Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad koji je u modi

Split je hit-destinacija: Napokon živi cijeli dan i noć

'02.08.2012., Split - Turisti setaju gradom i razgledaju znamenitosti.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
03.08.2012.
u 12:00

Računamo da ćemo ove godine imati oko 300 tisuća posjeta i 700 tisuća noćenja, kažu iz TZ-a grada Splita

Toliko smo grintali – di su ti turisti? Samo prođu kroz Split i odu ća. A vidi sad! Ne moš od njih proć. Gužvaju se, a i mi s njima kroz kalete i pjacete. Riva uvečer puna ka šipak! Cili centar sad bismo mogli zvat "Pusti me proć". Ka šta se zove ona najmanja ulica kraj Peristila...

Ovako zbore fetivi Splićani, oni "od kolina", naučeni na svoj specifičan komod i mir. Nisu njima mrski furešti, kako zovu strance, samo se čude preobrazbi Splita koji je napokon prepoznat kao svjetska turistička destinacija.

Tisuće i tisuće gostiju

Sunce prži, gori nebo i zemlja, a u središtu Marulova grada tisuće i tisuće gostiju. Kod spomenika Grguru Ninskom, kraj Zlatnih vrata, u Dioklecijanovoj ulici, na drevnom Peristilu, u podrumima carske palače, živućeg spomenika, na Pjaci... Sve vrvi od turista, škljocanja fotoaparata, zadivljenih pogleda prema katedrali sv. Duje. Pozdravlja ih i car Dioklecijan. Okružen živopisnom stražom. Oduševljeno mu i gromoglasno uzvraćaju: "Ave, Ave."

– Predivno. Tek smo došli, a dočekuju nas ovako, originalno. Ne znamo puno o Splitu. Prije pola sata sišli smo s kruzera, ostajemo samo nekoliko sati. Pokušat ćemo razgledati što više. Iz Houstona smo. Ugodno smo iznenađeni. Možda dođemo i dogodine. Onda ćemo sigurno ostati dulje – kazao nam je Jonathan Walker koji je u Split stigao sa suprugom i dvoje djece.

Iz Dubrovnika su doputovali mladi Korejci, mladić i djevojka, Jonyky Kim i Lina Jang. Odsjeli su u hostelu. Oduševljeni su Splitom, u kojem borave prvi put.

– Nije skupo. Cijene su vrlo prihvatljive i primamljive. Bio sam nedavno u Engleskoj. U usporedbi s njima, ovdje je jeftino. Ljudi su jako ljubazni. Voljeli bismo probati neki vaš specijalitet. Otići ćemo u neki riblji restoran, htjeli bismo nešto morsko – otkrio nam je Jonyky.

Mladi simpatični vodiči potvrđuju kako je Split postao "in". Goste s inozemnom putovnicom najviše zanima katedrala sv. Duje i priča o caru Dioklecijanu. U manjim grupama obilaze središte grada, traže dalmatinsku kuhinju. Uvijek im preporuče plodove mora i dalmatinsku rožatu.

Ulaganje u brendiranje

– Ništa nije slučajno. Godinama ulažemo puno napora u brendiranje Splita. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci registrirali smo 100 tisuća posjeta, a računamo da ćemo ove godine imati oko 300 tisuća posjeta i oko 700 tisuća noćenja. Uvjeren sam da ćemo do 2015. ostvariti oko milijun noćenja – naglašava Vedran Matošić, direktor Turističke zajednice grada Splita.

Pripremili su fantastične programe. Splitskim kaletama šetaju "turistički anđeli", a od 17. do 20. kolovoza organiziraju se već tradicionalni Dani Dioklecijana. Na rivi će 18. kolovoza nastupiti 2Cellos, jučer je promoviran sedmodnevni festival salse. Pleše se na rivi, Peristilu, na Bačvicama, po klubovima. Priprema se nova turistička brošura, uskoro će promovirati novi slogan "Split - Dalmacija". Split se brendira za kulturne gradove Europe.

– Grad podno Marjana ima materijala za europsku prijestolnicu kulture – tvrdi Matošić dodajući kako moramo u promociji iskoristiti i naše dijalekte. Tu smo "jaki", to je neprocjenjiva vrijednost.

Otkriva nam kako Makarani prigovaraju da im je Split "uzeo goste" koji kod njih sada dolaze samo na jednodnevni izlet. Split živi 24 sata!

Ključne riječi

Komentara 9

MI
mica1111
12:44 03.08.2012.

...asti ga miša...:))

Avatar Django
Django
12:57 03.08.2012.

I onda još pljuckaju po Kerumu. A vidi ovo....

Avatar Meggi
Meggi
22:42 03.08.2012.

Na splitskoj rivi ne možeš ni sladoled pojest od smrada. Sljedeća investicija bi im trebala biti pročiščivač otpadnih voda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije