Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Spasili kujicu koja je živjela u hrpi smeća, bez hrane i vode, vezana lancem

Iako se komunalni redar uvjerio kako živi kujica, tražio je da se sve prvo pismeno prijavi. Psa su spasili djelatnici SUZA-e
26. travnja 2016. u 22:19 2 komentara 996 prikaza
Adora Kaja
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

Nakon još jednog neuspješnog poziva komunalnom redaru da pomogne kujici koja živi u hrpi smeća, bez hrane i vode, zavezana lancem, spasili su je djelatnici SUZA-e.

- Kako je komunalni redar tražio da sve pismeno prijavimo, dogovorili smo se s vlasnikom imanja u Svetoj Nedelji na kojem je bila kujica. Istina, tvrdio je da nije njegova već da je samo čuva, a nije bila ni cijepljena ni čipirana. Pronašli smo privremeni dom i vratili se po kujicu. Odustali smo od tužbe u zamjenu za njezin život - kažu u SUZA-i. Dali su joj ime Adora Kaja, nakon kupanja stigla je kod svoje čuvalice. No, vrlo brzo morali su je preseliti jer se teško nosila s bukom prometa i stepenicama po kojima se nije ni usudila hodati.

Kuća i dvorište

- Adora Kaja trenutno je kod gospođe koja već ima četiri psa i tu ne može ostati dugo. Plaha je, ali jako dobra i posebno voli djecu. Dobro se slaže s drugim životinjama. Idealno bi bilo da ima dvorište i da može boraviti u kući. Od lanca smo je spasili i takav život ne dolazi u obzir, a ne želimo ni da živi u boksu – ističu u Savezu udruga za zaštitu životinja. Imate li dom za Adoru Kaju, zovite na 091/1214696. Sramotno je, dodaju, da se zanemarivane i zlostavljane životinje spašavaju isključivo zahvaljujući udrugama i volonterima, a ne nadležnim institucijama kojima je to posao. Pisanje prijava i čekanje na njihovo rješavanje predugo traje, a za to vrijeme psi obično nestaju preko noći. Problem je što udruge imaju dobru volju, ali nemaju ni uvjete ni financijska sredstva za prihvat i smještaj životinja.

Ne zanima ga gdje je pas

Nakon teksta objavljenog u Večernjem listu komunalni redar Svete Nedelje napisao nam je kako članak ne odgovara istini da komunalni redar nije ništa poduzeo.

- Na poziv djelatnika društva za zaštitu životinja SUZA ja sam osobno obavijestio Veterinarsku Stanicu Samobor i higijeničare koji su izuzeli psa s navedene adrese. Pošto grad nema svoje higijeničare, imamo ugovor s Veterinarskom Stanicom Samobor koji zbrinjavaju životinje, a čiju uslugu grad Sveta Nedelja plaća. Neistinom ste oblatili komunalne redare Grada koji profesionalno rade svoj posao - piše u mailu. Na naš upit može li nam onda, s obzirom da su izuzeli psa, reći gdje je sada kujica, stigao je odgovor.

- Ne interesira me gdje je sada pas, da li su se higijeničari dogovorili s Društvom za zaštitu životinja SUZA da će oni uzeti psa nije u mojoj ingerenciji. Ja sam obavijestio higijeničare Veterinarske stanice Samobor, što sam dužan, da pokupe psa. Veterinarska stanica za tu uslugu nama uredno isplaćuje račun - stoji u odgovoru.

<<u-smecu-bez-hrane-i-vode-lancem-za-drvo-zavezana-kujica

Higijeničarska služba i zbrinjavanje živih životinja

Kako to da Sveta Nedelja za zbrinjavanje živih životinja zove higijeničarsku službu nismo saznali. No, prema onome što nam je napisao komunalni redar, zbrinjavanje životinja dogovoreno je s Veterinarskom stanicom Samobor, koja nema sklonište. A prema uslugama koje nude, nemaju ni higijeničarsku službu. S obzirom da nemaju sklonište, gdje bi onda higijeničar smjestio kujicu da ju je i izuzeo, kako tvrdi komunalni redar, a SUZA da ju je iz istog dvorišta preuzela tek nakon nekoliko dana. U Odluci o komunalnom redu Svete Nedelje navedene su i ovlasti komunalnog redara. Malo njih odnosi se na životinje, ali onima koji se ne drže odredbi iz Odluke komunalni redar može ili nakon prijave ili po službenoj dužnosti zabraniti držanje životinja. U istoj Odluci nigdje ne stoji da je dužnost komunalnog redara obavijestiti higijeničara da pokupi psa. No, ako to i napravi, što dalje? Zar nitko ne provjerava je li pas pokupljen? Ako nije, zašto bi grad onda platio uslugu koja nije obavljena?

BEZ IMALO MUKE
Otkrila kako se riješiti plijesni na rubovima tuš-kabine, a svi su oduševljeni
Argentum
Ljeto u svim bojama
Znate li da je fotogeničnost samo mit? Otkrivamo kako zapravo uvijek možete biti 'lijepi'