Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šprem se žali Vrhovnom sudu: Turudić je uvrijedio Hrvatski sabor

Predsjednik Sabora Boris Šprem poslao je priopćenje zbog izjave suca Turudića Luki Bebiću
19. ožujka 2012. u 18:14 206 komentara 8 prikaza
\'24.02.2011. Cirilometodska, Zagreb -Boris Sprem, predsjednik skupstine grada Zagreba Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Povodom izjave suca Ivana Turudića, koji je tijekom suđenja Ivi Sanaderu opomenuo bivšeg predsjednika Sabora Luku Bebića da se ne nalazi u Saboru te da se treba pristojno ponašati, sadašnji predsjednik Sabora Boris Šprem uputio je predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu pismo koje donosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine predsjedniče,

kao predsjednik Hrvatskog sabora pozvan sam reagirati na nedopustivo i neprofesionalno ponašanje predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, koji je 16. ožujka 2012. godine, bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću kao svjedoku, rekao: „Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate“.

Tom svojom izjavom predsjednik zagrebačkog Županijskog suda i sudac Turudić uvrijedio je i omalovažio Hrvatski sabor kao predstavničko tijelo građana i nositelja zakonodavne vlasti odnosno sve izabrane zastupnike i posredno sve građane Republike Hrvatske koji su na izborima izabrali svoje predstavnike.

Prema članku 4. Ustava Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Smatram da bi sudac Turudić to morao znati i ne bi trebao imati predrasuda da uvažavanje ustavne demokracije predstavlja temelj demokracije.

Sucu Turudiću očito nije jasno da sudbena vlast djeluje javno, da predstavlja državu te da zakonodavna, izvršna i sudbena vlast u Republici Hrvatskoj moraju obavljati svoju ulogu s poštovanjem i uvažavanjem jedna prema drugoj. Sve tri vlasti zajedno trebaju biti angažirane na ostvarivanju vladavine prava kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Smatram da je sudac Turudić u obnašanju sudačke dužnosti neprofesionalno iznio svoju osobnu impresiju o radu Hrvatskog sabora što je nedolično sudačkom položaju koji obnaša te time svojom izgovorenom riječju narušava dignitet i javno povjerenje u Hrvatski sabor i dovodi u pitanje i ugled i dostojanstvo suda i sudačkog poziva.

Poštovani gospodine predsjedniče, smatram potrebnim, kako standardi profesionalne i opće kulture nalažu, da se predsjednik Županijskog suda i sudac Ivan Turudić javno ispriča Hrvatskom saboru za izgovoreno.

S poštovanjem,

Boris Šprem

Turudić bez komentara Sudac Turudić rea

Turudić bez komentara

Sudac Turudić reagiranje iz Sabora nije htio komentirati jer ga, kako kaže, nije vidio.

– Očitovat ću se tijekom sutrašnjeg dana kad ga vidim – bilo je sve što je u vezi s time htio reći.

Inače, sporna rečenica izgovorena je kada je Bebić umjesto da odgovori na pitanje tužiteljice o svojim prijateljskim odnosima sa Sanaderom, počeo pričati kako se njega na sudu ne poštuje jer mu se postavljaju pitanja, kojima mu se, kako je rekao, pokušavaju ograničiti ljudska prava i slobode.

Hrvatin na putu do 22. ožujka Predsjedn

Hrvatin na putu do 22. ožujka

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin naknadno će se očitovati na pismo predsjednika Sabora Borisa Šprema koji mu se obratio jer smatra da je sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić prilikom ispitivanja Luke Bebića uvrijedio Sabor.

Hrvatinom nije želio dati nikakav komentar na pismo predsjednika Sabora jer je upravo doputovao u Bukurešt gdje sudjeluje na konferenciji pravosudnih dužnosnika iz zemalja srednje i istočne Europe, a na temu Borba protiv korupcije - promocija transparentnosti i odgovornosti pomoću pravosuđa.

Hrvatin je otišao na put danas poslijepodne, prije nego li je na Vrhovni sud stiglo Špremovo pismo, tako da nije imao priliku vidjeti sadržaj. U radu konferencije o korupciji predsjednik Vrhovnog suda sudjelovat će do 22. ožujka.

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • praseca gripa:

  Turudica ne obozavam uopce i jos manje od toga,ali sam mu za ovu primjedbu zahvalna.Bas je istinita i bas je sjela,a Sprem se moze ugrist za lakat,tako je to!

 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  Ocekivana po Saboru pljuvajuca reakcija polupismenih ovaca koje vecinom pasu izvan HR.

 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  p.s. bilo je samo pitanje dana kada će se kukuriku okomiti na pravosudni sustav RH. oni moraju vladati apsolutno svime.