Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA U SVETOM DUHU

Specijalist pedijatrije: Ne čudi me pojava virusa, ali radi se o velikom broju zaraza

Zagreb: Klinička bolnica Sveti Duh
Foto: Robert Anic/PIXSELL
20.06.2023.
u 12:27

Čovjek je inače prirodni domaćin enterovirusa, a prenose se izravnim dodirom te neizravno fekalno-oralnim putem, zbog čega je u slučaju mogućnosti zaraze iznimno važno prati ruke

Primarijus Darko Richter komentirao je današnju vijest da se šestero novorođenčadi zarazilo enterovirusom u KB-u Sveti Duh, te su prebačene na liječenje u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Jedna je beba već otpuštena na kućnu njegu.

Richter, specijalist pedijatrije i uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije za 24sata je potvrdio da se radi o za djecu iznimno ozbiljnoj bolesti. Najčešći simptomi su crijevne tegobe te respiratorne bolesti s osipima.

- Ne čudi me što se sad pojavio, u ovo doba godine, ali me čudi da je toliko beba dobilo baš meningitis. To je najteži oblik enterovirusa, pored ova dva prethodna, crijevnog i respiratornog, koji su lakši. To je velik broj zaraženih meningitisom, što znači da je on ili jako zarazan odnosno virulentan, ili situacija nije snimljena do kraja, kazao je, ističući kako je moguće da je zaraženih vjerojatno i više.

Richter smatra kako je virus najvjerojatnije prešao s jedne od majki na dijete, ili je unesen izvana, a moguć je i prijenos s djeteta na dijete.

POVEZANI ČLANCI:

Čovjek je inače prirodni domaćin enterovirusa, a prenose se izravnim dodirom te neizravno fekalno-oralnim putem, zbog čega je u slučaju mogućnosti zaraze iznimno važno prati ruke. Inficirana osoba virus izlučuje vršenjem nužde te iz sekreta ždrijela, a zarazu mogu prenijeti nekoliko dana prije pojave simptoma, ali i nekoliko tjedana nakon. Kod respiratorne varijante, prenosi se kapljičnim putem.

Ozbiljniji oblici enterovirusa mogu izazvati i upalu mozga, moždane ovojnice, srčanog mišića ili srčane ovojnice. Posebno su opasni za osobe slabijeg imuniteta i novorođenčad.

 

Više o virusnom meningitisu čitajte OVDJE.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije