Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'RISKIRAJU DA SUKOB IZMAKNE KONTROLI'

Spiegel: Rat bi mogao eskalirati. Ako se ovo dogodi, baltičke zemlje i Poljska mogle bi poslati vojnike u Ukrajinu

A military exercise of Ukrainian tank crews in North Ukraine
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/8
27.05.2024.
u 09:09

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi je izrazio mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu. No Macronovu ideju podržale su samo baltičke zemlje i Poljska, dok su ostale zemlje NATO-a, uključujući Njemačku, kritizirale izjavu francuskog čelnika.

Baltičke zemlje i Poljska ne isključuju slanje svojih vojnika u Ukrajinu ako Rusija uspije na bojnom polju, javlja njemački medij Der Spiegel. Prema Spiegelu, baltički su zastupnici upozorili predstavnike njemačke vlade na posljedice politike Berlina prema ukrajinskom ratu na marginama Konferencije Lennart Meri o vanjskoj i sigurnosnoj politici, koja se prošlog tjedna održala u glavnom gradu Estonije.

Njemačka, naime, odbija opskrbiti ukrajinsku vojsku dalekometnim oružjem i zabranjuje ukrajinskim oružanim snagama da napadaju ruski teritorij zapadnim oružjem. "Oni tvrde da bi, ako Rusi uspiju napraviti strateški proboj u istočnoj Ukrajini jer Zapad samo polovično pomaže Kijevu, situacija mogla dramatično eskalirati. U tom slučaju baltičke zemlje i Poljska ne bi čekale da se ruske trupe rasporede na svojim granicama, upozoravali su baltički političari, već bi sami poslali trupe u Ukrajinu. Bilo je jasno što bi to značilo: NATO bi bio direktno uključen u rat", kaže se u članku.

Kako objašnjava Spiegel, upravo od ovakvog scenarija strahuju njemački kancelar Olaf Scholz i američki predsjednik Joe Biden. "Oni koji žele ograničiti rat pretjeranom obuzdavanjem zapravo riskiraju da sukob izmakne kontroli", navode mediji.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi je izrazio mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu. No Macronovu ideju podržale su samo baltičke zemlje i Poljska, dok su ostale zemlje NATO-a, uključujući Njemačku, kritizirale izjavu francuskog čelnika.

VEZANI ČLANCI:

Nedavno je The New York Times izvijestio da NATO raspravlja o mogućnosti slanja vojnih instruktora u Ukrajinu da obučavaju vojnike. Trenutačno NATO-ove trupe obučavaju ukrajinske vojnike u inozemstvu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je izrazio ideju o slanju instruktora NATO-a u Ukrajinu. Objasnio je da bi to moglo ubrzati obuku ukrajinske vojske, jer ne bi morali biti slani u Poljsku, Njemačku ili Britaniju.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

A military exercise of Ukrainian tank crews in North Ukraine
1/29

Komentara 82

Avatar IvanR
IvanR
09:58 27.05.2024.

Dakle domaci izdajnici navijeni na 100%. Fino je Zoki rekao, budimo pametni ne vodimo tudje ratove. Tko misli drugacije - pušku u ruke i borba za strane kologmerate !

Avatar alteralterego001
alteralterego001
10:48 27.05.2024.

Svi navedeni ruski susjedi ,Finska, Baltičke zemlje, Poljska, pa onda još i Rumunjska i ostali znaju s kim imaju posla jer su bili napadnuti, anektirani, okupirani od Rusa u modernoj povijesti i zato ih žele zaustaviti još u Ukrajini da ne bi trebali ratovati u svojim zemljama. Nema to nikakve veze sa Američkim interesima nego njihovim. Donekle je to i u Hrvatskom interesu jer ako Rusi pobijede u Ukrajini onda će Srbi to probati na Kosovu i BIH. A kad imaš rat blizu svojih granica sve postaje nestabilno i nesigurno. Nećemo slati naše ljude u Ukrajinu ali definitivno bi nam odgovaralo da Rusi ne ostvare svoje ciljeve.

RA
radijatori
16:41 27.05.2024.

Predlažem da se svima ovima koji navijaju za izravnu intervenciju Zapada u Ukrajini ispuni želja na način da sami osnuju bojnu koja će se prikladno zvati Buzinska bojna, a ne da hrvatskim gloginje mlate. Hrvati su imali svoje ratove i dovoljno su pametni da ne bi nasjedali na tuđe provokacije, ovdje iz predstavništva tobože najvećeg prijatelja, a zabarikadiranog u utvrdi pokraj ranžirnog kolodvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije