Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILAN KUJUNDŽIĆ

Spinrazu će dobiti i stariji od 18 godina kada se dokaže da je učinkovito

Milan Kujundžić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
29.12.2018.
u 20:22

Svi lijekovi, pa i Spinraza, stavljaju se na listu Povjerenstva za lijekove

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u subotu kako sve lijekove, pa i Spinrazu, na listu stavlja Povjerenstvo za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), istaknuvši da će taj lijek dobiti i stariji od 18 i oni koji su na respiratoru kada se dokaže da je to učinkovito.

"Kao liječnik i čovjek uvijek se radujem dokazanoj pojavi novog lijeka ili nove metode liječenja. Ovdje treba reći da Povjerenstvo za lijekove HZZO-a stavlja sve lijekove na listu, pa tako i Spinrazu. Osnovni kriterij su indikacije  koje prijavljuje nositelj odobrenja odnosno firma koja proizvodi lijek. Čim se u tom smislu nositelj odobrenja prijavi da je to i za pacijente koji su na respiratoru i ako postoje za to dokazi da je korisna metoda, onda će Povjerenstvo uvrstiti i Spinrazu za pacijente na respiratoru", rekao je Kujundžić za večerašnje Vijesti RTL-a upitan kada će lijek Spinrazu moći koristiti i oboljeli od spinalne mišićne atrofije koji su stariji od 18 godina ili su na respiratoru.

 Dodao je kako postoji nekoliko zemalja u kojima su krenuli stavljati pacijente na respiratoru posljednjih nekoliko mjeseci, ali ne može reći koliko je učinak pozitivan ili ne. Naveo je i da će to procjenjivati stručno društvo za lijekove. "Ne smijemo se igrati da ću ja iz administracije ili netko drugi iz nekog drugog neovisno o željama nešto procjenjivati – ne smijemo se u to miješati", poručio je ministar zdravstva.

 Kujundžić je rekao da će Spinrazu dobiti stariji od 18 i oni koji su na respiratoru onda kad se dokaže da je to učinkovito. "Ako se nositelj odobrenja u tom smislu očituje i dostavi dokaze, i Povjerenstvo kada napravi zbroj te ukaže da je to potrebito, sigurno će onda i u Hrvatskoj staviti Spinrazu i za pacijente na respiratoru", istaknuo je.

Ključne riječi

Komentara 6

TR
TrvtkoKomadina01
15:43 30.12.2018.

Prvenstveno treba liječiti djecu i one gdje postoji vjerojatnost da će ozdraviti i privređivati i za one koji su bolesni. Ne možemo na račun tih izdvajati ogromna sredstva gdje nema pomoći.

SD
sdpesticid
21:50 29.12.2018.

kada se dokažu vlada i svi sateliti oko vlade tada bi im trebalo isplatiti mjesečni dohodak. upravo po formuli koju su donijeli u svezi spinraze. no, to na sebi ne žele primjeniti jer su oni hdz&sdp i ostale gadarije od stranaka.

CA
campa
13:31 30.12.2018.

Ljek će dobiti i bolesni koji su navršili 18 godina .Koje licemjerje.Da bi se dokazalo da je ljek djelotvoran mora se podjeliti i djeci koja su u kolicima i čekati rezultate.Kako ministar misli ispitati djelotvornost ljeka ako ga skoro nitkoo ne koristi.Valjda redovito gleda u grah.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije