Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAST NAPETOSTI

Sporna odredba: Kineski parlament usvojio mjeru o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu

Chinese President Xi Jinping and officials attend the opening session of NPC in Beijing
Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
28.05.2020.
u 12:04

Zagovornici kineske središnje vlasti drže da će zakon o nacionalnoj sigurnosti omogućiti da se strani ulagači uvjere u stabilnost nakon velikih prosvjeda 2019. koji su izazvali teške gospodarske posljedice.

Kineski parlament usvojio je u četvrtak gotovo jednoglasno spornu odredbu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, donesenu u reakciji kineske strane na prošlogodišnje velike prosvjede i nasilje koje je uslijedilo u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Kao što je bilo i očekivano, oko 3000 zastupnika Narodne nacionalne skupštine (ANP) usvojili su mjeru koja je već izazvala porast napetosti u autonomnoj regiji na jugu Kine i pokrenula proces američkih sankcija.

Ukupno  je 2878 zastupnika glasalo za, 1 je bio protiv i 6 suzdržanih, javlja AFP. Objava usvajanja odredbe je popraćena gromoglasnim pljeskom.

Danas usvojena uredba daje mandat stalnom odboru kineskog parlamenta za izradu zakona koji će biti uključen u mini-ustav Hong Konga, uz istodobno zaobilaženje glasanja lokalnog Zakonodavnog vijeća Hong Konga.

Taj zakon bi trebao spriječiti, zaustaviti i kazniti svaku akciju koja teško pogađa nacionalnu sigurnosti, poput separatizma, subverzije, pripreme i izvođenja terorističkih akcija, kao i aktivnosti stranih snaga koje predstavljaju uplitanje u poslove Hong Konga, stoji u prijedlogu podnesenom kineskom parlamentu.

Plan također predviđa omogućavanje središnjoj vladi da u Hong Kongu otvori nadležne urede za nacionalnu sigurnost.

Prema usvojenoj uredbi konačni tekst prijedloga zakona bio bi gotov u lipnju, a zakon usvojen do kraja kolovoza.

Demokratski protivnici utjecaja središnje vlade na teritoriju Hong Konga tvrde da ta mjera otvara put nazadovanju bez presedana sloboda u financijskoj metropoli sa 7 milijuna stanovnika.

Zagovornici kineske središnje vlasti drže da će zakon o nacionalnoj sigurnosti omogućiti da se strani ulagači uvjere u stabilnost nakon velikih prosvjeda 2019. koji su izazvali teške gospodarske posljedice.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je dao naslutiti u srijedu da bi Sjedinjene Države mogle Hong Kongu oduzeti povlašteni trgovinski status.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije