Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRABAR-KITAROVIĆ

'Spominjući se žrtava i zločina totalitarnih režima suočavamo se s prošlošću'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
23.08.2018.
u 17:16

"Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima odajemo počast brojnim znanim i neznanim žrtvama koje su tijekom 20. stoljeća stradale od strane nedemokratskih režima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u poruci u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, istaknula je u četvrtak kako se 'osuđujući totalitarne režime, različite ideologije, teror i progone koji su se provodili u njihovo ime, danas s poštovanjem spominjemo svih žrtava hrvatskoga naroda i pripadnika svih drugih naroda koje počivaju u poznatim i nepoznatim grobovima diljem naše Domovine i Europe'.

"Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima odajemo počast brojnim znanim i neznanim žrtvama koje su tijekom 20. stoljeća stradale od strane nedemokratskih režima.

Osuđujući totalitarne režime, različite ideologije, teror i progone koji su se provodili u njihovo ime, danas se s poštovanjem spominjemo svih žrtava hrvatskoga naroda i pripadnika svih drugih naroda koje počivaju u poznatim i nepoznatim grobovima diljem naše Domovine i Europe", naglasila je u poruci hrvatska predsjednica, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

"Ta su stradanja i žrtve", dodala je, "ujedno i snažna opomena koja nas obvezuje da suvremenu Hrvatsku i Europu gradimo u duhu poštovanja prema svakom pojedincu i narodu. Naša Domovina, kao i zajednica europskih naroda, temelji se na kulturi demokracije i dijaloga, na suradnji i zajedničkoj težnji prema miru i jednakosti, jednakom napretku za sve.

Spominjući se žrtava i zločina totalitarnih režima suočavamo se s prošlošću, na čemu trebamo temeljiti obrazovanje mladih generacija, te graditi budućnost jednakopravnog i tolerantnog društva kojeg želimo u potpunosti ostvariti", navela je u poruci predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj.

>> Pogledajte komemoraciju na Bleiburgu

Komentara 103

ST
stefj
17:24 23.08.2018.

Taj dan kod nas nije popularan, samo ukazuje na to da je komunizam isti ili još gori od fašizma, te da ima hrpa neiskopanih leševa kod nas koji su žrtve tog sustava. Taj dan ukazuje i štovateljima lika i djela Tita da je bio diktator i masovni ubojica... Što mislite, da će Ostojić ili Radić uopće spomenuti ovaj dan?

JI
Jure i Max
17:51 23.08.2018.

Tito krvolok i njegovi partizanski ljudozderi najveci su zlocinci na balkanu u povjesti

Avatar rubinet
rubinet
18:47 23.08.2018.

vidim na portalu ima i potomaka aktera totalitarnih režima na ovim prostorima( od 1918. do 1941. i 1945. do 1990.) i dejstvuju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije