Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija spašavanja

Speleolog izvučen iz jame nakon cjelonoćnog spašavanja

Speleolog spašen iz jame (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/11
17.07.2011.
u 15:21

U popodnevnim satima u jamu je ušla liječnica koja je speleologu dala inzulin i stabilizirala njegovo stanje te je on došao svijesti

Speleolog (37) iz Samobora koji je jučer u jami Kita Gaćešina pao u dijabetičku komu na dubini od 362 metra pod zemljom izvučen je i o njemu se sada brinu liječnici. Dok je spavao, pao je u dijabetičku komu, a kako bi ga spasio, njegov se kolega satima penjao do površine kako bi pozvao pomoć.

U popodnevnim satima u jamu je ušla liječnica koja je speleologu dala inzulin i stabilizirala njegovo stanje te je on došao svijesti.

Podsjetimo, speleologu  je pozlilo u jami Kita Gaćešina i hitno mu je trebao inzulin jer je pao u dijabetičku komu. U jami je bio s dvojicom kolega na dubini od 362 metra, no za pomoć je morao pričekati najprije da njegov kolega izađe iz jame, a potom i da se liječnica spusti do njega. 

Već u večernjim satima bio je pri svijesti i bilo mu je bolje. U jamu je po samoborskog speleologa poslano 35 spasioca koje je uz njega čekala liječnica spuštena u jamu kako bi mu dala inzulin i stabilizirala ga. U jamu je postavljen i telefon za komunikaciju s ekipom koja se priprema za izvlačenje.

– Jurišna ekipa HGSS-a i liječnica morali su što hitrije doći do kolege kako bi mu pomogli – kazao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, te naglasio kako će akcija spašavanja biti vrlo zahtjevna i potrajati najmanje 12 sati jer prvo treba prebaciti liječnike, a zatim organizirati izvlačenje speleologa.

– Speleolozi su istraživali jamu, a prema informacijama koje imam, zarobljeni speleolog vrlo je iskusan – rekao je Prizmić.

Akcija spašavanja potrajala je dugo u noć.

–  Ovo je vrlo zahtjevna akcija za koju treba tehničko znanje. Svaka greška mogla bi biti skupa – rekao je Dinko Novosel, tajnik u akciji speleospašavanja.

Komentara 29

KA
karambita
10:23 18.07.2011.

Pa i sam naziv jame govori da je mogao ostati bez jaja

CH
chemica
15:48 17.07.2011.

Zašto taj nesretni GSS uvijek mora spašavati ljude kojima bi bila puno pametnija odluka u životu da su otišli na plažu, kao i mi svi ostali?

JU
junik
16:35 17.07.2011.

svim spašavateljim na terenu držte se :-)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije