Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KĆER MOĆNOG VLADARA

Špijunska afera otkrila mučne detalje propalog bijega nesretne princeze: 'Upucajte me ovdje'

Sheikha Latifa, daughter of the ruler of Dubai, looks on in this undated picture obtained from social media, in Dubai
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
22.07.2021.
u 09:24

Vlada moćnog vladara Dubaija koristila je Pegasus za hakiranje i praćenje telefona osoba za koje su bili zainteresirani.

Mislila je da je na korak do slobode. Bila je oprezna, kad je ostavila svoj mobitel u toaletu kafiću. Vrlo je dobro znala što bi joj je moglo dogoditi ukoliko je ulovi njezin otac, moćan i utjecajan vladar Dubaija. 

Sakrila se u prtljažniku crnog Audija Q7, potom se prebacila u Jeep Wrangler dok su pokušavali odvesti je što dalje od impozantnih nebodera Dubaija sve dok nisu stigli do Omana gdje su se prebacili na jet skije. Potom su došli do jahte Nostromo i zaplovili prema Šri Lanki. Mislila je da će se domoći SAD-a, gdje bi tražila politički azil. 

Princeza Latifa bint Muhamed al-MAktoum nije znala u tom trenutku da su ona i njezin tim koji joj je pokušao pomoći u bijegu praćeni od strane Pegasus sustava, špijunskog programa o kojem se počelo otkrivati nakon što je ove nedjelje objavljena priča u britanskom The Guardianom u suradnji s 17 redakcija diljem svijeta. 

Vlada moćnog vladara Dubaija koristila je Pegasus za hakiranje i praćenje telefona osoba za koje su bili zainteresirani. Informacije koje su procurile govore o tome da su brojevi telefona njezinih najbližih prijatelja i suradnika bili ubačeni u Pegasus, što je dovelo do ključnih informacija potrebnih timu specijalaca. 

Kad su upali naoružani na jahtu, princeza je počela zavrištala dok su je odvodili na silu: - 'Upucajte me ovdje! Nemojte me voditi natrag'. Taj mučni detalj otkrio se na Visokom sudu pravde Velike Britanije. Nakon tog neuspjelog pokušaja bijega, princeza je nestala. 

Pod pritiskom javnosti, Dubai povremeno nešto objavi o njoj, ali jako dugo vremena nikome nije bilo jasno kako su vlasti dobile informacije potrebne da je pronađu. 

Istraga Washington Posta i drugih medija otkrila je da je broj telefona Latife i njezinih prijatelja završio na popisu Pegasusa, hakerskog programa kojeg je osmislila poznata izraelska kompanija NSO grupa. Vjeruje se kako su Ujedinjeni Arapski Emirati bili klijet NSO-a u vrijeme nestanka princeze, no zbog činjenice da mobiteli Latife i njezinih prijatelji nisu dostupni za forenzičku istragu nije poznato koliko je ustvari Pegasus pomogao u otkrivanju lokacije. 

Ono što je poznato da su godinu dana kasnije od propalog pokušaja bijega, u sustav Pegasusa uneseni brojevi princeze Haye, njezine polusestre, njezinih asistenata, njezinog trenera jahanja, kao i svih članova njezina pravnog tima i osiguranja. Haya koja je uspjela pobjeći kazala je britanskom sudu kako je dobivala prijetnje da će biti prognana u zatvor u pustinji i dva puta je pronašla pištolj u svojem krevetu. 

NSO je odbio optužbe te tvrde kako su ukinuli petorici svojih klijenata pristup Pegasusu zbog 'zloupotrebe', a jedan od tih klijenata je koristio sustav kako bi pratio 'zaštićenu osobu'.  

Tim koji je lovio Latifu imao je više mogućnosti za otkrivanje lokacije, a pretpostavlja se kako nije pomoglo to što su neki s jahte na kojoj se nalazila odbjegla princeza slali poruke, navodi Washington Post. 

Dužnosnici Dubaija i UAE nisu odgovorili na upite medije, no u ranijim objavama navodili su kako je to sve samo 'obiteljski problem'. Šeik je tvrdio da je napad na jahtu Nostromo spašavanje njegove kćeri od otmičara, iako je Latifa ranije snimila video u kojem je kazala kako je odlučila pobjeći zbog godina zlostavljanja. 

VIDEO: Ćorić o planu EK za smanjenje emisije štetnih plinova

Komentara 4

DR
Draconic5
10:50 22.07.2021.

Ah, ti Emirati. Novac, neboderi, jahte, najnaprednija tehnologija...a doma su i dalje u srednjem vijeku.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
11:52 22.07.2021.

Nije mi jasno što bi bježala od svoje obitelji, koja je toliko silno voli?

DU
Deleted user
10:21 22.07.2021.

Užas!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije