Naslovnica Vijesti Hrvatska

SPC: Stepinac 
je 'ugledni katolički pastir...'

Predstavnici SPC-a žestoko su se suprotstavili kanonizaciji kardinala Stepinca praktički ga prikazavši kao sudionika u zločinima NDH
16. srpnja 2017. u 00:09 100 komentara 5791 prikaza
Naslovnica 16. 7. 2017.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i srbijanski povjesničari na posljednju sjednicu, koja je održana ovoga tjedna u Vatikanu, došli su s opstruirajućim stavovima i novim optužbama protiv kardinala Alojzija Stepinca te svojim zaključkom i izjavom koju su željeli nametnuti kao konačnu.

Bilo je to hrvanje, a ne dijalog. Na svu sreću, Državno tajništvo Svete Stolice pripremilo je unaprijed dokument zajedničke izjave, koji je predočen objema stranama i na taj je način bilo onemogućeno nametanje bilo kakvoga novog okvira.

Prema našim informacijama, predstavnici SPC-a nisu htjeli ni čuti da se kardinal Stepinac spomene kao blaženik, ali prihvatili su formulaciju da je riječ o „uglednom katoličkom pastiru u osobito teškom povijesnom razdoblju“. I to ponajviše zahvaljujući komunističkom progonu, koji nije sporan za SPC.

>> Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje ili u e-izdanju

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Životna priča Marina Čilića: Umalo je odustao od tenisa jer nije imao s kim trenirati

>> Intervju - Miro Cerar: Slovenija neće odstupiti ni milimetar od presude Arbitražnog suda

>> Ispovijest - Darko Hudelist: Bio sam pred samoubojstvom, a onda sam pronašao Boga

>> Sunčica Lalić: Sa stranim partnerima gradim milijunski projekt u Slavoniji

Naslovnica 16. 7. 2017. | Autor :

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    Stepinac je svetac a Amfilohija i druzinu prikljuciti na aparate ako im nije dobro.Da li je netko igdje procitao da su se bunili na rehabilitaciju Draze Mihailovica, Nedica, parastosa za koljaca Ljotica.....S njima se nema sto pricati.

  • kapunjohan:

    Pravoslavna crkva i srbski političari neće nikad pristati na to, da se Stepinac proglasi svecom, iako za to nemaju valjanih kontraargumenata i konačno oni proglašavaju svoje svece i za to ne pitaju Vatikan. Njihovi argumenti ,,nije dovoljno učinio,, ,,nije osudio,, ... prikaži još! i slično su bezvrijedni, važno je da se osobno nije ogriješio u nevolji drugih ljudi pa ako je uz to učinio makar nešto pozitivno ,je sasvim dovoljno, da ga se ne može okaljati. Nema nikakve valjane prepreke, niti sa strane onihkoji ga ne žele i zato taj posao treba dovršiti- Stepinac je bio visoko moralan čovije, žrtva, spasio je katoličku vijeru u Hrvatskoj i po katoličkoj crkvi mora biti proglašen svecom.

  • Bunjevac=Hrvat:

    Čim papa proglasi Stepinca svetim Srbija treba na svom teritoriju i o svom trošku da izgradi barem jednu katoličku crkvu posvećenu sv.Alojziju Stepincu.