Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spisateljica Tanja Belobrajdić dobila spor protiv izdavača Novosti

Iznesene su tvrdnje koje su dovele do povrede osobnosti Tanje Belobrajdić povezujući opise mučenja hrvatskih branitelja u njezinu romanu sa svjedočenjem žrtava
13. srpnja 2018. u 14:42 12 komentara 902 prikaza
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Općinski građanski sud u Zagrebu u petak je donio nepravomoćnu presudu kojom Srpsko narodno vijeće (SNV), izdavač tjednika Novosti, treba spisateljici Tanji Belobrajdić isplatiti 35.000 kuna naknade štete zbog povrede osobnosti objavom teksta Viktora Ivančića naslovljenog "Kolac balade".

Split: Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin S 15 na 13,5 godina Vasiljković nakon smanjenja kazne očekuje puštanje na slobodu i najavljuje ustavnu tužbu

U dijelu tog teksta objavljenom u svibnju 2016. o dodjeli nagrade Društva hrvatskih književnika za najbolji knjiški prvijenac Tanji Belobrajdić za roman "Crni kaput" iznesene su, kako se u presudi navodi, tvrdnje koje su dovele do povrede osobnosti Tanje Belobrajdić povezujući opise mučenja hrvatskih branitelja u njezinu romanu sa svjedočenjem žrtava u splitskom vojnom zatvoru Lora koji su Belobrajdić, bivšu hrvatsku vojnikinju, kazneno prijavili za ratni zločin – odnosno mučenje zarobljenika.

Kako se u javnosti isticalo, u lipnju 2016. protiv Tanje Belobrajdić, bivše pripadnice 72. bojne Vojne policije, bila je odbačena  kaznena prijava za ratne zločine počinjene tijekom 1992. u Lori  podnesena na temelju iskaza 24 ratna zarobljenika, državljana BiH, Srbije i Crne Gore koji su bili zatočeni u Lori.

sud BiH osmorica osuđenih Bošnjačkim dužnosnicima 60 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima

Upravo na temelju svjedočenja žrtava Lore protiv Belobrajdić više novinara, među kojima je i Ivančić, u svojim je tekstovima ukazivalo na, kako se isticalo, sličnost tih svjedočenja s opisima mučenja u njezinu romanu, a zbog čega je Belobrajdić pokrenula nekoliko sudskih sporova.

Tanja Belobrajdić se pojavila na objavi presude na zagrebačkom Općinskom sudu, ali nije imala komentara, a odvjetnica nakladnika Novosti tjednika Novosti najavila je žalbu na presudu.

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • TrvtkoKomadina01:

    Većea srmota od svega što mi financiramo četničke Novosti koje šire mržnju. laži uvrede prema svemu hrvatskom

  • Jania:

    Hobocti rigaju mržnju protiv Hrvatske koja ih hrani. Zavrnuti proračunsku slavinu, pod hitno!

  • brzzzy:

    Sramotno je što čine skupina ortodoksnih mrzitelja svega Hrvatskog u Hrvatskoj metropoli i to još financirana sredstvima Hrvatskih poreznih obveznika ... Plenkoviću velikim dijelom i ti si zaslužan za ovakve gadosti jer dozvoljavaš i dalje da se Novosti financiraju iz ... prikaži još! Hrvatskog proračuna zbog glasa Pupija koji je glavni gubernator svega...