Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jakov Bienenfeld za večernji list

'Hebrang izmišlja, Rašeta je bio pošteni jugoslavenski oficir'

jakov
Foto: Boris Ščitar
1/2
05.10.2014.
u 00:02

Poznati poduzetnik za Večernji list otkriva nepoznate detalje iz Domovinskog rata

Prije tri godine pozvali su me na neki kongres u Vukovaru. Kad sam stigao, rekli su mi: “Evo, došla je dr. Vesna Bosanac pa da vas upoznamo.” A ona mene pogleda i kaže: “Jašo” i krenu suze. Ona je bila, naime, među važnim ljudima koje je Hrvatska tijekom rata tražila u razmjenama zarobljenika, a o kojima dosad nije bilo puno medijske pompe, nego smo detalje ipak držali u tajnosti.

Sada, međutim, kad se javlja Hebrang i svašta tu izmišlja, vrijeme je da se pojasne i one glavne razmjene o kojima sam se uime hrvatskog državnog vrha brinuo ja. Kaže mi to na početku razgovora Jakov Bienenfeld, u vrijeme početka rata lider Židovske općine u Zagrebu, tada i sada znani poduzetnik.

Premda teško bolestan ili upravo zato, Bienenfeld je odlučio progovoriti o nekim manje ili uopće nepoznatim detaljima iz Domovinskog rata. Povod su bile izjave Andrije Hebranga i Stjepana Adanića o ulozi pregovarača JNA generala Andrije Rašete koji je, tvrdi Binenfeld, bio jedini iz generalskog vrha JNA s kojim se moglo pregovarati i koji se držao dogovorenog. Bienenfeld je, a zadužen od ministra obrane Gojka Šuška i predsjednika RH Franje Tuđmana, sudjelovao u razmjenama najvažnijih pojedinaca između hrvatske i srpske strane. U tim je godinama osobno kontaktirao i pregovarao, osim s Rašetom, s glavnim ljudima na protivničkoj strani, poput Aleksandra Vasiljevića, šefa KOS-a, vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, njegova vojnog zapovjednika Ratka Mladića, sigurnjaka Ljubiše Beare.

I danas ističe kako je s Vasiljevićem i Rašetom razvio odnos povjerenja, a velike razmjene s Vasiljevićem je dogovarao “na riječ”. Otkriva da je šef KOS-a Vasiljević tijekom rata pet puta avionom, transportnim Antonovom, slijetao iz Beograda u Zagreb, gdje ih je on dočekivao.

>>Ekskluzivnu ispovijest Jakova Bienenfelda čitajte u nedjeljnom Večernjem listu!

>>Rašeta je kontrolirao i srpsku paravojsku

>>Andrija Rašeta: Muči me nostalgija, želim se vratiti u Hrvatsku

>>'Bio je dio mehanizma zločina, treba ga procesuirati, a ne nagraditi'

>>Kako sam generalu Rašeti uzeo sedam kilograma zlata iz sefa vojne bolnice

Komentara 130

Avatar Prosenjak
Prosenjak
21:30 04.10.2014.

Nosi ga kući kad ti je dobar. Ja se i danas sjećam kad je gorio Dubrovnik. Kad je pitalo Rašetu je li vidio to, on je rekao da je "to vidio ali da to nije točno". Dno dna, jugooficirčina i to ona prava velikosrpska oficirčina.

DU
Deleted user
21:22 04.10.2014.

Joj, kad vidim kakvim "Hrvatinama" Večernjak daje prostor, dođe mi muka."Pošteni oficir jna". Ma dajte molim Vas.

LE
leurdovac
21:38 04.10.2014.

Šta ću ja sve pročitati ako poživim još desetak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije