Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalna konferencija u Egiptu neočekivano se oduljila

Sporazum o klimi zapeo na naknadi za siromašne

COP27
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.11.2022.
u 07:43

Nacrt rezolucije objavljen u petak potvrđuje prijašnja obećanja o ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, ali u njoj su ključna pitanja ostala neriješena.

Francuska je u subotu, prije zaključenja ovog broja, priopćila da pregovori o klimi na konferenciji COP27 u Egiptu još uvijek nisu urodili sporazumom koji bi obuzdao rast temperature na globalnoj razini.

– Ne možemo dopustiti da naš cilj o ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje umre u Sharm el-Sheikhu – napisala je francuska ministrica energetike Agnes Pannier-Runacher na Twitteru.

Europska unija upozorila je da će se povući iz pregovora o klimi ako ishod ne bude zadovoljavajući, ali još uvijek vjeruje da je sporazum moguć.

Bolje nikakva nego loša odluka

Moramo napredovati, a ne nazadovati. Svi europski ministri spremni su povući se ako ne postignemo rezultat koji svijet očekuje – da učinimo nešto po pitanju klimatske krize – rekao je povjerenik EU za klimu Frans Timmermans.

On je pozvao sve strane na recipročne napore kako bi sporazum ugledao svjetlo dana, naročito kada se radi o financiranju siromašnih zemalja pogođenih klimatskim nepogodama.

– Radije nećemo donijeti nikakvu odluku nego da donesemo lošu odluku – dodao je Timmermans upozorivši da su EU ministri, ako bude potrebno, spremni napustiti konferenciju bez završne deklaracije.

Sameh Shoukry, egipatski ministar vanjskih poslova i predsjednik summita COP27, pozvao je delegacije gotovo 200 zemalja da pokažu da su “dorasli ovoj prilici” jer je uspjeh konferencije doveden u pitanje.

– Treba pokazati odlučnost u postizanju konsenzusa. Sada je to na volji svih strana. Strane su te koje moraju pokazati da su dorasle prilici i preuzeti odgovornost i uskladiti područja od zajedničkog interesa. U nacrtu deklaracije cilj od 1,5 Celzijevih stupnjeva je zadržan – kazao je Shoukry.

Pregovarači na globalnoj konferenciji o klimi (COP27), koja već dva tjedna traje u Egiptu, nastojali su u subotu doći do nekog sporazuma nakon što se skup zbog razmimoilaženja oko nekih ključnih pitanja, posebice financijske prirode, morao produljiti. Dvotjedna konferencija, poznata kao COP27, trebala je završiti u petak u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu, ali produljena je kako bi se omogućilo više vremena za razgovore u jeku podjela među pregovaračima.

Sve je dodatno zakomplicirala činjenica da je posebni američki izaslanik za klimu John Kerry pozitivan na koronavirus, nakon što je održao niz bilateralnih sastanaka s kolegama iz Kine, EU, Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ishod konferencije, piše Reuters, uvelike predstavlja test odlučnosti svijeta u borbi protiv klimatskih promjena, u trenutku kad rat u Europi i neobuzdana inflacija odvlače međunarodnu pažnju.

Neriješena ključna pitanja

Nacrt rezolucije objavljen u petak potvrđuje prijašnja obećanja o ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, ali u njoj su ključna pitanja ostala neriješena.

Posebice se to odnosi na neslaganje između bogatih i siromašnih zemalja oko pomoći zemljama koje već trpe posljedice drastične promjene klime, uključujući razorne poplave, suše, šumske požare i snažne oluje.

Plaćanje naknade za štetu uzrokovanu klimatskim promjenama siromašnijim zemljama pokazalo se kao kamen spoticanja u središtu razgovora pod vodstvom UN-a.

Komentara 1

HO
homofobic
11:58 20.11.2022.

Naknada siromasnim zemljama se sastoji u doniranju novih poslovnih mlaznih aviona da predstavnici mogu dostojanstveno prisustvovati konferencijama o klimi a ne putovati ponizavajucim redovnim letovima za obicnu raju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije