemaju zločinačku partiju koja je spremna za sve na KONTRU

  • ranko75:

    To SAD odgovara. Njima odgovara kada se bilo ko usitnjava, osim njih samih. Kurdistan ce biti drzava sa 40 miliona stanovnika, ne mogu je zaobilaziti.