Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje druga faza Brexita

Sporazum u 5 sati ujutro

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.12.2017.
u 09:58

Sadržaj postignutog dogovora trebaju još potvrditi lideri 27 država članica Europske unije na summitu sljedećeg tjedna

Čak devet mjeseci pregovaranja trebalo je Britancima da pristanu na 15 stranica zajedničke izjave s ostatkom EU, koja je konačno dogovorena u gluho doba noći jučer oko 5 sati pred zoru u Bruxellesu i koja je označila prvi uspjeh premijerke Therese May u pregovorima o Brexitu.

Status Sjeverne Irske

Ta zajednička izjava, kojom su dogovoreni najvažniji detalji oko razvoda poput prava građana, financijskih obveza ili “potpune usklađenosti” Sjeverne Irske s EU nakon Brexita, ocijenjena je kao “dovoljan napredak” u prvoj fazi pregovora, koji će omogućiti početak druge faze. Svi u Bruxellesu bili su jučer zadovoljni napretkom, koji još trebaju blagosloviti lideri 27 država EU na summitu sljedećeg tjedna, ali predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk podsjetio je da najteži dio pregovora tek sad slijedi.

– Svi znamo da je teško prekinuti vezu. Ali prekid i stvaranje nove veze je puno teže. Od referenduma o Brexitu prošla je godina. Toliko puno vremena posvećeno je lakšem dijelu zadatka. Sada de facto imamo manje od godine da ispregovaramo prijelazni sporazum i okvir za naše buduće odnose – rekao je Tusk, koji je odmah objavio i prijedlog smjernica EU27 za drugu fazu: Ujedinjeno Kraljevstvo morat će u prijelaznom razdoblju dvije godine nakon Brexita (dakle od ožujka 2019. do ožujka 2021.) nastaviti poštovati svoje proračunske obveze, jurisdikciju Suda EU, kao i sve propise EU, uključujući i nove koji će tek biti usvojeni.

Theresa May
1/6

Nakon dogovora o prvoj fazi, objavljenog na press konferenciji premijerke May i predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera u 7:40 sati, počele su pljuštati reakcije. Nisu sve pozitivne: vodeći britanski euroskeptik Nigel Farage ocijenio je da su to “dobre vijesti za gospođu May jer sada možemo zakoračiti u sljedeću fazu poniženja”.

Otvaraju tržište rada

Najtvrdokorniji zagovornici Brexita vide ovaj dogovor kao poniženje i kapitulaciju jer je EU u prvoj fazi dobila praktički sve što je željela. Iz dogovorene zajedničke izjave proizlazi da bi i Hrvati, kao posljednji građani EU prema kojima Britanci još primjenjuju prijelazne odredbe koje ograničavaju slobodan pristup britanskom tržištu rada, mogli steći pravo stalnog boravka u UK-u i nakon Brexita ako se u Velikoj Britaniji zateknu da žive i rade ne samo do dana Brexita (29. III. 2019.) nego i bilo kad tijekom dvije godine prijelaznog razdoblja.

To znači da će Britanci prije morati otvoriti tržište rada i za Hrvate (najranije u srpnju 2018., a najkasnije 2020.) nego što će isteći prijelazno razdoblje (do ožujka 2021.) u kojem više nisu u EU, ali moraju poštovati sve kao da još uvijek jesu, uključujući i slobodu kretanja radnika.  

Komentara 3

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije