Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKO ORUŽJE

Špijunska igra: 'Za Siriju nije išao niti jedan metak iz RH'

sirija,sirijski borci,portal (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.02.2013.
u 19:47

Hrvatsko oružje do sirijskih je pobunjenika moglo doći samo preko treće zemlje

Prije nekoliko dana se na hrvatskim portalima, pa prenošeno i putem drugih medija, pojavila priča o tome kako odnedavno sirijski pobunjenici raspolažu protuoklopnim i protupješačkim naoružanjem proizvedenim u Hrvatskoj ili podrijetlom iz zaliha HV-a.

To da sirijski pobunjenici dobivaju oružje preko Zagreba, zvuči jako zanimljivo. No, to nije točno. Govori se o protuoklopnim bacačima RPG-22, M79 (Osa), M60 bestrzajnom topu i bacaču granata RBG-6. Priču lansira libanonski portal “NOW Lebanon”. U daljnjoj razradi teme tvrdi se da je RH logičan izvor isporuke oružja, jer, premda je EU podigla embargo na izvoz oružja bilo komu u Siriji, RH, eto, još nije u EU pa se ta transakcija odvija preko nas, a na zadovoljstvo Zapada koji želi naoružati pobunjenike protiv predsjednika Assada.

“Nema šanse”

– Nema šanse, niti jedan metak, komad bilo starog, bilo suvremenog oružja proizvedenog u RH, ili zaliha kojih se RH želi riješiti ne može bez nadzora izaći iz zemlje, a jamčimo da preko Hrvatske niti jednoj od sukobljenih strana u Siriji nije otišao nijedan komad oružja – kaže neimenovani visoki državni službenik na izravni upit Večernjeg lista.

U RH, istina, postoje i privatne tvrtke koje su ovlaštene za izvoz oružja i opreme. One nisu dužne svoj posao odraditi putem mjerodavne državne agencije “Alan”, no poznato je da država i te kako nadzire svaki promet s oružjem. Reklo bi se da su tu Hrvati još i preoprezni, a svakako ne bi radili bez saznanja partnera u NATO-u.

Moguće je da je neki komad oružja iz RH i stigao u ruke sirijskih pobunjenika, no jedino ako ga je “transferirala” neka od država u koje je oružje iz RH stiglo legalnim putem. Osim toga, priča ne drži vodu jer ovakvo oružje jest u posjedu svih država bivše Jugoslavije, kao i u skladištima desetaka država istočne Europe i Afrike. Bacač RBG-6 se, istina licencirano se proizvodi u RH, no izvorno u dvije tvornice u SAD-u, tri južnoafričke te u Turskoj i Bugarskoj. Inzistiranje da je riječ baš o oružju iz RH te uplitanje Jordana, koji je, navodno transportnim zrakoplovima prenosio to oružje iz RH baš dokazuje da je riječ o špijunskim igrama kojima je cilj prikriti stvarnog dobavljača. Jordan, naime pokušava normalizirati situaciju s Assadom, zatvorio je granice, a zna se da oružje pobunjenicima stiže preko turske i libanonske granice.

Svi šalju oružje

– Pa što se čudite! Pa cijeli svijet pobunjenicima šalje oružje, komentira visoki časnik Sirijske vojske Ahmad Munir, župan Homsa i savjetnik predsjednika Bashar Al-Assada za vojna pitanja.

– Ali, to ne znači da je Hrvatska direktno umiješana u slanje tog naoružanja. Istina je da ima oružja hrvatskog podrijetla koje su, prema našim obavještajnim podacima, teroristi i pobunjenici preko trgovaca oružjem prebacili brodovima u Tursku pa u Siriju. Isto tako, prema podacima od naših prijatelja u RH, nekoliko puta kad su vas posjetili predstavnici sirijske oporbe, a među njima i predsjednik tzv. Sirijskog nacionalnog vijeća George Sabra, tražili su od RH da im proda i isporuči naoružanje koje ste koristili tijekom Domovinskog rata. Hrvatska je strana te zahtjeve odbila što nam je potvrdila i Sirijska obavještajna služba, otkriva Munir, napominjući da uz oružja podrijetlom iz Hrvatske u rukama pobunjenika ima oružja američkog, ruskog, kineskog, korejskog i njemačkog podrijetla.

– Zasad Hrvatska nije umiješana u vojne ili obavještajne aktivnosti u Siriji. Ne optužujemo bez dokaza, ali ako se pokaže da RH stoji iza toga, budite uvjereni da ćemo to i obznaniti, ističe Ahmad Munir.

>> Revolucija i u zraku: Sirijski pobunjenici sad imaju i MiG-ove

Komentara 5

Avatar Alfons_x
Alfons_x
13:58 25.02.2013.

Intimus500 Nismo "zaradili" zato što častan i pošten čovjek ne zarađuje na tuđoj nesreći...ti si to već odavno zaboravio zar ne? Ili s druge strane što slušamo SAD, kojima smo "poklonili" kalašnjikove...gdje li su završili.... Jedini "bog" kojemu se klanjajuu tvoji idoli je profit....zato i ide "zapadna civilizacija" strmoglavo.....na niže

GA
GaraviZeko
12:05 24.02.2013.

Pogledajte malo snimke borbi u siriji pa će te vidit da dosta tih pobunjenika nosi jugoslavenski kalašnjikov

DU
Deleted user
12:36 24.02.2013.

izgleda da je to još jedino što možemo izvoziti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije