Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USMRTIO TROJE DJECE

Splitski psihijatar o slučaju u Mlinovima: Radi se o jako narcističkom i depresivnom ocu

Foto: Ivana Ivanovic/ Marko Prpic/PIXSELL
1/5
25.09.2021.
u 16:18

Kako je pojasnio, Kopitz očito ne može prihvatiti da je pogriješio u nekim stvarima, zbog čega se krenuo osvećivati svima koje smatra krivima

Ugledni psihijatar iz Splita dr. Ivan Urlić komentirao je zločin koji se sinoć dogodio u zagrebačkim Mlinovima, kada je 56-godišnji Harald Kopitz usmrtio svoje troje malodobne djece.

- Očito je riječ o bankrotiranom biznismenu koji se našao u  bezizlaznoj situaciji i srušio mu se cijeli svijet. U svojoj kratkoj poruci okrivljava članove obitelji, a posebno ističe loše odnose njegove bivše supruge i sadašnje partnerice. Najveći dio emocionalne ojađenosti zbog promašenih ambicija i želja, okrenuo je bivšoj supruzi. Meni se čini da u prvi plan izbija duboka depresivna kriza, kod jedne izrazito narcističke osobe, komentirao je psihijatar za Slobodnu Dalmaciju

Kako je pojasnio, Kopitz očito ne može prihvatiti da je pogriješio u nekim stvarima, zbog čega se krenuo osvećivati svima koje smatra krivima, u prvom redu bivšoj supruzi. 

- Iz njegove posljednje poruke jasno je da je imao svojevrsno pomračenje uma, u životu više nije vidio ni jedu zraku svjetla. Poslao je poruku koja nije samo najava onoga što mu okupira osjećaje i misli, nego je na neki način i poziv u pomoć. Napisao je: „Ja više ne mogu“, što je izjava čovjeka koji više ne vidi izlaz, objasnio je psihijatar. 

Uspoređujući ovaj slučaj sa slučajevima u svijetu, očevi počinitelji najčešće pokazuju narcističke crte ličnosti. 

- Osobe s narcističkom strukturom ličnosti imaju visoko mišljenje o sebi, nisu kritične prema situacijama u kojima se nalaze, već žive u fantazijama uspjeha i bogatstva. Prisutna je i osvetnička želja, jer bi netko drugi trebao biti kriv za njihove promašaje i loše procjene, a na neki način, nesvjesno, ovakvim postupcima kažnjavaju i sami sebe, kaže. 

Potrebno je i utvrditi kako su tako mala djeca završila s očajnim čovjekom, u trenutku njegovog maksimalnog ogorčenja, smatra psihijatar. 

Komentara 12

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
17:43 25.09.2021.

ovaj daje dijagnozu a ne zna apsolutno ništa o čovjeku..

DU
Deleted user
17:51 25.09.2021.

"Dabogda imao, pa nemao" je strašna kletva. Naravno, bez namjere da ovu bezumnu strahotu svodim na to.

MI
mica1111
17:11 25.09.2021.

Čudi me da psihijatar nije spomenuo i ženu ubojice. Kako ona nije primjetila kod bivšeg muža psihičke probleme?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije