Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

"Spremna sam otići i u Bruxelles objasniti prijedlog Zakona o Ini"

vlada (1)
Željko Hladika/Pixsell
29.09.2011.
u 11:24

Premijerka Kosor istaknula je da Vlada priprema prijevod prijedloga izmjene Zakona o Ini.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila zakon kojim se sve optužnice i osude JNA i SFRJ koje su donesene u Srbiji protiv hrvatskih građana proglašavaju ništavnima. Protiv njega je glasovao jedino potpredsjednik Vlade SDSS-ov Slobodan Uzelac koji je rekao da će taj zakon građanima više štetiti nego koristiti jer će nevini ljudi teže dokazivati svoju nevinost dok će se pravi krivci za zločin teže procesuirati.

Podsjetimo, Srbija je prije nekoliko dana podnijela optužnicu protiv Ivana Vekića, Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa te još 40 branitelja s vukovarskog područja. Terete ih za ratni zločin i genocid u Vukovaru.

>>Nove optužnice iz Beograda: Srbija provodi Memorandum 2

– Srbija je sebi uzurpirala pravo da se ponaša kao pravosudni žandar i policajac za propalu Jugoslaviju i to ne možemo prihvatiti – komentirao je prije tri dana Vladimir Šeks.

Unatoč očekivanjima, na sjednici Vlade danas nije donesen novi Zakon o Ini, čime bi se trebalo spriječiti da bilo koji strateški partner stekne više od 49 posto dionica nekad nacionalne tvrtke. No, kako je objasnila premijerka Kosor, Vlada priprema prijevod prijedloga izmjene Zakona o Ini.

– Pripremamo prijevod prijedloga izmjene Zakona o Ini na engleski te ga sutra šaljemo Europskoj komisiji – rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Istaknula je da je spremna i osobno otići u Bruxelles kako bi objasnila komisiji zašto žele izmijeniti Zakon o Ini.

Podsjetimo, nakon što je premijerka Kosor najavila zakon kojim se želi spriječiti preuzimanje više od 49 posto Ine, u prvim reakcijama iz Mađarske upozoravalo se da je takva odluka u suprotnosti s načelom o slobodnom kretanju kapitala.

– Ograničavanje vlasništva u Ini kršilo bi osnovne principe unutarnjeg tržišta Europske unije i osnovni princip Rimskog ugovora o zabrani diskriminacije na tržištu te je gotovo sigurno da europska tijela, posebice Europska komisija, ne bi blagonaklono gledala na takav potez, a umanjilo bi i politički kredibilitet strane koja sklapa ugovor s EU, komentirao je nedavno za Večernji list mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Gábor Iván.

Ključne riječi

Komentara 170

ST
stevica
19:29 29.09.2011.

Hajd ,dabogda se zatvorile granice pa se nikad ne vratila.I pazi povedi sa sobom ljigavce,milinovica,kalmetu,cobana,i karu-od marka,nek ti se nadje za nedaj boze.

Avatar pupoljak
pupoljak
14:37 29.09.2011.

Majka Tereza, spašava naciju i nacionalno blago. Čvrstom i čistom rukom :-)

Avatar Grunf
Grunf
12:07 29.09.2011.

sve lakrdija do lakrdije poslije kad nekog uhapse onda će reči da nisu znali kao i sve do sada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije