Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Zaraženo 16 pacijenata i četiri djelatnika u psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
24.06.2020.
u 19:33

Šostar je Hini rekao da je prisustvo koronavirusa kod tih 20-ero osoba pokazalo testiranje tijekom današnjeg dana. Istaknuo je i da niti jedan liječnik u toj bolnici nije zaražen koronavirusom.

Još su tri časne sestre iz Đakova, pokazalo se danas, pozitivne na koronavirus pa je broj oboljelih u Samostanu milosrdnih sestara Sv. Križa dosegnuo 13. Broj je hospitaliziranih sestara ostao pak na pet, a nisu životno ugrožene. Dobra je vijest da dva bogoslova, koja su bila primljena u bolnicu sa simptomima koji su nalik na COVID-19, ipak negativna na taj virus. 

To znači da je zaraza zadržana u okviru samostana, no u samoizolaciji je čitav samostan, gotovo 180 sestara, kao i svećenici koji su bili s njima u kontaktu. 

– Testirali smo u posljednja 24 sata ukupno 148 uzoraka, a četiri su bila pozitivna na COVID-19, i to za tri osobe iz Đakova i jednu iz Osijeka. Epidemiološke službe uzele su briseve svih kontakata pozitivnih na COVID-19 pa je u tijeku obrada oko 200 uzoraka. Ukupno je 255 osoba u samoizolaciji u Osječko-baranjskoj županiji – izvijestili su iz osječko-baranjskog Stožera civilne zaštite. Sreća je u nesreći što je u đakovačkom samostanu i šest sestara koje su ujedno i medicinske sestre, što je epidemiolozima itekako olakšalo posao.

U bolnici 18 zaraženih

– Organizacija života u samostanu je odlična. Svi su prostori detaljno dezinficirani, a uvjeti za samoizolaciju su dobri, s tim da među časnim sestrama ima i medicinskih sestara koje su stručne za pružanje stalne medicinske skrbi – zadovoljni su u Stožeru. 

Zarazu su u samostan, podsjetimo, donijele dvije časne sestre koje su se vratile s Kosova. Negativan je na virus pak osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je bio u kontaktu sa zaraženim susjedom, no ostaje u samoizolaciji do kontrolnog testa, odnosno do 29. lipnja. Inače, broj novozaraženih u Hrvatskoj jučer je iznosio 22, što je ukupno 2388 oboljelih od početka epidemije. Aktivno je bolesnih 139, a u bolnici ih je 18. 

Zadarski testovi negativni 

– Iznimno me veseli činjenica koju sam pročitao jutros u stručnoj literaturi, a to je da više od 92 posto slučajeva svih novooboljelih mlađih od 60 godina nemaju nikakve kliničke simptome. To je obećavajuće, moglo bi biti indirektno dokaz da je virus mutirao. Međutim, nećemo kalkulirati s tim, znamo da moramo biti odgovorni – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je obišao stanicu HGSS-a u Splitu i splitski HCK. Kazao je i kako je broj aktivnih slučajeva u RH iznimno mali, “ako kompariramo sa svim europskim zemljama, Hrvatska i Slovenija su na začelju liste”. 

– Vrijeme je suživota s virusom i moramo biti iznimno oprezni kako ne bismo morali uvoditi strože mjere – poručio je Beroš. Svojevrsna psihoza nakon saznanja o zaraženim tenisačima na Adria Touru u Zadru gotovo je nestala dva dana kasnije. Više od stotinu testova dosad je negativno, pa tako i jučerašnjih 11. 

I zadarski župan Božidar Longin objavio je da je negativan. Mlađa muška osoba s područja Knina, koja je doputovala iz BiH i Srbije, oboljela je od bolesti COVID-19. Zaražena je i liječnica iz Zavoda za nuklearnu medicinu i onkologiju zagrebačkog KBC-a “Sestre milosrdnice”, potvrdio je Hini ravnatelj Mario Zovak, zbog čega je 19 osoba iz te bolnice i jedan pacijent u samoizolaciji i testirani na koronavirus.

Šesnaest pacijenata te četiri medicinske sestre i tehničara zaraženo je koronavirusom u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan", potvrdio je u srijedu Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Šostar je Hini rekao da je prisustvo koronavirusa kod tih 20-ero osoba pokazalo testiranje tijekom današnjeg dana. Istaknuo je i da niti jedan liječnik u toj bolnici nije zaražen koronavirusom. 

Riječ je o pacijentima s odjela palijative, kaže Šostar.

Kazao je i kako je s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti Alemkom Markotić dogovoreno da se sutra šest pacijenta koji imaju vrlo blage simptome premijesti kod nje u Kliniku "Dr. Fran Mihaljević", a 10 pacijenata koji su asimptomatski zasad će ostati u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan".

Pogledajte i video: Đakovo je novo žarište koronavirusa gdje je zaraženo desetak časnih sestara

Komentara 7

DU
Deleted user
00:16 25.06.2020.

Ajmo zatvaraj granice uvodite zabranu kretanja pa i policijski sat, nije ovo moglo krenuti samo od Zadarskog turnira.

KR
Kradezeovac
20:04 24.06.2020.

Ja mislim da je u ovu bolnica stigao minimalno jedan pacijent iz BiH pa zarazio pola bolnice. 😁 Hahaha. Samio vi zatvarajte granice. Bolje bi bilo da se vise testira, ili gospodja vise ne moze kriti pravo stanje I Hr

MP
Miroslav.P
18:06 24.06.2020.

Pa vjerovatno na poslu se zarazila. Masa doktora se zarazi hvala im za sve sto su ucinili za pacijente.Sami smo krivi stose epidemija siri. Eto kao zatvorili granicu prema Bih aiz drugi zemalja dolaze turisti i donose zarazu. Nemozes ovce i novce. Ljudi se ne pridrzavaju testiranje vrlo lose. Uvjek unas jedan dva ili ni jedan zarazen au svin zemljan u porastu. Ba ba,ba..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije