Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUEL ZA VLAST

SPD kopirao Zelene, imat će dvoje lidera – muškarca i ženu

Izbori u SDP-u
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
1/5
20.11.2019.
u 10:00

Na ovim unutarstranačkim izborima nije samo riječ o biranju stranačkog vodstva, nego i o referendumu o ostanku SPD-a u velikoj koaliciji – jedan par je za koaliciju s Merkel, drugi je odlučno protiv

Oko 425 tisuća članova njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) od jučer do 2. studenoga birat će novo vodstvo, a njihov izbor mogao bi utjecati i na sudbinu velike koalicije pod vodstvom Angele Merkel. Članovi najstarije njemačke stranke vodstvo prvi put biraju neposredno, poštom ili elektronskom poštom, a prvi put su se za vođenje stranke osim pojedinaca mogli kandidirati i parovi, u kojima je morala biti barem jedna žena. SPD je ovaj model preuzeo od Zelenih, stranke koja im je preotela dosta birača i koja ih je zbacila s drugog mjesta najpopularnijih njemačkih stranaka.

Strmoglavi pad rejtinga

Za vođenje SPD-a kandidiralo se šest parova, a kako u prvom krugu nijedan par nije dobio apsolutnu većinu, SPD-ovci u drugom krugu mogu birati između ministra financija Olafa Scholza i njegove sukandidatkinje Klare Geywitz, politologinje iz Brandenburga, koji su u prvom krugu dobili najviše glasova, i bivšeg financijskog ministra Sjeverne Rajne-Vestfalije Norberta Waltera-Borjansa i zastupnice Saskije Esken.

Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Birajući novo vodstvo članovi SPD-a neizravno odlučuju i o budućnosti velike CDU/CSU i SPD-a. Kandidatski par Scholz i Geywitz jasno je poručio da želi opstanak velike koalicije, dok je par Walter-Borjans i Esken skeptičniji, smatrajući da velika koalicija nema budućnosti. Zanimljivo je da je par Scholz/Geywitz u prednosti iako je stranačkom članstvu dosta velike koalicije, u koju je SPD u ovom stoljeću ušao triput - 2005., 2013. i 2017.. Zbog toga je stranka platila visoku cijenu.

Rejting SPD-a u međuvremenu se strmoglavio. SPD je na izborima 1998. trijumfirao s 41 posto, a na zadnjim izborima stranka je doživjela povijesni poraz s 20,5 posto osvojenih glasova. Trenutačni rejting stranke je samo oko 15 posto, što je najniže u 130 godina.

Na lanjskim europskim izborima stranka je osvojila samo 15,8 posto, nakon čega je odstupila kratkotrajna predsjednica Andrea Nahles, što je i dovelo do ovih izbora. Zato mnogi smatraju da se SPD, ako želi opstati, mora kadrovski i idejno obnoviti, a to će mu teško poći za rukom u velikoj koaliciji.

Koalicija sa Zelenima?

Stoga na ovim izborima nije samo riječ o biranju stranačkog vodstva, nego i o referendumu o ostanku SPD-a u velikoj koaliciji. A SPD-ovo napuštanje velike koalicije moglo bi označiti početak razdoblja političke nesigurnosti. Njemačka bi u tom slučaju mogla birati između prijevremenih izbora ili manjinske vlade. Nakon eventualnih izbora CDU/CSU i SPD možda više i ne bi imali većinu, pa bi se CDU/CSU mogao okrenuti Zelenima, što bi onda dodatno marginaliziralo SPD

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije