Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvredljiva izjava

Šprem se žali Vrhovnom sudu: Turudić je uvrijedio Hrvatski sabor

\'24.02.2011. Cirilometodska, Zagreb -Boris Sprem, predsjednik skupstine grada Zagreba Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma, tri/VLM
19.03.2012.
u 18:14

Predsjednik Sabora Boris Šprem poslao je priopćenje zbog izjave suca Turudića Luki Bebiću

Povodom izjave suca Ivana Turudića, koji je tijekom suđenja Ivi Sanaderu opomenuo bivšeg predsjednika Sabora Luku Bebića da se ne nalazi u Saboru te da se treba pristojno ponašati, sadašnji predsjednik Sabora Boris Šprem uputio je predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu pismo koje donosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine predsjedniče,

kao predsjednik Hrvatskog sabora pozvan sam reagirati na nedopustivo i neprofesionalno ponašanje predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, koji je 16. ožujka 2012. godine, bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću kao svjedoku, rekao: „Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate“.

Tom svojom izjavom predsjednik zagrebačkog Županijskog suda i sudac Turudić uvrijedio je i omalovažio Hrvatski sabor kao predstavničko tijelo građana i nositelja zakonodavne vlasti odnosno sve izabrane zastupnike i posredno sve građane Republike Hrvatske koji su na izborima izabrali svoje predstavnike.

Prema članku 4. Ustava Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Smatram da bi sudac Turudić to morao znati i ne bi trebao imati predrasuda da uvažavanje ustavne demokracije predstavlja temelj demokracije.

Sucu Turudiću očito nije jasno da sudbena vlast djeluje javno, da predstavlja državu te da zakonodavna, izvršna i sudbena vlast u Republici Hrvatskoj moraju obavljati svoju ulogu s poštovanjem i uvažavanjem jedna prema drugoj. Sve tri vlasti zajedno trebaju biti angažirane na ostvarivanju vladavine prava kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Smatram da je sudac Turudić u obnašanju sudačke dužnosti neprofesionalno iznio svoju osobnu impresiju o radu Hrvatskog sabora što je nedolično sudačkom položaju koji obnaša te time svojom izgovorenom riječju narušava dignitet i javno povjerenje u Hrvatski sabor i dovodi u pitanje i ugled i dostojanstvo suda i sudačkog poziva.

Poštovani gospodine predsjedniče, smatram potrebnim, kako standardi profesionalne i opće kulture nalažu, da se predsjednik Županijskog suda i sudac Ivan Turudić javno ispriča Hrvatskom saboru za izgovoreno.

S poštovanjem,

Boris Šprem

Komentara 206

PG
praseca gripa
21:07 19.03.2012.

Turudica ne obozavam uopce i jos manje od toga,ali sam mu za ovu primjedbu zahvalna.Bas je istinita i bas je sjela,a Sprem se moze ugrist za lakat,tako je to!

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
21:40 19.03.2012.

Ocekivana po Saboru pljuvajuca reakcija polupismenih ovaca koje vecinom pasu izvan HR.

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:30 19.03.2012.

p.s. bilo je samo pitanje dana kada će se kukuriku okomiti na pravosudni sustav RH. oni moraju vladati apsolutno svime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije