Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Skela

Specijalci ga došli uhititi, a on ih dočekao s pištoljima i pancirkom

15.05.2015., Rijeka - Privodenje osumljicenih kamatara zbog iznudjivanja novca istraznom sudcu.
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
16.05.2015.
u 10:55

U završnici akcije Skela u Rijeci i Opatiji uhićena je petorka koju sumnjiče za milijunske iznude. Policija je našla i dokumentaciju o “poslovanju” grupe te brojne lihvarske ugovore ovjerene kod javnih bilježnika

U završnici višemjesečne policijske akcije "Skela" u četvrtak je u Rijeci i Opatiji uhićena dobro organizirana skupina muškaraca u dobi od 32 do 53 godine, koji se sumnjiče da su se dulje vrijeme bavili kamatarenjem i iznuđivanjem. Među uhićenima je Mustafa Etemaj (53) iz Čavli, policijski službenik iz jedne od policijskih postaja PU primorsko-goranske. Uz Etemaja uhićeni su Robert Nikola (45) iz Kastva, Ivan Stanić (32) iz Opatije, Ramadan Mehmed (34) iz Viškova i Mato Grublješić (53) iz Rijeke.

Svjetski prvak iz Opatije

Nikola i Stanić poznati su kao vlasnici noćnog bara Lord Byron u Opatiji a Stanića ili Groznog dobro zna i sportska javnost jer je sportaš. Kao boksač Opatija fight kluba osvojio je 2010. titulu svjetskog prvaka u tajlandskom boksu upravo u Opatiji. Nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu, svi osumnjičeni dovedeni su pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci, koji im je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. No svim osumnjičenicima određene su i jamčevine, što znači da bi se mogli braniti sa slobode skupe li novac koji im je sud odredio. Etemaj tako za obranu sa slobode na račun suda mora uplatiti milijun kuna, Mehmed 300.000 kuna, Grublješić 200.000 kuna, a Nikola i Stanić po 150.000 kuna svaki.

Osim Etemaja, svi ostali osumnjičenici otprije su poznati policiji po svojim kriminalnim aktivnostima, prijavljivani su zbog različitih imovinskih kaznenih djela, a neslužbeno se doznaje i da su neki od njih bili povezani s krijumčarenjem i preprodajom droge. Petorka je, zasad, osumnjičena zbog triju iznuda na kojima je uporabom sile i ozbiljne prijetnje "zaradila" četiri milijuna kuna u novcu, nekretninama i pokretninama.

Pokretnina je u ovom slučaju skupocjeni mercedes CL 550 kojeg su se domogli iznudom. U njihovu uhićenju sudjelovala je i specijalna policija jer je procijenjeno da se radi o osobama koje bi mogle pružati otpor, što se pokazalo ispravnim - svi su u trenutku uhićenja bili naoružani, a jedan od njih, Grublješić, uza se je imao dva pištolja i pancirku, a navodno je uhićen sa 150.000 kuna u džepu.

Našli stotine ugovora

U pretragama stanova, kuća, automobila i noćnog kluba Lord Byron pronađeno je još i 160 komada streljiva, 27.000 eura, po stotinu dolara i švicarskih franaka, prijenosno računalo, mobiteli, SIM kartice...

Iznimno vrijedan plijen istražiteljima je obimna dokumentacija vezana uz "poslovanje" grupe, između ostalog i lihvarski ugovori o posudbama novca pojedincima kao i više stotina ugovora, ovjerenih u više javnobilježničkih ureda. Iz tih ugovora se vidi da su osumnjičenici postali vlasnicima nekretnina i pokretnina, sumnja se, na ime debelo ukamaćenih navodnih dugovanja. Istraga se, najavili su u policiji, nastavlja, a kako se doznaje, istražitelji će zakucati i na vrata javnih bilježnika kako bi ispitali okolnosti sklapanja ugovora. Usto, i porezna će uprava radi utvrđivanja razmjera prihoda i imovine osumnjičenih dati svoj doprinos istrazi. Jedan od osumnjičenih, za kojega se zna da vozi luksuzni BMW i priča se da je "pun ko brod", navodno je korisnik socijalne pomoći. 

>> Uhićena petorka iznudom i kamatarenjem zaradila 4 milijuna kuna 

>> 10 najgorih mafijaških bandi u Hrvatskoj

Komentara 27

RO
rodjo123
12:00 16.05.2015.

Netko bi se u ovoj državi trebao ozbiljno pozabaviti šiptarskim "poslovnim" aktivnostima u Istri prije nego bude kasno.

VL
????
11:39 16.05.2015.

Javnim bilježnicima koji su ovjerili lihvarske ugovore treba oduzeti pečat. Ali vjerojatno neće jer su i pravnici mafija svoje vrste.

Avatar velika jabuka
velika jabuka
11:42 16.05.2015.

a šta su očekivali za doček, kavi i sljadoljed?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije