Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDRIJA HEBRANG:

'Spasili smo 104 života, vladala je potpuna nezainteresiranost za Vukovar'

Andrija Hebrang
Foto: Marko Lukunić/PIXSEL
1/3
18.10.2014.
u 19:18

Obilježena je obljetnica Humanitarnog konvoja kojega su 1991. godine organizirali Liječnici bez granica i Ministarstvo zdravstva

Okupljanjem preživjelih ranjenika danas je u vukovarskoj bolnici obilježena obljetnica Humanitarnog konvoja kojega su 1991. godine organizirali Liječnici bez granica i Ministarstvo zdravstva. Bila je ovo još jedna prilika da se preživjeli prisjete dana kada je organiziran jedini konvoj kojim su spašena 104 ranjenika iz ratnoga Vukovara.

– Do zadnjega trenutka sam razmišljao izaći sa konvojem ili ne. Na kraju smo prošli cijelu tu kalvariju, pregovore, izlazak iz grada i prolazak kroz sva ta mjesta. Bio sam u kamionu koji je naletio na minu. Put od nekoliko kilometara pretvorio se u putovanje od 15-ak sati. Na kraju smo preko Srbije i BiH došli do Hrvatske. Imali smo sreću i što nas nisu kontrolirali domaći Srbi, koji nas poznaju, jer je pitanje što bi onda bilo i koliko bi nas zapravo izašlo, rekao je Vukovarac Stjepan Sučić koji je izašao s tim konvojem. Najavio je da će preživjeli ranjenici predložiti da se ratni ministar zdravstva u Vladi RH Andrija Hebrang radi svega učinjenoga da u organizaciji konvoja odlikuje najvišim državnim odlikovanjem.

– Zadovoljan sam jer smo spasili 104 života i što smo za toliki broj smanjili broj žrtava na Ovčari. Svi oni, da nisu izašli s tim konvojem, završili bi na Ovčari. Sve to međutim nije uspjeh jer nakon toga konvoja general JNA Andrija Rašeta je zabranio ponavljanje novih konvoja. Tužan sam i što svijet nije imao snage ni razuma da nam pomogne i da spasimo ostale ranjenike. Vladala je potpuna nezainteresiranost za Vukovar, rekao je Hebrang. Podsjetio je i kako je tjedan dana ranije pokušana prva organizacija humanitarnog konvoja ali da im je to bilo onemogućeno. I ovaj konvoj je, po riječima Hebranga, prvo završio u vojarni gdje je istovaren sav medicinski materijal i lijekovi koji su bili namijenjeni za bolnicu gdje su završili prazni kamioni.

– Žalosno je što nitko nije odgovarao za razaranje bolnice i ubojstva tih ranjenika, istakao je Hebrang. Istoga dana u Lovasu, selu nedaleko od Vukovara, obilježena je i obljetnica stradanja mještana u minskom polju. Naime, toga 18. listopada 1991. godine skupina od 50-ak Hrvata je pod prijetnjom oružjem natjerana pješke u minsko polje da ga očisti. Pri tome je 21 osoba smrtno stradala dok ih je 14 ranjeno. Tijekom Domovinskog rata 85 mještana Lovasa je poginulo ili ubijeno. Dvije osobe se i danas nalaze na popisu nestalih.

Komentara 1

MO
Milka Oreo 300g.
20:59 18.10.2014.

da ste bar snimili potajno rasetu, pa bi sada imali dokaz da raseta nije ono kako se prikzuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije